Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

F35: Πώς η παραγγελία της Τσεχίας καθορίζει το χρονοδιάγραμμα παράδοσης στην Ελλάδα

H κατασκευάστρια εταιρία του F-35, η Lockheed Martin, ανακοίνωσε ότι η Τσεχία υπέγραψε την επιστολή LoA που απέστειλαν οι ΗΠΑ για την προµήθεια 24 µαχητικών αεροσκαφών F-35A. Η σχετική συµφωνία είναι µεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Στις 29 Ιουνίου 2023, το αµερικανικό υπ. Εξωτερικών είχε εγκρίνει την πώληση των 24 αεροσκαφών στην Τσεχία, µαζί µε όπλα και υποστήριξης, µε κόστος 5,6 δισ. δολ.

Οπως διευκρινίζεται, η έκδοση που θα προµηθευτεί η Τσεχία είναι η Block 4, έκδοση, όµως, που δεν θα είναι διαθέσιµη, σύμφωνα µε τις έως τώρα εκτιµήσεις, πριν από το 2029.

Ετσι, το πρώτο αεροσκάφος αναµένεται να παραδοθεί στην τσεχική Αεροπορία το 2031, ενώ αναµένεται να χαρακτηριστεί πλήρως επιχειρησιακό το 2035, επί τσεχικού εδάφους.

Το χρονοδιάγραµµα αυτό προσδιορίζει εµµέσως και το αντίστοιχο χρονοδιάγραµµα για την ελληνική παραγγελία των F-35. Οπως αναφέρθηκε, οι ΗΠΑ ενέκριναν το αίτηµα της Τσεχίας στις 29 Ιουνίου του 2023, ενώ το αντίστοιχο αίτηµα για την Ελλάδα ήρθε στις 26 Ιανουαρίου του 2024. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα βρίσκεται 7 µήνες πίσω από την εξέλιξη της παραγγελίας της Τσεχίας.

Ο χρόνος αυτός ενδέχεται να διευρυνθεί εάν οι διαπραγµατεύσεις µεταξύ της Γενικής ∆ιεύθυνσης Αµυντικών Εξοπλισµών και Επενδύσεων, της αµερικανικής κυβέρνησης και της κατασκευάστριας εταιρίας ξεπεράσουν τους 12 µήνες, που υπολογίζονται ότι θα απαιτηθούν για τη διαµόρφωση των ελληνικών αεροσκαφών. ∆ηµοσιεύµατα αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει δεσµεύσει slots παραγωγής από το 2022.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα αεροσκάφη της ελληνικής παραγγελίας θα ακολουθήσουν αυτά της τσεχικής. Ετσι, εάν το πρώτο αεροσκάφος παραδοθεί στην τσεχική Αεροπορία το 2031, αντίστοιχα το πρώτο αεροσκάφος θα παραδοθεί στην Π.Α., επί ελληνικού εδάφους, τουλάχιστον 7 µήνες αργότερα, ενδεχοµένως και το 2032, ανάλογα με την εξέλιξη της τσεχικής παραγγελίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαϊου και το τι περιμένουμε από αυτή,...