Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Συρίγος: Ένας αυταρχικός ηγέτης, όπως ο Ερντογάν δεν κάνει εκλογές για να χάσει – Τι είπε για Αν. Μεσόγειο και Κυπριακό

«Είναι τυπικές κινήσεις που γίνονται κάθε φορά σε εθνικές εορτές, μην δίνουμε ιδιαίτερη έκταση στο γεγονός», είπε ο κ. Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, υφυπουργός Παιδείας για την διπλή τουρκική κίνηση ανήμερα της 25ης Μαρτίου, τις επιστολές Ερντογάν και Τσαβούσογλου σε Μητσοτάκη και Δένδια αντίστοιχα.

Περισσότερο σημαντικό είναι οι συμφωνίες που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό σε θέματα μεγάλης πολιτικής σημασίας, σχολίασε.

Όσο για το αν το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα κλείνει μέτωπα, είπε ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει από πέρυσι να προσπαθεί να κλείσει μέτωπα με το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Προσπάθησε να τα βρει με την Αίγυπτο αλλά δεν τα κατάφερε. «Όλα αυτά συνδέονται κυρίως με τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία. Η χώρα χρειάζεται γύρω στα 50 δισ. ευρώ για να μπορέσει να ανοικοδομήσει τις καταστροφές. Τα δάνεια συνήθως έρχονται από τη Δύση. Επίσης, είναι προεκλογική περίοδος και η τουρκική ηγεσία ασχολείται με τα εσωκομματικά και δεν «πουλάει» σε αυτή τη φάση ο εθνικισμός και η σκληρή ρητορική κατά της Ελλάδας».

Για τις εκλογές στην Άγκυρα είπε «Θεωρώ ότι ένας αυταρχικός ηγέτης, όπως ο Ερντογάν δεν κάνει εκλογές για να τις χάσει. Το πιο πιθανό είναι να κερδίσει. Αν έχουμε έκπληξη η Τουρκία θα μπει σε φάση μεγάλη εσωστρέφειας».

Για το αν υπάρχει προοπτική λύσεων -πακέτου στην περιοχή μας υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ, ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι αν η Τουρκία παραμείνει σε ακραίες θέσεις, το περιθώριο συζητήσεων είναι πρακτικά μηδενικό.

Σε σχέση με το Κυπριακό τόνισε ότι ισχύει ότι και για την Ανατολική Μεσόγειο «Αν η Τουρκία εμείνει στη θέση της για το Κυπριακό τα πράγματα έχουν τελματώσει. Εξαρτάται από την Τουρκία. Η εκτίμησή μου ειδικά για το Κυπριακό είναι ότι τα πράγματα θα παραμείνουν τελματωμένα».

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για τον “πολιορκητικό κριό” της MG, το οικονομικό και καθόλα αξιόλογο SUV που ακούει στο όνομα ZS, η πολυφωνία των εκδόσεων μακροσκοπικά, απλά αποτελεί...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΕΛΛΑΔΑ

Με αφορμή ένα ακόμη σοβαρό περιστατικό τραυματισμού ανηλίκου -έπειτα από προσπάθεια πυροδότησης βεγγαλικών που είχε στην κατοχή του σε περιοχή της Αττικής- «Το Χαμόγελο...