Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Νέο «ράπισμα» Μενέντεζ σε Τουρκία για τα F-16 (video)

Παρά την αποκλιμάκωση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη συναινετική διάθεση που επιδεικνύει η Άγκυρα σε όλα τα πεδία μετά τους φονικούς σεισμούς, o Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Γερουσίας ΗΠΑ, παραμένει ανήσυχος για τη μεσοπρόθεσμη τουρκική στρατηγική και καλεί τον Λευκό Οίκο ν’ ανακρούσει πρύμναν στο θέμα της πώλησης των F-16.

Όπως δήλωσε: «Πώς θα αποκαλούσατε μία χώρα; Που παραβιάζει τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα μιας άλλης χώρας χωρίς προηγούμενη πρόκληση; Που κάνει ασκήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη μιας άλλης χώρας»;

Ο Άντονι Μπλίνκεν Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε: «Νομίζω ότι θα την αποκαλούσα έναν δύσκολο σύμμαχο», με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ να προσθέτει: «Λοιπόν, εγώ αποκαλώ αυτή τη χώρα Τουρκία. Και η πραγματικότητα είναι ότι δεν πιστεύω πως σε μια τέτοια χώρα αξίζει να πουλήσουμε τα F-16».

Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος διεθνολόγος, επισημαίνει πως: «Ξέρετε η Τουρκία δεν άλλαξε εξωτερική πολιτική, υπάρχει βέβαια μια ύφεση, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Ο κ. Μενέντεζ περιμένει να δει διάρκεια, η ελληνική κυβέρνηση περιμένει να δει διάρκεια στις κινήσεις αυτές της Τουρκίας».

Λίγο αργότερα πάντως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στην ανάγκη πώλησης των μαχητικών στην Τουρκία , με τον Α. Μπλίνκεν να αναφέρει: «Η κυβέρνηση είναι υπέρ της πώλησης των F-16, αλλά να μην χρησιμοποιηθούν για ενδο-νατοϊκές διαπραγματεύσεις».

Την ίδια ώρα και επιχειρώντας να ενεργοποιήσει το ισλαμιστικό ακροατήριο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, υπενθυμίζει την ασεβή μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, λέγοντας: «Λέω σε κάποιους “Αγία Σοφία” και καταλαβαίνουν από πού ξεκινήσαμε και πού ήρθαμε. Αλλά όταν λέω “Αγία Σοφία”, υπάρχουν και εκείνοι που δεν καταλαβαίνουν. Εμείς πορευόμαστε με όσους μας κατανοούν όταν λέμε “Αγία Σοφία”».

Καθώς η επιλογή του HDP να μην κατεβάσει υποψήφιο λειτουργεί εμμέσως υπέρ του συνασπισμού των έξι, ο Ερντογάν ανησυχεί περισσότερο και κατηγορεί το φιλοκουρδικό κόμμα ως συνεργάτη τρομοκρατικών οργανώσεων και αναφέρει: «HDP ίσον PKK. Το HDP ισούται με YPG/PYD. Πάντα το λέγαμε αυτό. Ποια είναι η θέση του CHP σε αυτή την εξίσωση».

Μήνυμα προς τον απόδημο Ελληνισμό από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενόψει της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης: «Η χώρα μας θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις στο ευμετάβλητο παγκόσμιο περιβάλλον και να υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και ανεξαρτησία, με γνώμονα το δίκαιο και στόχο την ειρηνική συνύπαρξη και την ευημερία».

Μοναδικό κατόρθωμα στην ιστορία του ελληνικού έθνους χαρακτήρισε την Επανάσταση ο πρώην πρωθυπουργόςΑντώνης Σαμαράς, από την Καλαμάτα: «Οι Έλληνες ξέρουμε να αγωνιζόμαστε, ξέρουμε να κερδίζουμε, ξέρουμε ότι η πατρίδα και η ελευθερία είναι οι υπέρτατες αξίες. Αυτοί είμαστε, αυτή είναι η Ελλάδα!».

Κόντρα για την έκθεση του State Department

Για διεθνή διασυρμό της χώρας από την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, με την εκπρόσωπο Τύπου Πόπη Τσαπανίδου, να δηλώνει: «Όσα αναφέρει η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν αποτελούν είδηση για μας. Τα ξέραμε και τα ζούμε. Είδηση είναι ο διεθνής διασυρμός της χώρας, παραμονές της εθνικής μας γιορτής, από μια κυβέρνηση και ένα πρωθυπουργό, που υποσχέθηκαν εθνική αναγέννηση και μας οδηγούν σε εθνική ταπείνωση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σημειώνει ότι τα ίδια ανέφεραν οι εκθέσεις του State Department και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας για “πολακισμό” την αξιωματική αντιπολίτευση: «Προς ενημέρωση της κ. Τσαπανίδου και υπενθύμιση του λοιπού ΣΥΡΙΖΑ παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία από την έκθεση σχετικά με το 2018, επί διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα, όπου το State Department επισημαίνει ήδη στην πρώτη σελίδα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όπως σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η σημερινή έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τη διερεύνηση των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...