Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Τούρκος αναλυτής: Ένα «θερμό επεισόδιο» Ελλάδας – Τουρκίας θα εξελισσόταν σε «ολοκληρωτικό πόλεμο»

Ο Ερντογάν Καρακούς, αναλυτής και απόστρατος αντιπτέραρχος της Τουρκίας, εκτιμά ότι ένα τυχόν «θερμό επεισόδιο» της χώρας του με την Ελλάδα θα εξελισσόταν σε «ολοκληρωτικό πόλεμο», τονίζοντας πως η Τουρκία θα πρέπει να διασφαλίσει την «αεροπορική της υπεροχή» αν δεν θέλει να υποστεί σοβαρές απώλειες.

«Χωρίς διασφάλιση της αεροπορικής υπεροχής δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στρατιωτική επιχείρηση. Ακόμη και αν γίνει, θα έχει πολύ μεγάλες απώλειες. Αυτές τις απώλειες πρέπει πάντοτε να τις υπολογίζουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέμε πώς πρέπει να έχουμε αεροπορική υπεροχή. Για να μη γίνουν μάρτυρες οι άνθρωποί μας στο έδαφος», δήλωσε.

Ο Καρακούς αναφέρθηκε σε παρασκήνια της κρίσης στα Ίμια το 1996, όπου, όπως υποστήριξε, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ήταν σε ετοιμότητα για έναν πλήρους κλίμακας πόλεμο με την Ελλάδα.

Όπως περιέγραψε ο ίδιος, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή:

«Ήμουν μέσα στα γεγονότα. Ήμουν επικεφαλής του σχεδίου δράσης στα Ίμια. Καταρχήν οι αεροπορικές δυνάμεις εντός 12 ωρών πέρασαν σε κατάσταση πολέμου. Ακολούθως το Ναυτικό σε δύο μέρες. Σε επτά μέρες πέρασε σε κατάσταση πολέμου ο στρατός ξηράς. Και μετά εμείς βγάλαμε μία μονάδα στη βραχονησίδα Ίμια. Έτσι ώστε αν καθοιονδήποτε τρόπο επενέβαιναν κατά των ναυτικών μας, ήταν ολοκληρωμένες οι ετοιμασίες μας για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Και για αυτό το λόγο, αν καθοιονδήποτε τρόπο δεχόταν πυρά η μονάδα μας εκεί, 12 αεροσκάφη περίμεναν ήδη στον αέρα».

Σύμφωνα με τον αναλυτή, και το 1994 θα μπορούσε να έχει υπάρξει ένα «θερμό επεισόδιο» που θα κλιμακωνόταν σε «ολοκληρωτικό πόλεμο» Ελλάδας – Τουρκίας.

«Το 1994, όταν υπήρχε το ενδεχόμενο επέκτασης στα 12 μίλια. Τότε η Ελλάδα είχε κάνει ένα συνέδριο το Νοέμβριο σχετικά με το δίκαιο της θάλασσας. Όταν λοιπόν είχε δηλώσει η Ελλάδα ότι θα επεκτείνει στα 12 μίλια τα χωρικά της ύδατα, τότε οι αεροπορικές μας δυνάμεις όπως και όλες μας οι δυνάμεις ήταν σε κατάσταση πολέμου. Αφού μπουν οι δυνάμεις σε μία κατάσταση πολέμου, δεν συμβαίνει κανένα περιστατικό μεμονωμένης σύρραξης, αλλά γίνεται ολοκληρωτικός πόλεμος. Γίνεται ολοκληρωτικός πόλεμος. Και αυτό είναι κάτι που οφείλει να το ξέρει το έθνος μας. Αν υπάρξει οποιαδήποτε μάχη με την Ελλάδα αυτό θα είναι ολοκληρωτικός πόλεμος», τόνισε χαρακτηριστικά ο Καρακούς, επισημαίνοντας, μάλιστα, πως η Ελλάδα αποτελεί την νο. 1 απειλή σε βάρος της Τουρκίας και ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στράφηκε ουσιαστικά κατά της χώρας του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...