Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Η Σύνοδος της Μαδρίτης και το «ξαναζεσταμένο» μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ

Ο Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος την επιθετική στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας», παρά τα διαστήματα συμπάθειας που επιδεικνύουν ο Ακάρ και ο Τσαβούσογλου – Έτοιμοι να θέσουν το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Το περίφημο μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ που δεν εφαρμόστηκε ποτέ

Παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις της Δύσης επιδιώκουν αποκλιμάκωση της έντασης ενόψει της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, είναι απολύτως βέβαιο ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν πρόκειται να κάνει πίσω χωρίς ανταλλάγματα. Άλλωστε δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah ο Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει θέμα στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης στις 29-30 Ιουνίου, μαζί με το θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αλλά και γενικότερα με τη στάση συμμαχικών χωρών έναντι της Άγκυρας.

Αναλυτικά λοιπόν σύμφωνα με την Sabah o Ερντογάν σκοπεύει να θέσει το ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, διότι κατά την Άγκυρα συνιστά ουσιαστική παραβίαση των Συμφωνιών του Παρισιού (1947) και της Λωζάνης (1923), Μέσα σε αυτό θα δώσει στοιχεία για επισκέψεις του υφυπουργού Άμυνας έχουν καταγραφεί αναλυτικά από την Τουρκία και σύμφωνα με προηγούμενη ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας στην Άγκυρα ήταν μόνον το τελευταίο διάστημα 43 τον αριθμό. Τα έγγραφα που έχει στα διάθεσή της η τουρκική πλευρά θα δείξουν, θα δείξουν σύμφωνα με την Sabah και στους συμμάχους τα γεγονότα που αρνείται η Αθήνα.

Όπως έχουμε ήδη επισημάνει με σχετική αρθρογραφία από το Newsbomb.gr o στενός σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν προ ημερών έλαβε μέρος σε ένα «κρυφό» ανατολίτικο παζάρι με αξιωματούχους από ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Το παζάρι τα είχε όλα: Από Σουηδία και Φινλανδία, μέχρι Αιγαίο και ελληνοτουρκικά. Παρακολουθώντας προσεκτικά την επικαιρότητα διαπιστώνεται ότι οι πληροφορίες που δημοσίευσε η καθεστωτική «Yeni Safak» στην Τουρκία, είναι εξόχως αποκαλυπτικές. Η Τουρκία, διά στόματος Ιμπραήμ Καλίν, του εξ απορρήτων του προέδρου Ερντογάν, αποκάλυψε πλήρως τον εκβιασμό: «Εάν θέλετε να πούμε ναι στις επιθυμίες σας, τότε θα πρέπει να μας ικανοποιήσετε σε ό,τι ζητάμε, κορυφαία θέση εντός των οποίων έχει το Αιγαίο και η Aνατολική Μεσόγειος».

Η συγκεκριμένη διαρροή της τουρκικής εφημερίδας δεν χωράει ιδιαίτερες παρερμηνείες. Σε μια συνάντηση που υποτίθεται ότι είχε ως αντικείμενο συζήτησης την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, έπεσε στο τραπέζι η Ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο ως αντιστάθμισμα… «Πάρτε Σουηδία και Φιλανδία και δώστε μας το μισό Αιγαίο». Αυτό είναι λοιπόν το βρώμικο παιχνίδι της τουρκικής διπλωματίας το οποίο – μέχρι τώρα – δείχνουν να το ακούν οι μεγάλες δυνάμεις. Αν δεν το υιοθετούν δημοσίως, δείχνουν τουλάχιστον να το ακούν κι αυτό είναι εξόχως ανησυχητικό.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα κάποιοι προβάλλουν ως λύση – έστω και προσωρινή – την ενεργοποίηση της συμφωνίας Παπούλια – Γιλμάζ του 1988 η οποία βεβαίως δεν τηρήθηκε και δεν εφαρμόστηκε ποτέ. «Περσινά ξινά σταφύλια», θα έλεγε κανείς αφού πολλές φορές στο παρελθόν έχει ξαναπέσει στο τραπέζι η συγκεκριμένη συμφωνία μαζί με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, κάτι που δεν απέδωσε ποτέ.

Η συμφωνία της Βουλιαγμένης του 1988

Ποια είναι η αλήθεια για την περίφημη συμφωνία Παπούλια – Γιλμάζ η οποία δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Την ίδια συμφωνία είχε συζητήσει και επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και ο τότε υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης με τον Χαλουσί Ακάρ η οποία βεβαίως έμεινε μόνο σε επίπεδο προθέσεων.

«Συμφωνία στο πνεύμα του Νταβός» είχε χαρακτηριστεί η συμφωνία που υπογράφηκε στη Βουλιαγμένη στις 27 Μάη 1988 μεταξύ των τότε υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Κ. Παπούλια και της Τουρκίας, Μ. Γιλμάζ. Η συμφωνία της Βουλιαγμένης, εκτός από το κοινό ανακοινωθέν – όπου θίγονται γενικά ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ανάμεσά τους και «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας» – περιλάμβανε τέσσερα κείμενα. Το βασικότερο ήταν το περίφημο μνημόνιο που περιλάμβανε τα λεγόμενα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Στην κοινή ανακοίνωση Τύπου που εκδόθηκε τότε, τονίζονταν τα εξής:

«Η Πολιτική Επιτροπή:

1. Υιοθέτησε μνημόνιο το οποίο υπεγράφη από τους δύο υπουργούς και αφορά τις στρατιωτικές δραστηριότητες στα διεθνή ύδατα και το διεθνή εναέριο χώρο. Σχετικά με το θέμα αυτό οι υπουργοί θεώρησαν αξιοσημείωτα τα αποτελέσματα των εργασιών της επιτροπής, η οποία συνήλθε από 30 Μαρτίου έως 1η Απριλίου στην Αθήνα.

2. Ενέκρινε τη συμφωνία που επετεύχθη από τους μονίμους αντιπροσώπους των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της Συμμαχίας, για την επίλυση θεμάτων σχετικά με τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν όσον αφορά τα μερίδια 35 και 38 της κοινής υποδομής του ΝΑΤΟ για το 1984 και 1987. Αποφασίστηκε επίσης να κοινοποιηθεί η απόφαση αυτή στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες και στην επίσημη ανακοίνωση.

Οι υπουργοί σημείωσαν με ικανοποίηση την κατάληξη αυτή, η οποία αποτελεί επίλυση ενός θέματος που παρεμπόδισε μια σημαντική δραστηριότητα της συμμαχίας.

3. Συμφώνησε να καταργηθούν αμοιβαίως οι θεωρήσεις για διπλωματικά και υπηρεσιακά διαβατήρια από την 12η Ιουνίου 1988.

4. Ανασκόπησε τις θετικές εξελίξεις που επιτεύχθηκαν μέχρι στιγμής στις σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε τη σημασία της αποχής από προκλητικές δηλώσεις, οι οποίες δε συμβάλλουν στη στερέωση και ενίσχυση της ατμόσφαιρας καλής θέλησης και συνεργασίας.

5. Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν το σημαντικό ρόλο τον οποίο μπορούν να διαδραματίσουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κάθε πλευράς για την ενδυνάμωση της διαδικασίας αυτής.

6. Επίσης αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου. Αποφάσισαν να κάνουν προσπάθειες ώστε να πραγματοποιηθεί στενότερη συνεργασία σ’ αυτά τα πεδία. Αποφάσισαν επίσης να εξετάσουν μεθόδους και μέσα προς τον σκοπόν αυτόν.

7. Οι υπουργοί αποφάσισαν να παρουσιάσουν την επιτευχθείσα πρόοδο κατά τη διάρκεια της συνάντησης στους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και της Ελλάδας κατά την προσεχή συνάντησή τους στην Αθήνα στις 13 – 15 Ιουνίου 1988 και να ζητήσουν κατευθύνσεις ως προς το πλαίσιο της μελλοντικής τους εργασίας.

8. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Μεσούτ Γιλμάζ, προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του, κ. Κάρολο Παπούλια, να επισκεφθεί την Τουρκία με την ευκαιρία της επόμενης συνάντησης της Πολιτικής Επιτροπής. Οι ημερομηνίες της επίσκεψης θα καθοριστούν διά της διπλωματικής οδού».

Το κείμενο του μνημονίου της Βουλιαγμένης έχει ως εξής:

«Τα δύο μέρη συμφώνησαν στα ακόλουθα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης:

1. Τα δύο μέρη αναγνωρίζουν την υποχρέωση σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας αμφοτέρων, καθώς και το δικαίωμα χρήσης της ανοιχτής θάλασσας και του διεθνούς εναέριου χώρου του Αιγαίου.

2. Κατά τη διεξαγωγή εθνικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην ανοιχτή θάλασσα και στον διεθνή εναέριο χώρο, τα δύο μέρη θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να αποφεύγουν την παρακώλυση της ομαλής ναυσιπλοϊας και εναέριας κυκλοφορίας, όπως διασφαλίζονται σύμφωνα με τα διεθνή κείμενα, κανόνες και κανονισμούς. Αυτό θα συμβάλει στην εξάλειψη αδικαιολόγητων εστιών έντασης και στη μείωση των κινδύνων σύγκρουσης.

3. Τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι ο σχεδιασμός και διεξαγωγή των εθνικών στρατιωτικών ασκήσεων στην ανοιχτή θάλασσα και στο διεθνή εναέριο χώρο, που απαιτούν την έκδοση ΝΟΤΑΜ ή όποιας άλλης μορφής αναγγελία ή προειδοποίηση, θα διεξάγονται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφεύγονται επίσης στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα ακόλουθα:

α) Η απομόνωση ορισμένων περιοχών.

β) Η δέσμευση περιοχών ασκήσεων για μεγάλες χρονικές περιόδους

γ) Η διεξαγωγή τους στη διάρκεια της αιχμής της τουριστικής περιόδου και των κυριότερων εθνικών και θρησκευτικών εορτών.

Εξυπακούεται ότι ο σχεδιασμός και η διεξαγωγή όλων των εθνικών και στρατιωτικών δραστηριοτήτων θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τους υφιστάμενους διεθνείς κανόνες, κανονισμούς και διαδικασίες.

4. Προς το σκοπό επίτευξης των παραπάνω και με την επιφύλαξη των υφιστάμενων διεθνών κανονισμών και διαδικασιών, οι δύο πλευρές θα προβαίνουν, όταν τούτο απαιτείται, στη δέουσα επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού.

5. Οι διατάξεις του μνημονίου αυτού θα ισχύουν και θα εφαρμόζονται σε πλήρη συμφωνία με τις διατάξεις του κοινού ανακοινωθέντος Τύπου του Νταβός».

Το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ από την επομένη κιόλας της υπογραφής του, η Τουρκία ξεκίνησε συστηματικά την πλήρη παραβίασή του, την οποία ουδέποτε οι ελληνικές κυβερνήσεις ανέκοψαν, και τούτο διότι η Άγκυρα πάτησε από την πρώτη ημέρα γερά πάνω στις παραλείψεις και τις ασάφειες του ιδίου του μνημονίου. Σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί ως ξαναζεσταμένο φαγητό βεβαίως και μάλιστα σε μια εποχή που η Άγκυρα απειλεί την χώρα μας και με την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Πηγή: newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...