Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Επιμένει στην προκλητική ρητορική η Άγκυρα – Να μην μεταφερθεί στο πεδίο, λέει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Απάντηση στις ανυπόστατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών όσον αφορά τη «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης τους στο πλαίσιο διεθνών συνθηκών δίνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Επισημαίνουν ότι οι μη νόμιμες αιτιάσεις της Τουρκίας τροφοδοτούν περαιτέρω την αστάθειαΝέο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο για το σύστημα υγείας. «Ελπίζω η προκλητική ρητορική της να μην εκφραστεί στο πεδίο» είπε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε γραφικές τις διεκδικήσεις της Άγκυρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τη Βόρεια Μακεδονία, τόνισε πως «θα συζητηθεί η κυριαρχία ελληνικών νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, αν η Ελλάδα συνεχίσει τις παραβιάσεις». Εξαπέλυσε νέες βολές, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, πως οι Έλληνες πολιτικοί έχουν «κόμπλεξ κατωτερότητας».

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον γ.γ. του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτσι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της.

Νωρίτερα, και ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί εξαπέλυσε νέες ακραίες απειλές για τα Δωδεκάνησα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι αναθεωρητικές νοοτροπίες δεν έχουν χώρο στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής 

Προειδοποίηση στην Τουρκία να μην μεταφέρει στο πεδίο την ένταση που εκφράζεται σε ρητορικό επίπεδο απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι υποχρέωση της χώρας μας να εγείρει αυτή την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή fora και να αναζητεί, όπως οποιαδήποτε χώρα θα έκανε, τη στήριξη των συμμάχων μας, είτε μιλάμε για τις ΗΠΑ, είτε μιλάμε για την Ε.Ε. Και νομίζω ότι αυτή η στήριξη ήρθε δημόσια και χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις και νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό για τα εθνικά συμφέροντα. Από εκεί και πέρα, έχουμε δει και στο παρελθόν περιόδους όπου υπάρχει μεγάλη ένταση στην ρητορική, η οποία μπορεί να έχει να κάνει και με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία. Εύχομαι και ελπίζω και ενθαρρύνω ανοιχτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην μεταφραστεί και σε παραπάνω ένταση στο πεδίο» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους και πως δεν χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής.

«Η ρητορική της Τουρκίας ξεπερνά τα όρια και γίνεται και γραφική» είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας:«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν δεν μου μιλάει, το είχε πει και μετά τα γεγονότα του Έβρου». Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος «δεν κρατάει μούτρα» αλλά θα υπερασπίζεται τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση.

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συνέχισε τις εμπρηστικές δηλώσεις βάλλοντας εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Ο αλαζόνας Μητσοτάκης μας προκαλεί επισκεπτόμενος τα νησιά των οποίων η κυριαρχία αμφισβητείται και που είναι κάτω από τη μύτη μας, βρίσκεται σε συνεχή πρόκληση να μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική θάλασσα και, αν χρειαστεί, να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης» είπε ο Μπαχτσελί.

Το μήνυμα ότι αναθεωρητικές νοοτροπίες δεν έχουν χώρο στην Ευρώπη του 21ου αιώνα έστειλε ο Νίκος Δένδιας μετά την συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του στο Μαυροβούνιο.

«Η Ελλάδα είναι μία δύναμη σταθερότητας (…), μία δύναμη που το μόνο που εκπέμπει είναι φιλία και διάθεση συνεργασίας, είναι όμως μία δύναμη η οποία αρνείται κάθετα τις οποιεσδήποτε απειλές, ιδίως απειλές πολέμου casus belli εναντίον μας» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της παρά την προπαγάνδα από την Τουρκία.

«Βεβαίως και υπάρχει μια έντονη προπαγάνδα από την γείτονα για το θέμα της φύλαξης των συνόρων. Εμείς θα συνεχίσουμε. Προστατεύουμε τα εθνικά σύνορα της χώρας, έχουν ως οπλοστάσιο την νηφαλιότητα και το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα δεν εκβιάζει και δεν απειλεί. Ομοίως η Ελλάδα δεν εκβιάζεται ούτε απειλείται και δεν διαπραγματεύεται ούτε μία σπιθαμή εθνικής κυριαρχίας» υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.

Προειδοποίηση στην Τουρκία πως χωρίς σαφή και σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, απηύθυνε την Τρίτη με ψήφισμά της η Ολομέλεια του Ε.Κ.

Το Ευρωκοινοβούλιο στην ετήσια έκθεσή του για την Τουρκία ασκεί δριμεία κριτική στη χώρα για την κατάσταση στο εσωτερικό, αλλά και για την επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας.

Στην παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατήγγειλε την επιθετική ρητορική και την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Παρά το αρνητικό κλίμα, η Τουρκία θα συμμετάσχει την Παρασκευή στη Σύνοδο των χωρών Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στο μεταξύ, θετική στον κορονοϊό είναι η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, με αποτέλεσμα να ακυρώσει όλα τα προγραμματισμένα της ταξίδια για αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στην Αθήνα και την Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...