Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία: Με νέα παράνομη NAVTEX δεσμεύει περιοχές στο κεντρικό Αιγαίο

Η Άγκυρα κρατά ψηλά την ένταση στο Αιγαίο, καθώς μετά την επιθετική ρητορική, το μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, επανέρχεται στην τακτική των παράνομων ΝAVTEX για υδρογραφικές έρευνες ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου.

Μετά την αποστολή του Yunus, εκδόθηκε νέα παράνομη NAVTEX από τον Σταθμό της Σμύρνης για υδρογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους TSG Cesme σε δυο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου. Οι έρευνες θα διεξαχθούν από σήμερα μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Στην περιοχή αυτή το δικαίωμα για έκδοση αναγγελιών ανήκει στην Ελλάδα και καθώς πρόκειται για υδρογραφικές έρευνες που δεν αφορούν την υφαλοκρηπίδα, εκτιμάται ότι είναι μία ακόμα προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει αλλά και να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας.

Τουρκικά ΜΜΕ αμφισβητούν την κυριαρχία της Λέσβου με πρόσχημα στρατιωτική άσκηση

Μετά τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου περί κυριαρχίας των αποστρατικοποιημένων νησιών, η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση. Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Aksam θέτει θέμα κυριαρχίας της Λέσβου με αφορμή τη διενέργεια στρατιωτικής άσκησης στο νησί.

 

Με τίτλο «Προειδοποίηση στον Έλληνα για τη Λωζάνη», το δημοσίευμα σημειώνει ότι «οι ελληνικές ασκήσεις στη Λέσβο μπορούν να ξεκινήσουν τη συζήτηση για την κυριαρχία».

Ειδικότερα, υπογραμμίζει πως «μετά την προειδοποίηση πως «δεν μπλοφάρουμε σχετικά με τη συζήτηση για το θέμα της κυριαρχίας των νησιών” αποκαλύφθηκαν οι εικόνες της στρατιωτικής άσκησης της Ελλάδας στη Λέσβο».

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, η εφημερίδα  δημοσιεύει δορυφορικές εικόνες από τα στρατόπεδα της Μυτιλήνης επισημαίνοντας ότι στο νησί, το οποίο απέχει 5,5 χλμ. από την Τουρκία και έχει καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, βρίσκονται μια μεραρχία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και οι κύριες μονάδες της, δύο συντάγματα πεζικού, επτά τάγματα πεζικού, ένα τάγμα ειδικής εθνοφρουράς, τρία τάγματα αρμάτων μάχης , τέσσερα τάγματα πυροβολικού και 1 τάγμα αντιαεροπορικής άμυνας.

Μάλιστα, η εφημερίδα Aksam αμφισβητεί την κυριαρχία και για τη Χίο, τους Λειψούς, την Ικαρία, την Αστυπάλαια, τη Ρόδο και το Καστελόριζο.

Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα έρχεται λίγο μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι «εάν η Ελλάδα δεν σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά κατά παράβαση των συμφωνιών της Λωζάνης και του Παρισιού, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...