Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής: Έχουμε πρόβλημα με τα rafale της Ελλάδας

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στην Άγκυρα το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, γεγονός που αποτυπώνεται και στα τουρκικά ΜΜΕ που φιλοξενούν όλο και περισσότερο εκπομπές σχετικά με τη νέα κατάσταση και το συσχετισμό δυνάμεων σε αέρα και θάλασσα.

Ο Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής, Αμπντουλάχ Αγάρ ανέφερε στο CNN Turk ότι με τα γαλλικά μαχητικά rafale η Ελλάδα έχει αποκτήσει αεροπορική υπεροχή έναντι των τουρκικών μαχητικών σε αερομαχίες ένας προς έναν.

«Η Τουρκία πράγματι αντιλήφθηκε τις απειλές που δημιουργούν τα μαχητικά Rafale. Όπως και τις απειλές που δημιουργούν οι φρεγάτες Belharra όπως και των υποβρυχίων Type 214 όπως και για την αντιαεροπορική άμυνα. Η Τουρκία ήδη εργάζεται για την αμοιβαιότητα. Όμως πρέπει να πούμε κάτι με τα μαχητικά Rafale έχουν αποκτήσει μια υπεροχή απέναντι στην Τουρκία. Με εναλλακτικές  καλύπτουμε αυτή την υπεροχή, όμως υπάρχει πρόβλημα στην ισορροπία δυνάμεων ένα προς ένα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, στο ίδιο πάνελ με τον αναλυτή Αγάρ, βρίσκονταν απόστρατοι αξιωματικοί των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι δεν είπαν τίποτα, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τα λεγόμενά του.

Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει τα πρώτα έξι μαχητικά rafale από τη Γαλλία. Πρόκειται για μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης προς πέμπτης γενιάς, που αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Η εξέλιξη αυτή είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους Τούρκοι αξιωματούχοι όπως ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ «ξεσπαθώνει» συχνά κατά των ελληνικών εξοπλισμών και δεν έχει διαστάσει στο παρελθόν να κάνει και συστάσεις στην Αθήνα ότι δεν μπορεί να δαπανά τόσα χρήματα σε δύσκολες οικονομικά περιόδους.

Μικρό το τουρκικό καλάθι για τα F-16

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Χουλουσί Ακάρ δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος σχετικά με την αναβάθμιση των τουρκικών F-16, δήλωσε ωστόσο ότι η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει ως αντιαεροπορικά συστήματα και τους S-400 και το ευρωπαϊκό αμυντικό σύστημα SAMP-T.

«Στο ζήτημα των F-16 θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Ευχή μας είναι να έχει θετική έκβαση. Τους λέμε, να μην επιτρέψουν το Κογκρέσο να χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία τους S-400. H Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιεί ως αντιαεροπορικά συστήματα και τους S-400 και το σύστημα SAMP-T».

Ακάρ κατά ΗΠΑ: Δίνουν όπλα στους τρομοκράτες

Μετά τη χθεσινή επίθεση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων, τη σκυτάλη πήρε ο Χουλουσί Ακάρ.

Κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι στηρίζει και δίνει όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις, αναφερόμενος στους Κούρδους της Βόρειας Συρίας (YPG). «Οι ΗΠΑ δυστυχώς δεν εγκαταλείπουν τον ‘’σεβντά’’ ( έρωτα) τους για το YPG»», είπε ο Ακάρ.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας είναι πως η Ουάσιγκτον δεν αποδέχεται πως το YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση. Εμείς λέμε πως το PKK και το YPG είναι το ίδιο πράγμα και όταν λένε το αντίθετο είναι σαν να μας κοροϊδεύουν. Με νταλίκες τους πήγαν τόνους όπλων στους τρομοκράτες. Δεν είναι δυνατόν. Οι ΗΠΑ δυστυχώς δεν εγκαταλείπουν τον ‘’σεβντά’’ ( έρωτα) τους για το YPG».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...