Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Τα Rafale έρχονται στην Ελλάδα – Πώς αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Rafale: Στις 19 Ιανουαρίου προσγειώνονται στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά με το εθνόσημο

Στην Τανάγρα αναμένονται την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου τα πρώτα έξι μαχητικά Rafale που θα έχουν πάνω τους το εθνόσημο στο πλαίσιο της παραγγελίας συνολικά 24 τέτοιων μαχητικών αεροσκάφων η παρουσία των οποίων θα αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο υπέρ της χώρας μας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ τελετή για την υποδοχή τους θα γίνει τόσο στην 114 Πτέρυγα Μάχης όσο και στον… αέρα καθώς, με το που μπουν στο FIR Αθηνών τα δύο διθέσια και τα 4 μονοθέσια Rafaleθα τα υποδεχτούν μαχητικά – πιθανότατα – Mirage 2000-5 και θα τα συνοδεύσουν μέχρι την Τανάγρα.

Όταν, δε, φτάσοουν πάνω από την 114 Πτέρυγα Μάχης τα Rafale αναμένεται να… παρελάσουν σε χαμηλό ύψος, σε μια ιστορική στιγμή για την Πολεμική Αεροπορία και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στην Τανάγρα αναμένεται να δώσει το «παρών» η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και υψηλόβαθμοι Γάλλοι αξιωματούχοι, όπως ο Γάλλος πρέσβης, Πατρίκ Μεζονέβ προκειμένου να υποδεχτούν το νέο «καμάρι» της HAF, τα πανίσχυρα μαχητικά Rafale 4.5 γενιάς.

Στο cockpit των Rafale θα βρίσκονται Έλληνες πιλότοι, οι οποίοι εδώ και 10 μήνες έχουν εκπαιδευτεί πάνω στο πανίσχυρο γαλλικό μαχητικό. Συγκεκριμένα, τα χειριστήρια των αεροσκαφών θα κρατούν 8 Έλληνες πιλότοι, τέσσερις στα μονοθέσια και 4 στα δύο διθέσια. Πρόκειται για τις δύο πρώτες ομάδες Ελλήνων πιλότων που βρέθηκαν στη Γαλλία για εκπαίδευση. Η αρχική εκπαίδευση έγινε στη βάση του Mont de Marsan, ενώ στη συνέχεια οι πιλότοι μας εκπαιδεύτηκαν στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας Dassault, στο Mérignac, αλλά και στο Bordeaux.

Η Πολεμική Αεροπορία, στις 19 Ιανουαρίου 2022 γυρίζει και επίσημα σελίδα. Και αυτή η νέα σελίδα φέρει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτέραρχου Γεωργίου Μπλιούμη ο οποίος πιστώνεται σαφέστατα το πέρασμα της HAF στη νέα εποχή. Μεθοδικά, ταχύτατα, ουσιαστικά και σε άριστη συνεργασία με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο κατάφεραν να ολοκληρώσουν μια σπουδαία συμφωνία για τα ελληνικά φτερά, που βάζουν στη φαρέτρα τους ένα μαχητικό αεροσκάφος που ανατρέπει τα δεδομένα στην εναέρια διαμάχη με την Τουρκία.

Τα γαλλικά μαχητικά Rafale θα έρθουν στην Ελλάδα φέροντας όλο τον πανίσχυρο οπλισμό τους, ο οποίος περιλαμβάνει Scalp, Exocet αλλά και τους φονικούς Meteor. Το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Με μια απρόσμενη ανακοίνωση ξεκίνησε τη νέα εβδομάδα το Survivor, όπως παρακολουθήσαμε το βράδυ της Κυριακής στο πρόγραμμα του ΣΚΑΪ. Μια ανακοίνωση – βόμβα...

LIFESTYLE

“Είμαι φυσικά ανοιχτή για το GNTM, είναι το πρότζεκτ που με έφερε στην Ελλάδα και με ανέδειξε” παραδέχεται, επίσης, η Ηλιάνα Παπαγεωργίου. Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου παραχώρησε...

ΔΙΕΘΝΗ

Ματαιώθηκε η προεκλογική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στο Ουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνας, μισή ώρα προτού ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θύμα επίθεσης έπεσε σήμερα η βουλευτής της ΝΔ στην Καβάλα Αγγελική Δεληκάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες του proininews, όλα έγιναν σήμερα το πρωί μέσα στην...