Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Εξοπλιστικά: Δεκαήμερο εξελίξεων Φρεγάτες, κορβέτες, Rafale στην κορυφή της ατζέντας Παναγιωτόπουλου

Στη Γαλλία την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΝ για να δουν από κοντά τη δημιουργία της πρώτης Belh@rra – Στο… μενού και οι κορβέτες Gowind – Ζεσταίνουν μηχανές για Ελλάδα τα πρώτα έξι ελληνικά Rafale.

Σε έναν από τους πλέον καθοριστικούς μήνες για την πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων που «τρέχουν» εξελίσσεται ο Ιανουάριος, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού «Πενταγώνου» να έχουν σημαδέψει μερικές κρίσιμες ημερομηνίες.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναμένεται να μεταβεί την Τετάρτη, 12/01 στη Γαλλία και στη συγκεκριμένα στη Βρέστη της Βρετάνης, όπου θα πραγματοποιηθεί η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια να δίνει επίσης το «παρών» στη Γαλλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναμένεται στο περιθώριο της Συνόδου να έχει συνάντηση με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, με τη λίστα των θεμάτων που θα συζητήσουν να έχει τουλάχιστον τέσσερα βασικά σημεία:

Πρώτον, η αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία μπορεί να υπεγράφη μεταξύ των κκ Μητσοτάκη και Μακρόν και των αρμόδιων υπουργών τον περασμένων Σεπτέμβρη, ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα που συζητούνται ακόμα και θα πρέπει να επιλυθούν στο ανώτατο επίπεδο.

Δεύτερο σημαντικό και σίγουρα ευχάριστο και για τις δύο πλευρές ζήτημα, είναι η αναχώρηση από τη Γαλλία των πρώτων έξι ελληνικών Rafale, τα οποία αναμένεται να προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα στις 19 Ιανουαρίου. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μάλιστα, δεν αποκλείεται να απευθύνει ο ίδιος προσωπικά πρόσκληση στην κ. Παρλί να δώσει το «παρών» την επόμενη εβδομάδα στην τελετή άφιξης των κορυφαίων δελταπτέρυγων μαχητικών στη νέα τους «φωλιά» στη Βοιωτία.

Τρίτο ζήτημα, η κατασκευή των φρεγατών Belh@rra, με την πρώτη FDI να κατασκευάζεται ήδη για λογαριασμό του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος θα συνοδεύεται στο ταξίδι του στη Γαλλία από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, αλλά και τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, Αντιναύαρχο ε.α. Αριστείδη Αλεξοπουλο, αναμένεται να μεταβούν στις 13/01 στα ναυπηγεία της Λοριάν όπου θα δουν από κοντά τον τρόπο που κατασκευάζονται οι φρεγάτες που τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν τις βασικές μονάδες κρούσης του ελληνικού Στόλου. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Λοριάν θα μεταβεί και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, σε μια κίνηση συμβολική αλλά παράλληλα και ουσιαστική, που αποτυπώνει τη βούληση της Ελλάδας για συνεχή εμβάθυνση της συνεργασίας με τη Γαλλία.

Σαφέστατα, η παρουσία δύο κορυφαίων υπουργών, του Αρχηγού ΓΕΝ και του επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ στα ναυπηγεία της Naval Group δίνει άλλη διάσταση στην επίσκεψη και αποτυπώνει ευκρινώς το τεράστιο ενδιαφέρον στο ανώτατο επίπεδο για την αναβάθμιση του ελληνικού Στόλου με πλοία σύγχρονα, προηγμένα τεχνολογικά και με κορυφαίο οπλισμό και δυνατότητες, που θα ανταποκρίνονται απολύτως σε όλα τα σενάρια ναυτικού πολέμου.

Από τις συνομιλίες βεβαίως του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη δεν θα λείψει το ζήτημα της απόκτησης κορβετών για το Πολεμικό μας Ναυτικό, με τους Γάλλους της Naval Group να έχουν ήδη καταθέσει μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για τις κορβέτες Gowind.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι γνωστό πως κινείται στα εξοπλιστικά μόνο με βάση τις εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας και για το λόγο αυτό είναι βέβαιο πως στη Γαλλία θα έχει πολύ ενδιαφέρουσες επαφές μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη για το ζήτημα των κορβετών. Είναι γνωστό εξάλλου πως το Πολεμικό Ναυτικό δίνει ιδιαίτερη βάση στην ομοιοτυπία μεταξύ των μονάδων επιφανείας του Στόλου, με τις κορβέτες Gowind να έχουν σαφές πλεονέκτημα για τη συνεργασία τους με τις φρεγάτες Belh@rra.

Θυμίζουμε επίσης πως το Πολεμικό Ναυτικό θα προτιμούσε το χτίσιμο του Στόλου να γίνει με νέα πλοία και να μην ξοδευτούν τεράστια ποσά για τον εκσυγχρονισμό πλοίων 30ετίας. Το κόστος τεσσάρων Gowind στα 1,7 δισ. ευρώ με τον οπλισμό και την μετέπειτα υποστήριξη, δίνει τη δυνατότητα στο Πολεμικό Ναυτικό να εξετάσει και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ, αν όχι και των τεσσάρων, έστω των δύο.

Οι Γάλλοι από την πλευρά τους είναι αποφασισμένοι να κερδίσουν και τη ναυμαχία για τις κορβέτες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα προτείνουν επίσημα στον κ. Παναγιωτόπουλο την απόκτηση πέντε κορβετών με κόστος στα 1,8 δισ. ευρώ. Επίσης, φέρονται να είναι έτοιμοι να βάλουν στο παιχνίδι και τα ελληνικά ναυπηγεία, προτείνοντας της κατασκευή δύο ή τριών από τις πέντε Gowind στα ελληνικά ναυπηγεία, ενώ θυμίζουμε πως η γαλλική πρόταση δίνει το δικαίωμα και την «πατέντα» στην Ελλάδα ώστε να ναυπηγεί μόνη της Gowind και να τις εξάγει.

Πλέον οι συζητήσεις φαίνεται να περνούν προς μια τελική φάση. Οι κκ Παναγιωτόπουλος και Πετράκης είναι δεδομένο πως θα ενημερώσουν τον πρωθυπουργό για τις επαφές στη Γαλλία και για την γαλλική πρόταση για τις κορβέτες, με τον πρωθυπουργό να λαμβάνει την τελική απόφαση. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως δεν αποκλείεται και ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στη Γαλλία και συνάντηση με τον Εμάνουελ Μακρόν, ώστε να συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες σε επίπεδο ηγετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, της ΣΤΑ.ΣY. ΑΕ,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Χρησιμοποιώντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer, η γνωστή εξερευνήτρια Λέξι Άλφορντ κατέκτησε με κάθε επισημότητα το ρεκόρ του πρώτου ανθρώπου που έκανε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Kia EV9 πέτυχε μια αξιοσημείωτη διπλή νίκη στα Παγκόσμια Βραβεία Αυτοκινήτου 2024. Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των World Car Awards στο...