25/01/2022

Νέο παραλήρημα Ακάρ: Λάθος της Ελλάδας ο εξοπλισμός των νησιών – Προκαλούν με τις γιορτές σε αυτά

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ χαρακτήρισε λάθος τον εξοπλισμό των νησιών και εκτόξευσε απειλές κατά της Ελλάδας.

Την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου θέτει με προκλητικό τρόπο, για ακόμα μια φορά, ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ, προειδοποιώντας μάλιστα την Ελλάδα ότι κάνει «λάθος» που τα εξοπλίζει.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης λέει: Υπάρχουν 23 νησιά, δεν μπορούν να εξοπλιστούν. Δεκαέξι από αυτά έχουν εξοπλιστεί. Όταν το λέμε αυτό, οι Έλληνες λένε ότι μας απειλούν. Τα εξοπλίσατε, κάνατε λάθος. Μετά σηκώνονται και το λένε πρόκληση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας στη συνέχεια μίλησε για πρόκληση, επειδή η Ελλάδα πραγματοποιεί εορταστικές εκδηλώσεις στη Χίο, τη Σάμο και τις Οινούσσες. «Πραγματοποιούν εορταστικές εκδηλώσεις μέσα στο στόμα μας, αυτό είναι πρόκληση», είπε ευθαρσώς ο Χουλουσί Ακάρ, ενώ κατηγόρησε παράλληλα τη χώρα μας ότι δεν προσέρχεται στις συνομιλίες που διεξάγονται για την αποκλιμάκωση, «Υπάρχουν συνομιλίες αποκλιμάκωσης εντός του ΝΑΤΟ. Οι άνθρωποι δεν έρχονται στη συνάντηση», ανέφερε.

«Πρέπει να δουν ότι δεν θα φτάσουν πουθενά με τις προκλητικές ενέργειες και τις ρητορικές. Ούτε στην ιστορία ούτε σήμερα, υπάρχει νησί με 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου. Το κολυμβητήριο της Στρατιωτικής Σχολής είναι 2 χιλιάδες μέτρα μακριά. Το Καστελόριζο βρίσκεται σε απόσταση 1.950 μέτρων. Είναι τόσο κοντά. Ζητούν θαλάσσια ζώνη 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων για αυτό το νησί των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Από την άλλη, εργάζονται για νέες συμμαχίες. Είμαστε ήδη σε συμμαχία, τι ψάχνετε;», αναρωτήθηκε ο Τούρκος υπουργός.

Αναφορικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, ο Χουλουσί Ακάρ το χαρακτήρισε μάταιο, «εμείς κοιτάζουμε τη δουλειά μας. Αλλά πάντα λέμε ότι αυτές είναι μάταιες προσπάθειες», ήταν τα χαρακτηριστικά του λόγια.