Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Εξοπλιστικά: Στη Βουλή τα +6 Rafale και το προσχέδιο των Belh@rra – «Κρύος ιδρώτας» για Ερντογάν

Εξοπλιστικά: Προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς οι… γραφειοκρατικές διαδικασίες για την απόκτηση των κορυφαίων φρεγατών – Στο Κοινοβούλιο και τα έξι επιπλέον μαχητικά Rafale – Παίρνουν σειρά και οι κορβέτες.

Την ώρα που στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα Βοιωτίας οι προετοιμασίες για την υποδοχή των πρώτων έξι μαχητικών Rafale είναι πυρετώδεις και οι πιλότοι μας στη Γαλλία σχεδιάζουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα, στο ελληνικό «Πεντάγωνο» έχουν έτοιμη τη σύμβαση για τα έξι επιπλέον Rafale που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της επόμενης εβδομάδας θα φτάσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η σύμβαση για τις έξι επιπλέον «ριπές», με την χώρα μας να αποκτά και επίσημα πλέον 24 μαχητικά 4.5 γενιάς.

Όταν όμως ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος φτάσει στη Βουλή, δεν θα κρατά στα χέρια του μόνο τον φάκελο για τα Rafale, αλλά και έναν ακόμα, που για να ετοιμαστεί κάποιοι μόχθησαν πάρα πολύ στο Πολεμικό Ναυτικό και τη ΓΔΑΕΕ. Πρόκειται για το προσχέδιο της συμφωνίας για την αγορά των τριών φρεγατών Belh@rra.

Πηγές του υπουργείου Άμυνας επισημαίνουν ότι στο ελληνογαλλικό προσχέδιο καταγράφεται η διαμόρφωση των ελληνικών Belh@rra, το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων των πλοίων, η μετέπειτα τεχνική υποστήριξη και φυσικά το κόστος των τριών γαλλικών φρεγατών, που θυμίζουμε πως «κλείδωσε» λίγο πάνω από τα 3 δισ. ευρώ.

Οι εικόνες από τα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία όπου κόπηκαν οι πρώτες «λαμαρίνες» των φρεγατών Belh@rra (σ.σ. τοποθέτηση τροπίδας), εγκαινιάζοντας έτσι την κατασκευή τους, προκάλεσαν ικανοποίηση στην Αθήνα, με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο να διαμηνύει στη Βουλή πως η συμβασιοποίηση ολοκληρώνεται και πως τα σχέδια στο «Πεντάγωνο» περιλαμβάνουν και αγορά 4 κορβετών.

Άλλωστε, όπως έχουμε επισημάνει, εξαιτίας της μεθοδικής διαπραγμάτευσης που ακολούθησε ο υπουργός Άμυνας, το κόστος για τις 3 Belh@rra, με όλα τα όπλα τους και την μετέπειτα υποστήριξη, έπεσε στα 3 δισ. ευρώ, γεγονός που ικανοποιεί απόλυτα την ηγεσία του ΓΕΝ, που βλέπει την πολιτική ηγεσία πρόθυμη να επενδύσει στο Πολεμικό Ναυτικό ανανεώνοντας τις βασικές μονάδες κρούσης.

Οι Γάλλοι από την πλευρά τους, ενθουσιασμένοι από τον τρόπο και την ταχύτητα που συμφωνήθηκαν και υλοποιήθηκαν τα προγράμματα των Rafale και των Belh@rra, επιθυμούν τη συνέχιση της συνεργασίας με την Ελλάδα, διεκδικώντας και το πρόγραμμα των κορβετών, με τις Gowind να είναι στην κορυφή της λίστας του ΓΕΝ, εξαιτίας της αναγκαίας ομοιοτυπίας που θα επιτυγχάνεται με τις φρεγάτες Belh@rra.

Πάντως οι Γάλλοι, κατά τα εγκαίνια των Belh@rra έσπευσαν να… απαντήσουν εμμέσως και στην αιχμηρή πρόταση των Αμερικανών για τις φρεγάτες MMSC, στην οποία αφήνουν αιχμές για την έλλειψη ελληνικής παρουσίας στην κατασκευή των Belh@rra. Όπως επεσήμαναν, οι Γάλλοι βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο να κατασκευαστούν κορβέτες σε ελληνικά ναυπηγεία και παράλληλα να μεταφερθεί τεχνογνωσία στους Έλληνες.

Είναι προφανές πως η απόκτηση των 24 Rafale και των 3 belh@rra προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα, μιας και η χώρα μας αποκτά σαφή εναέρια υπεροχή, ενώ ο «εφιάλτης» του Ερντογάν, το Πολεμικό μας Ναυτικό, με τις κορυφαίες τεχνολογικά φρεγάτες και κορβέτες «κλειδώνει» Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...