Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Αναστασιάδης: Απαράδεκτη η εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, «καυτηρίασε την απαράδεκτη εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία και τόνισε την ανάγκη, να λάβει η Ε.Ε. αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να αποτρέπονται τέτοια φαινόμενα, τόσο από την Τουρκία, όσο και από οποιαδήποτε τρίτη χώρα που εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο σε μια προσπάθεια αποκόμισης αλλότριων πολιτικών οφελών». Τα παραπάνω ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μάριος Πελεκάνος, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης «ενημέρωσε τους ομολόγους του για το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κύπρος εξαιτίας των πολύ αυξημένων μεταναστευτικών ροών, που για πολύ καιρό τώρα, έχουν καταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία, με διαφορά το πρώτο σε αριθμό αιτήσεων πολιτικού ασύλου κράτος μέλος της ΕΕ κατ’ αναλογία πληθυσμού».

Επίσης «επεσήμανε, πως σήμερα, το ποσοστό αιτούντων άσυλο ή ήδη κατόχων καθεστώτος προστασίας, φτάνει το 4,4% του πληθυσμού της Κύπρου, όταν την ίδια ώρα το ποσοστό αυτό κατ’ αναλογία πληθυσμού, δεν ξεπερνά το 1% στα υπόλοιπα κράτη μέλη πρώτης γραμμής» προσέθεσε ο Μάριος Πελεκάνος.

Σημείωσε επιπροσθέτως, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε «ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προσώπων που αιτούνται άσυλο στην Κύπρο, αφορούν σε πρόσωπα από ασφαλείς χώρες προέλευσης, τα οποία έφθασαν στα κατεχόμενα από την Τουρκία και από εκεί οδηγήθηκαν σε σημεία κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός από όπου ακολούθως πέρασαν παράνομα στις ελεύθερες περιοχές».

Σύμφωνα με τη δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου ο κ. Αναστασιάδης «αναφέρθηκε ακόμα στην πρόσφατη επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία περιέγραψε τη δραματική κατάσταση στην Κύπρο και την αφόρητη πίεση που δέχεται το κράτος και οι υπηρεσίες Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και τι απαιτείται από πλευράς ΕΕ προς άμβλυνση του προβλήματος».

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι είναι «εξαιρετικής σημασίας» η εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό και απέναντι στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...