Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: Η ενίσχυση της άμυνας της χώρας μέσα στο 2021

Αυτά είναι τα νέα οπλικά συστήματα – Από Rafale και Belh@rra μέχρι Spike NLOS και Μ1117

Στοχευμένα και μεθοδικά οι Ένοπλες Δυνάμεις γυρίζουν σελίδα, αποκτώντας σύγχρονα και πανίσχυρα οπλικά συστήματα για τους τρεις Κλάδους – Gamechanger οι νέες φρεγάτες και τα κορυφαία μαχητικά που προσγειώνονται σε λίγες μέρες στην Ελλάδα.

Στοχευμένα και μεθοδικά οι Ένοπλες Δυνάμεις γυρίζουν σελίδα, αποκτώντας σύγχρονα και πανίσχυρα οπλικά συστήματα για τους τρεις Κλάδους – Gamechanger οι νέες φρεγάτες και τα κορυφαία μαχητικά που προσγειώνονται σε λίγες μέρες στην Ελλάδα.

Σε μια περιοχή γεωπολιτικά κρίσιμη, αλλά και ασταθή εξαιτίας των επιβεβαιωμένων στην πράξη αναθεωρητικών βλέψεων της Τουρκίας, η χώρα μας επιχειρεί την ισχυροποίησή της απέναντι σε δυνάμεις που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η στρατιωτική ηγεσία έχει δώσει δυναμικές απαντήσεις όπου απαιτήθηκε, με τους Τούρκους να έχουν αντιληφθεί από πρώτο χέρι την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας. Η πολιτική ηγεσία από την πλευρά της, επιχειρεί μέσω της διπλωματικής οδού να απομονώσει την Τουρκία, ενώ παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο του 2020, και με εφαλτήριο τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για εξοπλιστική ενίσχυση, η ηγεσία του ελληνικού «Πενταγώνου» διεξάγει έναν παράλληλο αγώνα ταχύτητας ώστε να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες και οι Ένοπλες Δυνάμεις να ενισχυθούν σε όλους τους τομείς.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος σε απόλυτη συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, προχωρούν με γοργά βήματα στον εκ βάθρων εκσυγχρονισμό ολόκληρου του πλέγματος της Εθνικής Άμυνας. Από τα ζητήματα που αφορούν το προσωπικό, θέματα μισθολογικά, θέματα διαβίωσης των στελεχών και των οικογενειών τους μέχρι τα εξοπλιστικά και την αμυντική βιομηχανία.

Είναι χαρακτηριστικό πως επί θητείας Νίκου Παναγιωτόπουλου, η χώρα μας έχει προχωρήσει σε χρόνο – ρεκόρ τη συμφωνία και υλοποίηση δύο εξοπλιστικών προγραμμάτων – μαμούθ. Μάλιστα, η χρονιά που φεύγει σε λίγες μέρες, το 2021, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορική για τις Ένοπλες Δυνάμεις, μιας και η χώρα μας συμφώνησε και υλοποίησε δύο εξοπλιστικά προγράμματα που ανατρέπουν τα δεδομένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το ένα είναι η απόκτηση 24 πανίσχυρων μαχητικών αεροσκαφών Rafale 4.5 γενιάς και το δεύτερο φυσικά είναι η συμφωνία με τη Γαλλία για απόκτηση 3+1 φρεγατών Belh@rra, με κορυφαίο τεχνολογικό εξοπλισμό και προηγμένα οπλικά συστήματα που αλλάζουν τους συσχετισμούς.

Βεβαίως, η ποιοτική αναβάθμιση των συστημάτων και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι μονοσήμαντη, περιοριζόμενη μόνο στην απόκτηση νέων, αλλά περιλαμβάνει και τη διατήρηση των υπαρχόντων σε άριστη επιχειρησιακή κατάσταση. Η αναβάθμιση των 84 F-16 σε επίπεδο Viper ή των φρεγατών MEKO που εκσυγχρονίζονται και αποκτούν άλλα 20 χρόνια υπηρεσιακής ζωής, αποτελούν επίσης μεγάλα στοιχήματα για την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.

Επιγραμματικά, εντός του 2021 προχώρησαν στο υπουργείο Άμυνας τα εξής εξοπλιστικά προγράμματα:

Συμφωνία για απόκτηση 24 γαλλικών μαχητικών Rafale. Σε χρόνο ρεκόρ, μόλις τριών μηνών, τα γαλλικά υπερόπλα βάφτηκαν στα… γαλανόλευκα. Τα πρώτα έξι μαχητικά θα προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα στις 19 Ιανουαρίου 2022.
Συμφωνία για την απόκτηση 3+1 γαλλικών φρεγατών Belh@rra για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Θα αποτελέσουν τη βασική μονάδα κρούσης του Στόλου μας τα επόμενα 30 χρόνια. Η πρώτη Belh@rra θα φτάσει στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας το 2025.
Ξεκίνησε η διαδικασία εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16 στο επίπεδο Viper. Πρόκειται για ό,τι πιο σύγχρονο σε F-16 παγκοσμίως, με τα συγκεκριμένα μαχητικά να αποτελούν για τα επόμενα χρόνια τη «ραχοκοκαλιά» της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία με την Ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems για τη δημιουργία τους Διεθνούς Αεροπορικού Κέντρου Καλαμάτας. Πρόκειται για μια συμφωνία – σταθμό που λύνει το ζήτημα της εκπαίδευσης στην Πολεμική Αεροπορία, ενώ παράλληλα ανανεώνεται και ο στόλος των εκπαιδευτικών αεροσκαφών.
Απόκτηση από τις ΗΠΑ 1.200 τεθωρακισμένων οχημάτων Μ1117 για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς. Τα πρώτα 44 έφτασαν ήδη στην Ελλάδα και αναμένεται να προωθηθούν σε Μονάδες του Έβρου και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Συμφωνία για απόκτηση των κορυφαίων Ισραηλινών αντιαρματικών Spike NLOS. Είναι όπλο με μεγάλη δύναμη πυρός, ιδανικό για την άμυνα της χώρας μας στα σύνορα, ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Έβρου αλλά και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Μπορεί να τοποθετηθεί στα ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού αλλά και σε μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού.
Προχώρησε στην αγορά επτά ελικοπτέρων MH-60R, τα γνωστά Romeo, πολύτιμα στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και σε άλλες επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.
Προχώρησε το Follow On Support των Mirage 2000.
Προχωρά η διαπραγμάτευση για την απόκτηση κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό. Επικρατέστερες για να βάλουν την ελληνική σημαία στην πλώρη είναι οι γαλλικές Gowind, ενώ στο… παιχνίδι είναι και οι Ολλανδοί με τις κορβέτες Sigma 10514, αλλά και οι Ιταλοί με την κορβέτα κλάσης Doha.
Στοχευμένα και μεθοδικά οι Ένοπλες Δυνάμεις γυρίζουν σελίδα, αποκτώντας σύγχρονα και πανίσχυρα οπλικά συστήματα για τους τρεις Κλάδους. Παράλληλα, η ηγεσία του ελληνικού «Πενταγώνου» επιβεβαιώνει πως αδράνεια και εφησυχασμός είναι δύο λέξεις που δεν υπάρχουν για το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς, οι οποίοι 365 μέρες το χρόνο, επί 24 ώρες παραμένουν σε επαγρύπνηση, πανέτοιμοι να απαντήσουν σε κάθε πρόκληση, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Καστελλόριζο μέχρι τους Οθωνούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...