Το 2016 η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε έντονες αντιδρασεις στη Σίλικον Βαλεϊ. Καθώς ανακοινώνονταν τα εκλογικά αποτελέσματα, οι ηγέτες των τεχνολογικών κολοσσών άρχισαν να αγχώνονται.
«Απόψε κλαίμε, απελπιζόμαστε και φοβόμαστε. Αύριο επιστρέφουμε στη δουλειά προσπαθώντας να οικοδομήσουμε τον κόσμο που θέλουμε», είχε γράψει στο Twitter ο συνιδρυτής του OpenAI, Σαμ Άλτμαν.
«Πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχουμε χάσει την επαφή μας με τους πολίτες. Δεν μου αρέσει, αλλά πρέπει να αναγνωρίσω αυτό το πρόβλημα», είχε γράψει το 2016 στο Twitter ο διευθύνων σύμβουλος της Expedia, Νταρά Χοσροσάχι.
Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση των φετινών εκλογικών αποτελεσμάτων, αρκετοί ηγέτες της τεχνολογίας έσπευσαν να δώσουν συγχαρητήρια στον νέο Αμερικανό πρόεδρο για την εκλογή του.
Την επόμενη των φετινών προεδρικών εκλογών (06/11/2024), o Χοσροσάχι χαιρέτισε την «ηχηρή νίκη» του Τραμπ σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter). «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί σας και με τη διοίκησή σας», έγραψε.
Ο ιδρυτής της Amazon και ιδιοκτήτης της Washington Post, Τζεφ Μπέζος, ο οποίος είχε επικρίνει τον Τραμπ το 2016, έγραψε στο X: «Συγχαρητήρια στον 45ο και τώρα 47ο Πρόεδρό μας για μια εξαιρετική πολιτική επιστροφή και αποφασιστική νίκη».
«Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Τραμπ. Εύχομαι τεράστια επιτυχία στο έργο του», έγραψε ο Άλτμαν στο X.
Ορισμένα στελέχη τεχνολογίας και υπάλληλοι έχουν κλίνει περισσότερο προς την δεξιά τα τελευταία χρόνια, συχνά ως απάντηση στις πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν. Αν και γενικά η Σίλικον Βάλεϊ ψηφίζει σταθερά Δημοκρατικούς, στις φετινές αμερικανικές προεδρικές εκλογές, μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό σηματοδοτεί μια ραγδαία αλλαγή στην παραδοσιακά φιλελεύθερη Σίλικον Βάλεϊ. Αρκετά στελέχη και ηγέτες της τεχνολογίας, αν και δεν στήριξαν τον Τραμπ, ήταν δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση Μπάιντεν, ειδικά σε ζητήματα όπως η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.
Κατά την φετινή προεκλογική περίοδο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Cloud Box, Άαρον Λέβι, έκανε εκστρατεία υπέρ της Κάμαλα Χάρις και τσακωνόταν με τους ηγέτες τεχνολογίας που υποστήριζαν τον Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Λέβι εξακολουθεί να ανησυχεί για τις υποσχέσεις του Τραμπ να απελάσει παράτυπους μετανάστες καθώς και για την επιβράδυνση της διαδικασίας μετανάστευσης υψηλής ειδίκευσης, αλλά είπε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας και η ευρύτερη οικονομία θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τους χαμηλότερους εταιρικούς φόρους. Ελπίζει επίσης ότι η επιρροή του Μασκ θα μετριάσει τις πολιτικές του Τραμπ.
«Παραδέχομαι ότι μέρος της αισιοδοξίας μου οφείλεται στην εγγύτητα που έχει ο Ίλον με τον Τραμπ», είπε ο Λέβι.
«Υπήρχαν ήδη φωνές για μια αλλαγή στην πολιτική προοπτική του κλάδου μας. H φορολογική πολιτική της Χάρις θα μείωνε την υποστήριξή της στην τεχνολογική κοινότητα αν κέρδιζε», δήλωσε ο Ματ Κάλκινς, Διευθύνων Σύμβουλος της Appian, η οποία αναπτύσσει επιχειρηματικό λογισμικό που χρησιμοποιούν εταιρείες αλλά και η κυβέρνηση. «Ο κλάδος μας μπορεί να είναι πιο φιλόξενος και λιγότερο συγκρουσιακός αυτή τη φορά» πρόσθεσε.
Ελπίδες για μια νέα εποχή
Μια αυξανόμενη ομάδα δεξιών προσωπικοτήτων της τεχνολογίας υποστηρίζει ότι ο Τραμπ μπορεί να εγκαινιάσει μια νέα εποχή αμερικανικής κυριαρχίας με την εξάλειψη της γραφειοκρατίας.
Ο Augustus Doricko, Διευθύνων Σύμβουλος της νεοφυούς επιχείρησης Rainmaker, δήλωσε μετά τη νίκη του Τραμπ ότι ο Ίλον Μασκ θα μπορούσε να «επιταχύνει την ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά χίλια χρόνια επενδύοντας και απορρυθμίζοντας τη φουτουριστική τεχνολογία».
Η Βίνα Ντουμπάλ είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν, η οποία μελετά τις ανισότητες του λεγόμενου «gig economy»– μιας νέας μορφής εργασίας μέσω διαδικτυακών πλατφορμών. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η παρουσία συντηρητικών προσωπικοτήτων της τεχνολογίας όπως ο Μασκ, διευκολύνει τους ηγέτες τεχνολογίας να αποδεχτούν τον Τραμπ. Πολλοί ηγέτες της τεχνολογίας, σύμφωνα με την Ντουμπάλ, εκτιμούν πλέον ότι «η δημόσια αντίθεση με τον Τραμπ δεν είναι οικονομικά ή πολιτικά συμφέρουσα».
Ωστόσο, πολλοί από τους ηγέτες της τεχνολογίας που καλωσορίζουν τώρα τον Τραμπ ζουν και εργάζονται σε μερικές από τις πιο Δημοκρατικές κοινότητες των ΗΠΑ. Σχεδόν το 80% των ψηφοφόρων του Σαν Φρανσίσκο και περίπου το 70% όσων ζουν στις κομητείες της Σίλικον Βάλεϊ ψήφισαν την Χάρις. Πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας είναι οι ίδιοι μετανάστες — συμπεριλαμβανομένων των CEO της Google, της Microsoft και της Uber — και χιλιάδες εργάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες με βίζα ειδικευμένων εργαζομένων.
Ο Τραμπ είπε ότι θα απελάσει μαζικά τους παράτυπους μετανάστες και κατά τη διάρκεια της θητείας του επιβράδυνε σημαντικά τους χρόνους επεξεργασίας βίζας. Σε συνεντεύξεις τους με την Washington Post, κάποια στελέχη της Σίλικον Βάλεϊ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την αντίδραση των ηγετών της τεχνολογίας στην εκλογική νίκη του Τραμπ. Ένας υπάλληλος της Google ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι οι ηγέτες της εταιρείας θα έπρεπε να αναγνωρίσουν τον αντίκτυπο των εκλογών στους ανθρώπους που ζουν στις ΗΠΑ.
«Είναι απογοητευτικό να σου λένε να εστιάσεις στην τεχνητή νοημοσύνη όταν τα θεμέλια της κοινωνίας και της δημοκρατίας κινδυνεύουν. Ενώ ακούμε για τη μεγαλύτερη απέλαση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, μου λένε να επικεντρωθώ στο Gemini», είπε ο υπάλληλος, αναφερόμενος στο chatbot τεχνητής νοημοσύνης της Google. «Καταλαβαίνω ότι αυτή είναι η δουλειά μου, αλλά μου φαίνεται παράλογο» πρόσθεσε.
Το 2017, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Google, Σούνταρ Πιτσάι και ο συνιδρυτής της εταιρείας Σεργκέι Μπριν, παρευρέθηκαν σε μια διαμαρτυρία της εταιρείας για τους περιορισμούς στη μετανάστευση που επέβαλε ο Τραμπ. Αυτόν τον Απρίλιο, ο Πιτσάι είπε στους εργαζόμενους ότι δεν πρέπει να συζητούν πολιτικά θέματα στον χώρο εργασίας τους. Τον ίδιο μήνα, η εταιρεία απέλυσε 50 εργαζομένους επειδή διοργάνωσαν καθιστική διαμαρτυρία ενάντια στη συνεργασία της Google με την ισραηλινή κυβέρνηση.
Αυτή την εβδομάδα, ο Πιτσάι συνεχάρη τον Τραμπ και έγραψε στο Χ: «Ζούμε σε μια χρυσή εποχή αμερικανικής καινοτομίας και δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με την κυβέρνησή του για να βοηθήσουμε να ωφεληθούν όλοι».
Αξίζει να σημειωθεί ότι εβδομάδες πριν από τις εκλογές, ο Τραμπ απείλησε ότι θα δώσει εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης να διερευνήσει ποινικά την Google επειδή αναπαράγει αρνητικά άρθρα για τον ίδιο, αλλά όχι για την Κάμαλα Χάρις.
Στη Meta, ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζάκερμπεργκ φαίνεται ότι έχει αποστασιοποιηθεί από τους Δημοκρατικούς. Στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης της Meta, το Threads, ο Ζάκερμπεργκ έγραψε: «Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Τραμπ για την αποφασιστική του νίκη. Έχουμε μεγάλες ευκαιρίες μπροστά μας ως χώρα. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με εσάς και τη διοίκησή σας».
ΠΗΓΗ: Washington Post