Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι του 2022 προκάλεσαν περισσότερους από 68.000 θανάτους στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGLobal), ενώ πάνω από τους μισούς από τους θανάτους αυτούς, σχετίζονται με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.
Χρησιμοποιώντας αρχεία θερμοκρασίας και θνησιμότητας από 35 ευρωπαϊκές χώρες, οι ερευνητές εφάρμοσαν επιδημιολογικά μοντέλα για την εκτίμηση της θνησιμότητας που σχετίζεται με τη ζέστη το καλοκαίρι του 2022. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «npj Climate and Atmospheric Science», 38.154 από τους 68.593 θανάτους (δηλαδή το 56%) που σχετίζονταν με τη ζέστη το καλοκαίρι του 2022, δεν θα είχαν συμβεί χωρίς την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με την ανθρωπογενή υπερθέρμανση ανά εκατομμύριο κατοίκων ήταν διπλάσιος στις νότιες περιοχές σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης, εντόπισαν υψηλότερο αριθμό θανάτων που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή μεταξύ των γυναικών και μεταξύ των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω σε αντίθεση με τους άνδρες και με άτομα ηλικίας 64 ετών και κάτω.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη αυξάνονται με διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις στην υγεία. Διαπιστώθηκε, επιπλέον, ότι και κατά την περίοδο 2015-2021 το 44-54% της θνησιμότητας που σχετίζεται με τη ζέστη μπορεί να αποδοθεί στην υπερθέρμανση του πλανήτη και αυτό αντιστοιχεί σε ετήσια επιβάρυνση 19.000-28.000 θανάτων. Συγκριτικά με τα παραπάνω, τα στοιχεία για το 2022 δείχνουν μια ανησυχητική αύξηση 40% στη θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη και μια αύξηση κατά δύο τρίτα στη θνησιμότητα που αποδίδεται στην ανθρωπογενή υπερθέρμανση.