Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Φορητός σαρωτής ανιχνεύει τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) ανέπτυξαν τον PointCheck, έναν φορητό σαρωτή που επιτρέπει στους ασθενείς να παρακολουθούν τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων τους και να εντοπίζουν έγκαιρα σημάδια μόλυνσης.

Μία από τις σημαντικότερες παρενέργειες της χημειοθεραπείας είναι η απότομη μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων, η οποία καθιστά τους ασθενείς ευάλωτους σε επικίνδυνες λοιμώξεις. Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση των περιστατικών καρκίνου και την ανάγκη για την εξεύρεση νέων θεραπειών, ώθησε μια ομάδα ερευνητών από το ΜΙΤ να αναπτύξει μια φορητή συσκευή που παρακολουθεί τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων.

Η Leuko Labs είναι μια πλατφόρμα που προωθεί την ιατρική επιχειρηματικότητα συνδέοντας ερευνητές με καθηγητές του MIT για την αντιμετώπιση κρίσιμων κενών στον τομέα. Οι ιδρυτές της Leuko επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι ο μοναδικός τρόπος παρακολούθησης του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων είναι μέσω αιμοληψίας.

Οι καρκινοπαθείς υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία περίπου κάθε 21 ημέρες. Η χημειοθεραπεία μειώνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων τους και αυξάνει την ευπάθειά τους σε λοιμώξεις.

«Ένας στους έξι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία θα αναπτύξει μια λοίμωξη, όπου τα λευκά αιμοσφαίρια τους είναι κρίσιμα χαμηλά», δήλωσε ο συνιδρυτής της Leuko, Κάρλος Κάστρο-Γκονζάλεζ. «Ορισμένες από αυτές τις λοιμώξεις είναι θανατηφόρες, κάτι που είναι ιδιαίτερα τρομερό επειδή οφείλεται στη θεραπεία και όχι στην ασθένεια» επισήμανε.

Πολλές από τις λοιμώξεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι ασθενείς μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων τους. Η Leuko ανέπτυξε μια μη επεμβατική λύση που επιτρέπει στους ασθενείς να ελέγχουν συχνότερα τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων τους, οδηγώντας σε μεγαλύτερη ακρίβεια στις δόσεις της χημειοθεραπείας.

Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

«Οι έρευνες εκτιμούν ότι θα εξαλείψει το 50% των νοσηλειών», δήλωσε στο MIT ο Ωρελιέν Μπουρκάρ, συνιδρυτής της Leuko.

Το PointCheck ελέγχει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων σκανάροντας τα νύχια

Το PointCheck είναι μια μικρή συσκευή που μοιάζει με φουτουριστικό σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων και η οποία μπορεί να δει μέσα από το δέρμα και να μετρήσει τα λευκά αιμοσφαίρια καθώς περνούν από έναν μικροσκοπικό φακό. Τα τριχοειδή αγγεία στη βάση του νυχιού είναι τόσο στενά και κοντά στο δέρμα που τα λευκά αιμοσφαίρια πρέπει να περάσουν ένα προς ένα, γεγονός που καθιστά ευκολότερο τον εντοπισμό τους.

Το MIT διευκρίνισε ότι ενώ η συσκευή δεν παρέχει ακριβή μέτρηση, μπορεί να καθορίσει αν οι ασθενείς βρίσκονται πάνω ή κάτω από το επικίνδυνο όριο των 500 ουδετερόφιλων, τον πιο κοινό τύπο λευκών αιμοσφαιρίων. Στο μέλλον, η Leuko Labs σχεδιάζει να επεκταθεί στη μέτρηση και άλλων συστατικών του αίματος. Πρώτα όμως θα πρέπει να περιμένει την έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το ID.3 GTX αποτελεί την πιο δυναμική έκδοση του μοντέλου της Volkswagen το οποίο φέρει έναν ηλεκτροκινητήρα που έχει τοποθετηθεί στον πίσω άξονα και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Δεδομένου ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, που είναι το σημαντικότερο, η χειρότερη παράμετρος του ατυχήματος είναι πως αυτό ήταν το ένα και μοναδικό αντίτυπο της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με το ηλεκτρικό scooter της Yamaha, NEO’s, η μετακίνηση στην πόλη γίνεται πιο εξυπνη, ευέλικτη, αθόρυβη και φυσικά οικονομική. Μπορείτε τώρα να αποκτήσετε το...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας διαπιστώνει ότι τέσσερις στις δέκα περιπτώσεις καρκίνου και περίπου οι μισοί από τους θανάτους...