Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μελέτη: Οι πρωτεΐνες των βραδύπορων μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης

Τα βραδύπορα, γνωστά και ως αρκούδες του νερού, είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά πλάσματα στον κόσμο καθώς μπορούν να επιβιώσουν σε μερικά από τα πιο δύσκολα περιβάλλοντα της Γης. Αυτά τα μικροσκοπικά ασπόνδυλα με τα οκτώ πόδια μπορούν να επιβιώσουν για έως και 30 χρόνια χωρίς φαγητό ή νερό, να αντέξουν ακραίες θερμοκρασίες, έκθεση σε ακτινοβολία και έλλειψη βαρύτητας. Για να επιβιώσουν, μεταμορφώνονται σε αφυδατωμένες μπάλες και ρυθμίζουν τον μεταβολισμό τους σχεδόν στο μηδέν.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν αυτά τα πλάσματα εκτίθενται σε ακραίες συνθήκες πέφτουν σε μια κατάσταση νάρκης προκειμένου να θωρακίσουν το σώμα τους. Οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να βρουν τους ακριβείς μηχανισμούς που χρησιμοποιούν αυτά τα ζώα για να εισέλθουν και να εξέλθουν από αυτήν την κατάσταση.

Τώρα, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Ουαϊόμινγκ (UW) στις ΗΠΑ, ανακάλυψε ότι οι πρωτεΐνες που βρίσκονται σε αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα μπορούν επίσης να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σε ανθρώπινα κύτταρα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Protein Science».

Οι ερευνητές εστίασαν στις πρωτεΐνες CAHS D, οι οποίες είναι ήδη γνωστό ότι προστατεύουν από ακραία ξήρανση. Μέσω μιας ποικιλίας μεθόδων, διαπιστώθηκε πώς υπό ακραία πίεση οι CAHS D μεταμορφώθηκαν σε γέλη, προστατεύοντας έτσι τα μόρια από την ξήρανση.

«Όταν εισάγουμε αυτές τις πρωτεΐνες στα ανθρώπινα κύτταρα, δημιουργούν ζελατίνη και επιβραδύνουν τον μεταβολισμό, όπως στα βραδύπορα», δήλωσε η Σύλβια Σάντσεζ-Μαρτίνεζ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ανώτερη ερευνήτρια στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουαϊόμινγκ.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι όταν τα ανθρώπινα κύτταρα έγιναν πιο ανθεκτικά στις πιέσεις και ότι αυτή η διαδικασία ήταν αναστρέψιμη.

«Όταν ανακουφιστεί το στρες, οι γέλες διαλύονται και τα ανθρώπινα κύτταρα επιστρέφουν στον κανονικό μεταβολισμό τους», εξήγησε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Τόμας Μπούθμπαϊ από το UW.

Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι πρωτεϊνες των βραδύπορων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σταθεροποίηση ενός σημαντικού φαρμακευτικού προϊόντος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ατόμων με αιμορροφιλία.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συγγενείς των θυμάτων στο Μάτι και εγκαυματίες που παλεύουν ακόμα με τα σωματικά και ψυχικά τους τραύματα, μίλησαν στο ΕΡΤNEWS και την Κατερίνα Φάκα....

LIFESTYLE

“Φτάνει που ξέρω πως υπάρχει κι ας μην είναι εδώ” αναφώνησε, αμέσως μόλις συνάντησε το τηλεοπτικό κοινό του STAR, ο Ετεοκλής Παύλου! Μοναχική έναρξη...

ΕΛΛΑΔΑ

Τη διερεύνηση του ενδεχομένου να μπορεί να ασκηθεί αυτεπάγγελτη έφεση ως προς 15 κατηγορούμενους που αθωωθήκαν για το Μάτι, ζητεί με σημερινή παραγγελία της...

ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν είχε διοργανωθεί από την Εφορεία κάποια δράση ή ξενάγηση, ούτε έχει δοθεί σχετική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού», ενημερώνει με ανακοίνωσή της η...