Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Καταπόσιμη κάψουλα με αισθητήρες ανιχνεύει την πίεση στα έντερα ενός ασθενούς

Επιστήμονες στη Βρετανία δημιούργησαν μια καταπόσιμη κάψουλα με αισθητήρες που μπορεί να ανιχνεύσει την πίεση στα έντερα ενός ασθενούς και να εντοπίσει τυχόν προβλήματα. Η κάψουλα αυτή δίνει μια λεπτομερή εικόνα της κίνησης του πεπτικού σωλήνα ενός ασθενούς. Η κάψουλα έχει ήδη δοκιμαστεί σε συνθετικό έντερο και σε ζώα.

«Αυτή η κάψουλα θα μπορούσε να εξελίξει τον τρόπο με τον οποίο ανιχνεύουμε γαστρεντερικές παθήσεις» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Μαρκ Ντεμουλιέ, ο οποίος ειδικεύεται στην τεχνολογία ιατρικών συσκευών στο Πανεπιστήμιο Heriot-Watt στη Σκωτία.

Η κάψουλα έχει μήκος 3 εκατοστά, διάμετρο 1 εκ. και διαθέτει έως και πέντε πολύ λεπτούς αισθητήρες. Οι αισθητήρες πίεσης μετρούν την κίνηση και τη δραστηριότητα ακριβώς κατά μήκος των οκτώ ή εννέα μέτρων του γαστρεντερικού σωλήνα.

Τεχνολογική και εμπορική ετοιμότητα

«Η συσκευή είναι εξαιρετικά ανθεκτική λόγω του αριθμού των αισθητήρων και της ευελιξίας τους: θα συνεχίσει να λειτουργεί ακόμα κι αν έχει υποστεί ζημιά» δήλωσε ο Δρ. Τζέραρντ Κάμινς, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

«Έχουμε επίσης διασφαλίσει ότι δεν θα γρατσουνίσει ή θα βλάψει το έντερο με οποιονδήποτε τρόπο κάνοντας τους αισθητήρες πολύ λεπτούς και καλύπτοντάς τους με μια επίστρωση χαμηλής τριβής» πρόσθεσε.

Η ομάδα ήθελε επίσης να κάνει το σύστημά της βιώσιμο και προσιτό.

«Η νέα ιατρική τεχνολογία είναι χρήσιμη μόνο εάν οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης όπως το NHS έχουν την οικονομική δυνατότητα να την παρέχουν στους ασθενείς» σημείωσε ο Κάμινς.

«Κατασκευάσαμε το πρωτότυπό μας στο Σκωτσέζικο Μικροηλεκτρονικό Κέντρο στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου το οποίο ακολουθεί διαδικασίες κατασκευής ημιαγωγών, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μικροτσίπ με χαμηλό κόστος. Αυτό επιτρέπει την κλιμάκωση της παραγωγής τους, καθιστώντας τους οικονομικά αποδοτικούς. Μπορούμε να κατασκευάσουμε εκατοντάδες από αυτούς ταυτόχρονα», εξήγησε ο Κάμινς.

Η ομάδα ίδρυσε μια ιδιωτική εταιρεία για να προωθήσει την καινοτομία της ενώ έχει καταθέσει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια κλινικών δοκιμών για να κυκλοφορήσει το προϊόν της στην αγορά.

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λεωφορεία των...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών είναι «ανησυχητικά», σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε έναν Λοχαγό του Στρατού για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της πρώην συζύγου του πέρασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (24/4) αστυνομικοί στη Χαλκίδα....