Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η OpenAI ολοκλήρωσε συμφωνία που αποτιμά την εταιρεία στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια

Η OpenAI ολοκλήρωσε μια συμφωνία που αποτιμά την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης και δημιουργό του ChatGPT στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια ή και περισσότερο, τριπλασιάζοντας σχεδόν την αποτίμησή της σε λιγότερο από 10 μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Η εταιρεία θα πουλήσει τις υπάρχουσες μετοχές σε μια λεγόμενη προσφορά με επικεφαλής την εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Thrive Capital, σύμφωνα με τους ΝΥΤ. Η συμφωνία επιτρέπει στους εργαζόμενους να εξαργυρώσουν τις μετοχές τους στην εταιρεία, αντί για έναν παραδοσιακό γύρο χρηματοδότησης που θα αντλούσε χρήματα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Η OpenAI, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει, είναι πλέον μία από τις πιο πολύτιμες τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις στον κόσμο, πίσω από την ByteDance και τη SpaceX, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παρακολούθησης δεδομένων CB Insights. Η συμφωνία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την OpenAI, παρέχοντάς της μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης μετά από ένα χρόνο προβλημάτων. Τον Νοέμβριο, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας απέλυσε τον Σαμ Άλτμαν, τον διευθύνοντα σύμβουλό της, επειδή έχασε την εμπιστοσύνη του στην ηγεσία του. Η απόλυσή του έθεσε σε αμφιβολία το μέλλον της εταιρείας, καθώς οι εργαζόμενοι απείλησαν να παραιτηθούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Άλτμαν. Τελικά, ο ίδιος επανήλθε και αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου παραιτήθηκαν.

Σε μια προσπάθεια να επιλύσει την περσινή αναταραχή, η OpenAI προσέλαβε τη νομική εταιρεία WilmerHale για να επανεξετάσει τις ενέργειες του διοικητικού συμβουλίου και την ηγεσία του Άλτμαν. Η WilmerHale αναμένεται να ολοκληρώσει την έκθεσή της στις αρχές του έτους.

Η εταιρεία έκλεισε μια παρόμοια συμφωνία στις αρχές του περασμένου έτους. Οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων Thrive Capital, Sequoia Capital, Andreessen Horowitz και K2 Global συμφώνησαν να αγοράσουν μετοχές της OpenAI σε μια προσφορά, αποτιμώντας την εταιρεία σε περίπου 29 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Τον περασμένο Ιανουάριο, η Microsoft επένδυσε 10 δισ. δολάρια στην OpenAI, ανεβάζοντας τη συνολική της επένδυση στην νεοφυή επιχείρηση του Σαν Φρανσίσκο στα 13 δισ. δολάρια.

Έκτοτε, η Anthropic, αντίπαλος της OpenAI, συγκέντρωσε 6 δισεκατομμύρια δολάρια από την Google και την Amazon. Η Cohere, μια νεοφυής επιχείρηση που ιδρύθηκε από πρώην ερευνητές της Google, συγκέντρωσε 270 εκατ. δολάρια, ανεβάζοντας τη συνολική χρηματοδότησή της σε περισσότερα από 440 εκατ. δολάρια, και η Inflection AI, που ιδρύθηκε από πρώην στέλεχος της Google, συγκέντρωσε επίσης 1,3 δισ. δολάρια, ανεβάζοντας τη συνολική χρηματοδότησή της σε 1,5 δισ. δολάρια.

ΠΗΓΗ: New York Times

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαϊου και το τι περιμένουμε από αυτή,...