Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο Ζάκερμπεργκ ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τους γονείς θυμάτων στην ακρόαση για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τις οικογένειες των οποίων τα παιδιά έχουν υποστεί βλάβη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατά τη διάρκεια ακρόασης της Γερουσίας για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο.

«Λυπάμαι για όλα όσα περάσατε», είπε ο Ζάκερμπεργκ στους γονείς που βρίσκονταν στο ακροατήριο και οι οποίοι κρατούσαν φωτογραφίες των παιδιών τους που είχαν υποστεί βλάβη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Κανείς δεν πρέπει να περάσει αυτά που υπέστησαν οι οικογένειές σας και γι’ αυτό επενδύουμε τόσο πολύ και θα συνεχίσουμε να κάνουμε προσπάθειες σε όλο τον κλάδο για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα χρειαστεί να περάσει αυτά που υπέστησαν οι οικογένειές σας», τους είπε ο Ζάκερμπεργκ.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Μιζούρι Τζος Χάουλι κάλεσε τότε τον Ζάκερμπεργκ να αποζημιώσει τις οικογένειες των οποίων τα παιδιά έχουν επηρεαστεί από τις πλατφόρμες του.

Εκτός από τον Ζάκερμπεργκ, στην ακρόαση κατέθεσαν και οι επικεφαλής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης TikTok, Discord, X και Snap. Οι πέντε επικεφαλής ρωτήθηκαν πώς οι τεχνολογικές πλατφόρμες τους καταπολεμούν το επιβλαβές περιεχόμενο και τι κάνουν για την καλύτερη προστασία των παιδιών.

Πίσω από τους πέντε επικεφαλής κάθονταν οι γονείς των οποίων τα παιδιά είχαν αυτοτραυματιστεί ή αυτοκτονήσει ως αποτέλεσμα του περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν και η ακρόαση επικεντρώθηκε κυρίως στην προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση στο Διαδίκτυο, οι ερωτήσεις ποικίλλαν. Ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok – η οποία ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance – ρωτήθηκε αν η εταιρεία του μοιράζεται τα δεδομένα των αμερικανών χρηστών της με την κινεζική κυβέρνηση, κάτι που αρνήθηκε. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι τα παιδιά του δεν χρησιμοποιούν το TikTok καθώς στη Σιγκαπούρη απαγορεύεται η πρόσβαση σε παιδιά κάτω των 13 ετών.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ είπε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το Instagram επέτρεψε στους χρήστες να αναζητήσουν όρους που σχετίζονται με επιβλαβές περιεχόμενο. Έδειξε στο ακροατήριο ένα στιγμιότυπο με μια αναδυόμενη οθόνη που προειδοποιούσε τους χρήστες του Instagram ότι τα αποτελέσματα «μπορεί να περιέχουν εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών» αλλά πρόσφερε στους χρήστες την επιλογή να δουν τα αποτελέσματα «ούτως ή άλλως».

Ο Κρουζ ρώτησε τον Ζάκερμπεργκ, ο οποίος καταθέτει για όγδοη φορά στο Κογκρέσο.

«Κύριε Ζάκερμπεργκ, τι στο διάολο σκεφτόσασταν;».

Ο Ζάκερμπεργκ απάντησε ότι η πλατφόρμα, αντί να μπλοκάρει το εν λόγω περιεχόμενο, κατευθύνει τους χρήστες προς κάτι που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο. Υποσχέθηκε επίσης ότι «θα εξετάσει το θέμα προσωπικά».

Οι γερουσιαστές δηλώνουν απογοητευμένοι από την έλλειψη προόδου

Πριν από την ακρόαση, η Meta είχε ανακοινώσει νέα μέτρα ασφαλείας, μεταξύ των οποίων ότι οι ανήλικοι δεν θα μπορούν πλέον, από προεπιλογή, να λαμβάνουν μηνύματα στο Instagram και το Messenger από αγνώστους.

Ο αναλυτής του κλάδου των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης Ματ Ναβάρα δήλωσε στο BBC ότι θεωρεί πως η ακρόαση έμοιαζε με προηγούμενες. Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι οι γερουσιαστές συμφώνησαν στην ανάγκη για διακομματική νομοθεσία για τη ρύθμιση των πλατφορμών, το ερώτημα τι θα γίνει στη συνέχεια παραμένει ασαφές.

«Έχουμε δει αυτές τις ακροάσεις ξανά και ξανά και συχνά, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καμία σημαντική ή ουσιαστική ρύθμιση», είπε.

«Βρισκόμαστε στο 2024 και οι ΗΠΑ δεν έχουν ουσιαστικά καμία ρύθμιση, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια των ακροάσεων, όσον αφορά τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης», τόνισε.

Οι πέντε επικεφαλής αποκάλυψαν επίσης πόσα άτομα απασχολούν για τον μετριασμό του περιεχόμενου στις πλατφόρμες τους. Οι Meta και TikTok, με τον μεγαλύτερο αριθμό χρηστών από τις πλατφόρμες που εκπροσωπούνται, δήλωσαν ότι διαθέτουν 40.000 συντονιστές η καθεμία, η Snap 2.300, η X 2.000 και η Discord δήλωσε ότι έχει εκατοντάδες συντονιστές.

Μετά την ακρόαση, ορισμένοι από τους γονείς που βρίσκονταν στην αίθουσα ζήτησαν από τους γερουσιαστές να ψηφίσουν επειγόντως τον νέο νόμο για τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης.

«Όπως ακριβώς έκανα κι εγώ, πολλοί γονείς συνεχίζουν να πιστεύουν ότι αυτές οι βλάβες για τις οποίες μιλάμε σήμερα δεν θα επηρεάσουν τις οικογένειές τους», δήλωσε η Τζόαν Μπόγκαρντ, της οποίας ο γιος πέθανε τον Μάιο του 2019. Είπε ότι είχε λάβει μέρος σε μια πρόκληση στο TikTok.

«Αυτές οι βλάβες συμβαίνουν εν μία νυκτί στα μέσα παιδιά μας», είπε. «Έχουμε τις μαρτυρίες. Τώρα είναι η ώρα για τους νομοθέτες μας να ψηφίσουν το νόμο για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο», τόνισε.

Ο Αρτούρο Μπεχάρ, ένας πρώην ανώτερος υπάλληλος που κατέθεσε στο Κογκρέσο τον Νοέμβριο του 2023, δήλωσε στο BBC: «Η Meta προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη στους γονείς, αλλά αρνείται να προσθέσει ένα κουμπί το οποίο θα μπορεί να πατήσει ένας έφηβος όταν δεχτεί παρενόχληση».

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, η Meta δήλωσε ότι έχει εισάγει «πάνω από 30 εργαλεία» για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους εφήβους στο διαδίκτυο.

ΠΗΓΗ: BBC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...