Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

COP28: Το 2023 αναμένεται ρεκόρ εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη

Με την ευκαιρία της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα COP28 που διεξάγεται στο Ντουμπάι, η διεθνής επιστημονική σύμπραξη Global Carbon Budget (GCB) δημοσιοποίησε μια μελέτη η οποία προειδοποιεί ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη θα φτάσουν φέτος σε επίπεδα ρεκόρ.

Η έκθεση της GCB, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 90 επιστημονικοί φορείς και πανεπιστήμια απ’ όλον τον κόσμο, αναφέρει ότι το 2023 αναμένονται εκπομπές 36,8 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων, σημειώνοντας αύξηση 1,1% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν οι εκπομπές από τη χρήση γης, οι συνολικές εκπομπές CO2 θα ανέλθουν φέτος στους 40,9 δισεκατομμύρια τόνους.

Όλοι οι επιμέρους δείκτες εκπομπών από άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο παρουσιάζουν άνοδο, με την Κίνα και την Ινδία να πρωτοστατούν σε αυτήν την αύξηση. Στην Κίνα οι αυξημένες εκπομπές CO2 σχετίζονται με την πλήρη επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας στην μετα-covid εποχή, ενώ στην Ινδία είναι αποτέλεσμα της συνεχώς υψηλότερης ζήτησης ενεργειακών πόρων, που δεν μπορεί να καλυφθεί από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα στοιχεία για τις εκπομπές απομακρύνει ακόμη περισσότερο την ανθρωπότητα από το στόχο να μην παρουσιάσει η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αύξηση πάνω από 1,50C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. «Μοιάζει αναπόφευκτο το γεγονός ότι θα ξεπεράσουμε το στόχο του 1,50C της Συμφωνίας του Παρισιού» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Πιέρ Φριντλινγκστάιν, καθηγητής του πανεπιστημίου του Έξετερ (Ηνωμένο Βασίλειο).

Η παγκόσμια κοινότητα είχε συμφωνήσει το 2015 στο Παρίσι να συγκρατήσει τα επίπεδα υπερθέρμανσης του πλανήτη, αφού αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,50C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις, όπως καταστροφικές πλημμύρες, ισχυρούς καύσωνες και τη μαζική εξαφάνιση κοραλλιογενών υφάλων, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία έχει συγκροτηθεί από τον ΟΗΕ για τη μελέτη των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη, έχει διαμηνύσει ότι οι παγκόσμιες εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν κατά 43% μέχρι το 2030 για να παραμείνει ζωντανός ο στόχος του 1,50C.

Αντίθετα όμως, τα τελευταία χρόνια οι εκπομπές έχουν αυξηθεί. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε μια σχετική υποχώρηση των δεικτών, όμως στη συνέχεια οι εκπομπές όχι μόνο επέστρεψαν σε προ-covid επίπεδα, αλλά τα ξεπέρασαν κιόλας.

Πηγές: Reuters, GCB

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Με αφορμή την υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές 2024, ο Νικόλας Φαραντούρης βρέθηκε καλεσμένος της Αθηναϊδας Νέγκα στο πλατό της εκπομπής «Καλύτερα αργά»...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα πυκνό πρόγραμμα θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σαββατοκύριακο στη γενέτειρά του την Κρήτη, με στάσεις στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο το Σάββατο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Renault Group έχει θέσει ένα ρεαλιστικό όραμα για την τεχνολογία, βασισμένο στην αρχή ότι αυτή έχει αξία μόνο εάν είναι κοινόχρηστη, οικονομικά προσβάσιμη...

LIFESTYLE

“Είναι καλλονός. Είναι πολύ χαμηλών τόνων, δεν του αρέσουν οι φωτογραφίες, ούτε δημοσιεύματα” ανέφερε η Κατερίνα Καινούργιου, Για τις φιλικές σχέσεις που διατηρεί με...