Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιστήμονες δημιούργησαν μια επίστρωση που μετατρέπει το αμπαζούρ σε καθαριστή αέρα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Yonsei της Νότιας Κορέας δημιούργησαν μια επίστρωση που μετατρέπει τα συνηθισμένα αμπαζούρ σε καθαριστές αέρα, χρησιμοποιώντας τη θερμότητα που εκπέμπουν οι λαμπτήρες.

Όταν μιλάμε για την ποιότητα του αέρα, συνήθως αναφερόμαστε στους εξωτερικούς χώρους, όπου ο αέρας μπορεί να μολύνεται από διερχόμενα αυτοκίνητα, εργοστάσια άνθρακα ή καπνό από πυρκαγιές. Ωστόσο ο εσωτερικός αέρας του σπιτιού μας μπορεί να είναι εξίσου μολυσμένος. Ο αέρας του σπιτιού είναι γεμάτος ρύπους, οι οποίοι μπορεί να προέρχονται από το μαγείρεμα, το καθάρισμα, τα οικοδομικά υλικά, ακόμη και τα επιβραδυντικά φλόγας του καναπέ.

Οι συμβατικοί καθαριστές αέρα χρησιμοποιούν συστήματα φιλτραρίσματος για την απομάκρυνση των ρύπων από τον αέρα. Αλλά αυτά τα συστήματα απλώς απορροφούν τους ρύπους στο φίλτρο και δεν τους απομακρύνουν πλήρως, δήλωσε στο Fast Company ο Minhyung Lee. Ο Lee, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Yonsei της Νότιας Κορέας, όπου διεξάγεται η μελέτη, παρουσίασε τα ευρήματα αυτά σε συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας. Ορισμένοι άλλοι καθαριστές αέρα χρησιμοποιούν έναν καταλύτη για να προκαλέσουν μια χημική αντίδραση κατά των ρύπων, καταστρέφοντάς τους και απελευθερώνοντας τον καθαρό αέρα στο δωμάτιο. Αλλά αυτή η μέθοδος απαιτεί ισχυρό υπεριώδες φως, το οποίο είναι επικίνδυνο και ακριβό.

Έτσι, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Yonsei βρήκαν έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουν τη θερμότητα που εκπέμπουν οι λαμπτήρες ως καταλύτη κατά των ρύπων αυτών. Επικάλυψαν το εσωτερικό των αμπαζούρ με μια «πάστα καταλύτη» από διοξείδιο του τιτανίου και μικρή ποσότητα πλατίνας. Ο λαμπτήρας θέρμανε την πάστα, ενεργοποιώντας τον καταλύτη. Η αντίδραση αυτή μετέτρεψε στη συνέχεια τις πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) – αέρια που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό της μύτης και του λαιμού, πονοκεφάλους, ακόμη και βλάβες στα νεφρά και το συκώτι- σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται είναι ακίνδυνη, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Διαπιστώσαμε ότι οι λαμπτήρες αλογόνου ή πυρακτώσεως που βλέπουμε σε καφετέριες και εσωτερικούς χώρους, εκπέμπουν σημαντική ποσότητα θερμικής ενέργειας», είπε ο Lee. Αυτή η ενέργεια μπορεί να κυμαίνεται από 100 έως 160 βαθμούς Κελσίου, αρκετά θερμή για να ενεργοποιήσει μια χημική αντίδραση. Αντί να φιλτράρει απλώς τους ρύπους, αυτός ο πρωτοποριακός καθαριστής αέρα μετατρέπει τις πτητικές οργανικές ενώσεις σε αβλαβείς ενώσεις, απομακρύνοντάς τες από τον αέρα.

Υπάρχει μια ποικιλία πτητικών οργανικών ενώσεων που μπορεί να βρίσκονται μέσα στο σπίτι μας. Τα έπιπλα μπορεί να εκπέμπουν φορμαλδεΰδη, το χρώμα μπορεί να εκπέμπει ακεταλδεΰδη και το τηγάνισμα του φαγητού παράγει βενζόλιο, τολουόλιο, αιθυλοβενζόλιο και ξυλόλιο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτές τις πτητικές οργανικές ενώσεις, εξήγησε ο Lee, είναι ότι δεν είναι μόνο βλαβερές από μόνες τους, αλλά είναι και πρόδρομες ουσίες λεπτών σωματιδίων – μικροσκοπικά σωματίδια που μπορούν να εισπνευστούν και έχουν επιπτώσεις στην υγεία.

«Οι πτητικές οργανικές ενώσεις που υπάρχουν σε εσωτερικούς χώρους είναι σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις», πρόσθεσε ο Lee.

Αλλά αν κάποιος τις εισπνέει συνεχώς, τα επίπεδα συγκέντρωσης θα αυξηθούν στο ανθρώπινο σώμα. Και ακόμη και μια μικρή ποσότητα VOC μπορεί να προκαλέσει πολλές αρνητικές επιπτώσεις, όπως αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα και πονοκεφάλους.

Οι καθαριστές αέρα των αμπαζούρ δοκιμάστηκαν σε υψηλότερη συγκέντρωση πτητικών οργανικών ενώσεων από αυτή που συνήθως συναντάμε σε ένα σπίτι, 10 μέρη ανά εκατομμύριο (ενώ σε εσωτερικούς χώρους, οι περισσότερες συγκεντρώσεις είναι μικρότερες από 1 μέρος ανά εκατομμύριο) και κατάφεραν να τις απομακρύνουν πλήρως.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ελπίζουν να κατασκευάσουν το ίδιο σύστημα καθαρισμού χρησιμοποιώντας φώτα LED, τα οποία δεν θερμαίνονται τόσο όσο οι λαμπτήρες αλογόνου και πυρακτώσεως. Σκέφτονται επίσης να προσθέσουν χαλκό στην επίστρωση αντί για πλατίνα, καθώς οι καταλύτες με βάση τον χαλκό μπορούν να διασπάσουν τις πτητικές οργανικές ενώσεις. Επιπλέον, ο χαλκός έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορεί να «σκοτώσει» βακτήρια και ιούς.

ΠΗΓΗ: Fast Company

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Θλίψη έχει προκαλέσει στον κόσμο του θεάτρου η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή το Μεγάλο Σάββατο, 04/05. Τη δυσάρεστη...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε νέες συλλήψεις διαδηλωτών κατά του πολέμου στη Γάζα προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης σε δύο ακόμα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πολιτείας. Είχε προηγηθεί αίτημα...

ΕΛΛΑΔΑ

Ριζική αλλαγή έχει σημειώσει ο καιρός σε πολλές περιοχές της χώρας από σήμερα το πρωί, Μεγάλο Σάββατο (4/5), ενώ σύμφωνα με την πρόγνωση του...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αμέσως μετά την άφιξή τους στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, τα εμβόλια κατά του Covid-19 άνοιξαν τον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Σύμφωνα...