Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο ακανόνιστος ύπνος επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου, σύμφωνα με νέα μελέτη

Ο ακανόνιστος ύπνος μπορεί να συνδέεται με ανθυγιεινές αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου μας, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η μελέτη είναι η πρώτη που βρήκε πολλαπλές συνδέσεις μεταξύ του «κοινωνικού τζετ λαγκ» – όταν το πρόγραμμα ύπνου διαταράσσεται ανάμεσα στις μέρες που εργαζόμαστε και στις μέρες που δεν δουλεύουμε – και της ποιότητας της διατροφής, των διατροφικών συνηθειών, της φλεγμονής και της σύνθεσης του μικροβιώματος (βακτηρίων) του εντέρου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ακόμη και μια μικρή διατάραξη του κύκλου του ύπνου, κατά 90 λεπτά για παράδειγμα στον μέσο όρο του, επηρέασε τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η εργασία σε βάρδιες διαταράσσει το βιολογικό μας ρολόι και συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους, καρδιακά προβλήματα και διαβήτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές του King’s College του Λονδίνου, οι βιολογικοί ρυθμοί του σώματος μπορούν να επηρεαστούν από μικρότερες ασυνέπειες στα πρότυπα ύπνου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που εργάζονται με κανονικό ωράριο ξυπνούν νωρίς με ξυπνητήρι τις εργάσιμες ημέρες, ενώ το Σαββατοκύριακο κοιμούνται παραπάνω.

«Ο ύπνος είναι βασικός πυλώνας της υγείας και η έρευνα αυτή είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, δεδομένου του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τους κιρκάδιους ρυθμούς και το μικροβίωμα του εντέρου. Ακόμη και μια διαφορά 90 λεπτών στο μέσο του ύπνου μπορεί να ενθαρρύνει είδη μικροβίων που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σας», δήλωσε η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Κέιτ Μπέρμινχαμ από το King’s College του Λονδίνου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η σύνθεση των μικροβίων στο έντερο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ή θετικά την υγεία, παράγοντας τοξίνες ή ευεργετικές ουσίες. Συγκεκριμένα είδη μικροβίων μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη, καρδιακά προβλήματα και παχυσαρκία.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν μια ομάδα 934 ατόμων στο πλαίσιο της μελέτης ZOE Predict, τη μεγαλύτερη εν εξελίξει διατροφική μελέτη του είδους της. Εξέτασαν δείγματα αίματος, κοπράνων και μικροβιώματος του εντέρου και πραγματοποίησαν μετρήσεις γλυκόζης σε άτομα με ακανόνιστο ύπνο. Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, η ομάδα αποτελούνταν κυρίως από αδύνατα και υγιή άτομα, με τους περισσότερους από αυτούς να κοιμούνται περισσότερες από επτά ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το κοινωνικό τζετ λαγκ συσχετίστηκε με χαμηλότερη ποιότητα διατροφής, υψηλότερη πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών και χαμηλότερη πρόσληψη φρούτων και ξηρών καρπών. Αυτό μπορεί να επηρεάσει άμεσα την αφθονία συγκεκριμένων μικροβίων στο έντερο, σημειώνουν οι ερευνητές. Τρία από τα έξι είδη μικροβίων που ήταν πιο άφθονα στην ομάδα του κοινωνικού τζετ λαγκ μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Συνδέονται με την κακή διατροφή, την παχυσαρκία, την καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο και τον διαβήτη.

«Η διατήρηση τακτικών προτύπων ύπνου, δηλαδή πότε πάμε για ύπνο και πότε ξυπνάμε κάθε μέρα, είναι μια εύκολα ρυθμιζόμενη συμπεριφορά του τρόπου ζωής που μπορούμε όλοι να κάνουμε, η οποία μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας μέσω του εντερικού μικροβιώματος προς το καλύτερο», δήλωσε η δρ Σάρα Μπέρι από το King’s College του Λονδίνου και επικεφαλής επιστήμονας της ZOE.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The European Journal of Nutrition».

ΠΗΓΗ: Independent

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κάθε χρόνο, ο κόσμος παράγει περίπου 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμάτων. Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς, με τα πλαστικά μιας...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων των νόμων που επεκτείνουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς ή πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους, είναι η διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς, γράφει...