Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα ψυχεδελικά φάρμακα ξεκλειδώνουν την ικανότητα μάθησης του εγκεφάλου

Τα ψυχεδελικά φάρμακα μπορούν να παρατείνουν την κρίσιμη περίοδο της ανάπτυξης του εγκεφάλου κατά την οποία τα θηλαστικά είναι πιο δεκτικά να μάθουν καινούριες δεξιότητες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Αυτή η περίοδος εγκεφαλικής ανάπτυξης είναι ζωτικής σημασίας για τα πουλιά όταν μαθαίνουν να κελαηδούν, για τους ανθρώπους όταν μαθαίνουν μία καινούρια γλώσσα, όταν ξαναμαθαίνουν μηχανικές δεξιότητες μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και όταν εγκαθιδρύουν την κυριαρχία του ενός ματιού πάνω στο άλλο.

«Υπάρχει ένα χρονικό παράθυρο κατά οποίο ο εγκέφαλος των θηλαστικών είναι πολύ πιο ευάλωτος και ανοιχτός στη μάθηση από το περιβάλλον. Αυτό το παράθυρο κλείνει κάποια στιγμή και μετά ο εγκέφαλος γίνεται πολύ λιγότερο δεκτικός στη νέα γνώση» επισήμανε ένας από τους συγγραφείς του άρθρου Γκιουλ Ντολέν.

Οι επιστήμονες διερεύνησαν την ικανότητα πέντε ψυχεδελικών φαρμάκων (ιμπογκαΐνη, κεταμίνη, LSD, MDMA, ψιλοκυβίνη) να παρατείνουν την κρίσιμη περίοδο μάθησης.

Τα φάρμακα αυτά είναι γνωστά για την ικανότητά τους να αλλάζουν την αντίληψη του χρήστη για την ύπαρξή του και να επιτρέπουν μία αίσθηση ανακάλυψης του εαυτού ή του κόσμου.

Στην έρευνα, οι επιστήμονες διεξήγαγαν συμπεριφορικά τεστ σε ενήλικα αρσενικά ποντίκια για να καταλάβουν πόσο γρήγορα μαθαίνουν από το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Τα ποντίκια εκπαιδεύονταν να αναπτύξουν μία συσχέτιση ανάμεσα σε ένα περιβάλλον με κοινωνική αλληλεπίδραση και σε ένα άλλο περιβάλλον μοναχικότητας.

Στη συνέχεια σύγκριναν το χρόνο που κατανάλωναν τα ποντίκια σε κάθε περιβάλλον μετά την χορήγηση του ψυχεδελικού φαρμάκου ώστε να παρατηρήσουν αν η κρίσιμη περίοδος μάθησης είχε παραταθεί για τα ποντίκια επιτρέποντάς τους να μάθουν την αξία του κοινωνικού περιβάλλοντος, μία συμπεριφορά που φυσιολογικά μαθαίνεται στα νεαρότερα άτομα.

Η κρίσιμη περίοδος παρατάθηκε για 48 ώρες με την κεταμίνη και 2 εβδομάδες με την ψιλοκυβίνη, λένε οι επιστήμονες.

Με το MDMA, το LSD και την ιμπογκαϊνη η κρίσιμη περίοδος παρατάθηκε για 2, 3 και 4 βδομάδες αντίστοιχα.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, καταδεικνύουν την πιθανή ικανότητα των ψυχεδελικών να θεραπεύουν ευρύ φάσμα παθολογικών καταστάσεων όπως το εγκεφαλικό και η κώφωση, πέρα από τις ευεργετικές δράσεις τους στη θεραπεία της κατάθλιψης, του εθισμού και του μετα-τραυματικού στρες.

Πηγή: Independent / Mετάφραση-Επιμέλεια: Εμμανουέλα Μαθιουδάκη

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κάθε χρόνο, ο κόσμος παράγει περίπου 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμάτων. Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς, με τα πλαστικά μιας...

LIFESTYLE

“Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα ούτε να φανεί η Ελλάδα πιο άσχημη ούτε πιο κάτι από αυτό που είναι” εξηγεί η Μαρίνα Σάττι. Στον...

ΕΛΛΑΔΑ

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, ο Διοικητής του 306 Εργοστασίου Βάσεως Τηλεπικοινωνιών (306 ΕΒΤ) Συνταγματάρχης (ΤΧ) Απόστολος Κωνσταντόπουλος και ο Διευθυντής και Πρόεδρος του...