Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

H αμφιφυλοφιλική συμπεριφορά είναι διαδεδομένη μεταξύ των αρσενικών πιθήκων και πιθανώς ωφέλιμη

Η παρατήρηση μίας άγριας αποικίας μακάκων πιθήκων για πάνω από 3 χρόνια έδειξε ότι η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά είναι προϊόν εξέλιξης και μπορεί να αποτελεί ένα κοινό χαρακτηριστικό της αναπαραγωγής των πρωτευόντων.

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου μελέτησαν 236 αρσενικά μέσα σε μία αποικία 1700 μακάκων που ζούσαν ελεύθεροι στο τροπικό νησί Cayo Santiago στο Puerto Rico.

Εκτός από την παρατήρηση της συμπεριφοράς και τη διεξαγωγή γενετικών αναλύσεων, η ομάδα είχε πρόσβαση σε γενεαλογικά δεδομένα που φτάνουν μέχρι το 1956.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι το 72% των αρσενικών συνάπτουν σχέσεις του ίδιου φύλου, έναντι 46% που εμπλέκονται σε σχέσεις με το αντίθετο φύλο.

«Βρήκαμε ότι τα περισσότερα αρσενικά είχαν ομοφυλοφιλική συμπεριφορά και ότι αυτά ήταν πιο πιθανό να υποστηρίξουν το ένα το άλλο σε περίπτωση σύγκρουσης. Ίσως αυτό θα μπορούσε να είναι ένα από τα κοινωνικά οφέλη της συγκεκριμένης συμπεριφοράς» λέει ο ερευνητής Τζάκσον Κλάιβ.

Η ομάδα επίσης διερεύνησε αν η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά οδηγεί σε μείωση του αριθμού των απογόνων των ζώων. Αποδείχτηκε το ακριβώς αντίθετο: τα αρσενικά που εμπλέκονταν σε σχέσεις με το ίδιο φύλο ήταν πιο επιτυχημένα αναπαραγωγικά και είχαν περισσότερους απογόνους, πιθανόν λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν οι ισχυροί δεσμοί συμμαχίας.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από γενεαλογικά δέντρα, οι επιστήμονες βρήκαν επίσης ότι η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά ήταν κληρομήσιμη στο 6,4%, γεγονός που προσφέρει την πρώτη ένδειξη μίας γενετικής βάσης στα πρωτεύοντα εκτός του ανθρώπου.

Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Ecology & Evolution, αμφισβητούν την άποψη ότι η ομοφυλοφιλία αντιτίθεται στη φύση και στην εξέλιξη.

Ενώ οι ερευνητές προειδοποιούν ότι καλό είναι να αποφεύγονται άμεσες συγκρίσεις με τον άνθρωπο, επισημαίνουν ότι η μελέτη τους αμφισβητεί την πεποίθηση ορισμένων ότι η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά είναι σπάνια στα ζώα ή ότι είναι μόνο αποτέλεσμα περιβαλλοντικών συνθηκών.

Ο επικεφαλής της έρευνας Καθηγητής Βίνσεντ Σαβολάινεν δήλωσε «Δυστυχώς ακόμη πιστεύουν κάποιοι ότι η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά είναι αφύσικη και κάποιες χώρες ακόμη επιβάλλουν την θανατική ποινή στους ομοφυλόφιλους. Η έρευνά μας δείχνει ότι πρόκειται για συχνό φαινόμενο στο ζωικό βασίλειο».

Η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά έχει παρατηρηθεί σε εκατοντάδες ζωικά είδη, από τα έντομα μέχρι τους πιγκουίνους.

Οι θεωρίες για το γιατί συμβαίνει αυτό περιλαμβάνουν την εγκαθίδρυση κυριαρχίας στις ομάδες, την έλλειψη συντρόφων αντίθετου φύλου και τη μείωση της έντασης μετά από επίθεση. Ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να στηρίξουν κάποια υπόθεση.

Πηγή: The Independent / Μετάφραση-Επιμέλεια: Εμμανουέλα Μαθιουδάκη

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...