Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για την γυροειδή αλωπεκία

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) ενέκρινε το ritlecitinib, ένα νέο φάρμακο για την τριχόπτωση που προκαλείται από την γυροειδή αλωπεκία. Το νέο φάρμακο της Pfizer με την εμπορική ονομασία Litfulo εγκρίθηκε για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που πάσχουν από το αυτοάνοσο νόσημα.

Η γυροειδής αλωπεκία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να επιτίθεται στους θύλακες των τριχών ενός ατόμου, με αποτέλεσμα την τριχόπτωση. Μια πιο σοβαρή μορφή της νόσου, η καθολική αλωπεκία, προκαλεί ολική απώλεια της τριχοφυΐας σε όλο το σώμα. Οι ασθενείς με καθολική αλωπεκία δεν ανταποκρίνονται ιδιαίτερα καλά στις διαθέσιμες θεραπείες, αλλά οι επιστήμονες ελπίζουν πως το νέο φάρμακο θα τους βοηθήσει.

(King et al., The Lancet, 2023)

«Αν και τα συμπτώματα της γυροειδούς αλωπεκίας μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, στους περισσότερους ασθενείς εμφανίζονται στην εφηβεία, στα 20 ή τα 30 τους χρόνια», δήλωσε η δερματολόγος Μπρίτανι Κρέγκλοου από το Πανεπιστήμιο του Yale.

«Το Litfulo αποτελεί μια ιδιαίτερα πολύ καλή θεραπευτική επιλογή για τους νεότερους ασθενείς με σημαντική τριχόπτωση, οι οποίοι συχνά αγωνίζονται με μια τόσο ορατή ασθένεια», σημείωσε.

Στην πρόσφατη κλινική δοκιμή του φαρμάκου συμμετείχαν περισσότεροι από 700 ασθενείς με αλωπεκία από 18 χώρες. Κάθε συμμετέχων αντιμετώπιζε προβλήματα τριχόπτωσης στο μισό τριχωτό της κεφαλής του για λιγότερο από δέκα χρόνια, ενώ οι μισοί ασθενείς εμφάνιζαν ολική τριχόπτωση στο τριχωτό της κεφαλής.

Οι ασθενείς που έλαβαν 50 χιλιοστόγραμμα την ημέρα είδαν σημαντική βελτίωση. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών έδειξαν 80% ή και μεγαλύτερη κάλυψη των μαλλιών στο 23% των ασθενών μετά από έξι μήνες χρήσης του φαρμάκου, σε σχέση με το εικονικό φάρμακο (placebo). Οι ασθενείς που έπασχαν από την ασθένεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έτειναν να παρουσιάζουν φτωχότερα αποτελέσματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το φάρμακο είναι πιο αποτελεσματικό στα αρχικά στάδια της νόσου.

Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο το νέο φάρμακο σταματά την τριχόπτωση και προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών είναι ακόμη κάπως άγνωστος, αλλά σε μοντέλα ποντικιών και μελέτες βιοψιών του τριχωτού της κεφαλής, φαίνεται να αμβλύνει την υπερδραστήρια ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Ως αναστολέας ενζύμων, το φάρμακο αναστέλλει τη δραστηριότητα των οδών φλεγμονής που σχετίζονται με αυτοάνοσα νοσήματα. Ωστόσο, αυτός ο μηχανισμός δράσης μπορεί να επηρεάσει τη συνήθη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις και ασθένειες.

Πάντως, στην τρέχουσα κλινική δοκιμή, οι παρενέργειες κρίθηκαν ελάχιστες και διαχειρίσιμες. Το Litfulo είναι το δεύτερο φάρμακο που ενέκρινε ο FDA για την γυροειδή αλωπεκία. Το πρώτο φάρμακο είναι το Baricitinib το οποίο έλαβε έγκριση πέρυσι.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «The Lancet».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Η Κατερίνα Γκαγκάκη μίλησε στο «Happy Day» για την πρεμιέρα του «TV Queen» και τα αρνητικά σχόλια, με την ίδια να αναφέρει μεταξύ άλλων...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Φαρμακονήσι μετέβη ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, όπου συναντήθηκε με στελέχη και οπλίτες στο φυλάκιο. Στην επίσκεψή του, ο Νίκος Δένδιας συνοδεύθηκε από...

ΔΙΕΘΝΗ

Αν και η θεραπεία με κύτταρα CAR-T έχει ερευνηθεί εδώ και δεκαετίες, τα φάρμακα χορηγούνται στην Ισπανία για μόλις τέσσερα χρόνια, ανοίγοντας ορίζοντες για...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το έγγραφο IEEP καθιστά σαφές ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές μειώνουν ήδη την παραγωγή ελιών, πατάτας και...