Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Υγεία: Δώδεκα πράγματα που κάνουν οι γιατροί και δεν αρρωσταίνουν το καλοκαίρι

Κάθε καλοκαίρι πολλοί από μας επιστρέφουμε έχοντας στις αποσκευές μας, πέρα από σουβενίρ και δώρα για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, και ένα κρυολόγημα ή μια γρίπη, καθώς είναι σύνηθες να αρρωσταίνουμε είτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είτε μετά την επιστροφή μας στην καθημερινότητα. Αλλά αυτή η κατάληξη δεν χρειάζεται να είναι αναπόφευκτη.

Σύμφωνα με τον Dr. Henry M. Wu, αναπληρωτή καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory και διευθυντή του Κέντρου Emory TravelWell, «κανείς μας δεν θέλει να αρρωστήσει ενώ ταξιδεύει οπότε είναι λογικό να λαμβάνουμε επιπλέον προφυλάξεις που δεν κάνουμε σε καθημερινή βάση». O Wu και άλλοι γιατροί μοιράζονται αναλυτικά πράγματα που κάνουν έτσι ώστε να αποφευχθεί μία ενδεχόμενη ασθένεια.

Φορέστε μάσκες στο αεροδρόμιο και στο αεροπλάνο

«Αν και η απειλή του COVID-19 φαίνεται να έχει κοπάσει, δεδομένου ότι βρίσκομαι σε στενό χώρο, όπως είναι αυτός του αεροπλάνου, εξακολουθώ να φοράω μάσκα σε όλες τις πτήσεις, καθώς και στο αεροδρόμιο», δήλωσε η Dr. Barbara Bawer, γιατρός οικογενειακής ιατρικής στο The Ohio State University Wexner Medical Center. «Επίσης είναι σημαντικό να φοράτε μάσκα σε μέρη με πολύ κόσμο». Η ίδια πρότεινε να έχουμε μαζί μας τουλάχιστον δύο μάσκες σε περίπτωση που η μία λερωθεί ή καταστραφεί. Οι μάσκες υψηλής ποιότητας, όπως οι N95, είναι σημαντικό «εργαλείο» για τη μείωση της μετάδοσης μικροβίων σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους.

«Ακόμα θλίβομαι για τη φορά που καθόμουν σε ένα νυχτερινό τρένο στη Γαλλία απέναντι από ένα ζευγάρι που έβηχε και φτερνιζόταν σε όλο το ταξίδι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πάθω ένα φρικτό κρυολόγημα μια μέρα αργότερα και να χάσω το 48ωρο υπερθέαμα γάμου στη γαλλική εξοχή, που είχα κάνει τόσο δρόμο για να παρακολουθήσω», δήλωσε η Dr. Sarah Battistich, ειδικός στην επείγουσα ιατρική στο Πανεπιστήμιο Langone της Νέας Υόρκης. «Τώρα φοράω συστηματικά μάσκες κατά τη διέλευση μου, είτε υπάρχουν άρρωστα άτομα γύρω μου είτε όχι».

Οι χειρουργικές μάσκες μπορούν επίσης να προσφέρουν προστασία με πολλαπλούς τρόπους, όπως το να μην αγγίζουμε τη μύτη και το στόμα μας με τα χέρια μας, σύμφωνα με την Dr. Heather Viola γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Mount Sinai Doctors-Ansonia.

(AP Photo/Hau Dinh, File)

Μην ξεχνάτε το συχνό πλύσιμο και την απολύμανση των χεριών

«Πρώτα απ’ όλα, πλένω συνεχώς τα χέρια μου, έχοντας πάντα μαζί μου απολυμαντικό χεριών που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλη για να αποτρέψω την εξάπλωση των μικροβίων», τόνισε η Viola. «Πολλές αεροπορικές εταιρείες δίνουν απολυμαντικά μαντηλάκια με βάση το οινόπνευμα κατά την επιβίβαση. Τα χρησιμοποιώ για να καθαρίζω το κάθισμά μου, το προσκέφαλο, τα μπράτσα, το τραπέζι του δίσκου και την οθόνη ψυχαγωγίας, καθώς και οτιδήποτε μπορεί να αγγίξω ενώ κάθομαι στο κάθισμά μου». Προτείνει επίσης να έχουμε και τη δική μας συσκευασία απολυμαντικών μαντηλιών μαζί μας για συχνή χρήση.

«Προφανώς είμαι μεγάλος υποστηρικτής του πλυσίματος των χεριών», δήλωσε ο Battistich. «Αλλά επίσης προσπαθώ να περιορίσω το άγγιγμα κοινόχρηστων επιφανειών και επομένως να περιορίσω τον κίνδυνο επαφής με βακτήρια και ιούς. Κάνω παιχνίδι με την κόρη μου να μην αγγίζουμε καμία επιφάνεια στις δημόσιες τουαλέτες, συμπεριλαμβανομένων των πορτών και των καθισμάτων της τουαλέτας».

Παραμείνετε ενυδατωμένοι

Η διατήρηση πρόσληψης νερού ήταν προτεραιότητα για όλους τους γιατρούς που μίλησαν στη HuffPost. «Αν κάνω μεγάλη πτήση, προσπαθώ να ξεκινήσω καλά ενυδατωμένος και να αποφεύγω το αλκοόλ στο αεροπλάνο», δήλωσε ο Battistich. «Ταξιδεύω πάντα με ηλεκτρολύτες, πακέτα με διαλυτούς ηλεκτρολύτες, για νερό ή βιταμινούχο νερό», δήλωσε η Viola. «Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε την ενυδάτωση με κάτι περισσότερο από νερό και να βοηθήσετε στην πρόληψη της ναυτίας ή της αφυδάτωσης κατά τη διάρκεια της πτήσης».

Μην αμελείτε την πρόσληψη βιταμινών

Η Viola είναι επίσης οπαδός των ρινικών σπρέι και των δισκίων βιταμίνης C πριν από την επιβίβαση. «Η καμπίνα του αεροπλάνου είναι ξηρή και οι μικροοργανισμοί κυκλοφορούν ελεύθερα στον αέρα, οπότε πριν μπω στο αεροπλάνο, παίρνω μερικές ταμπλέτες βιταμίνης C για να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα και να βοηθήσω το σώμα μου να έχει τη δυνατότητα να καταπολεμήσει τα μικρόβια που μεταφέρονται στον αέρα», συμπληρώνοντας, «το ρινικό αλατούχο σπρέι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση των μικροβίων, καθώς διατηρεί τις ρινικές διόδους σας υγρές, γεγονός που ενισχύει τη δραστηριότητα του ίδιου του οργανισμού σας να ξεπλένει τα μικρόβια. Μπορείτε ακόμη να εφαρμόσετε μια μικρή ποσότητα Neosporin ή βαζελίνης ακριβώς μέσα στα ρουθούνια, χρησιμοποιώντας ένα Q-tip αν τα χέρια σας δεν είναι πλυμένα για να δημιουργήσετε ένα φράγμα ανάμεσα σε εσάς και στα μικρόβια που υπάρχουν στον αέρα».

Αποφύγετε τα ταξίδια σε περίοδο αιχμής

«Αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να ταξιδεύετε σε περιόδους μη αιχμής, που συχνά είναι τα μέσα της εβδομάδας και το πρωί ή το μεσημέρι, αντί για πολύ νωρίς ή το βράδυ», δήλωσε ο Bawer. «Αυτό όμως μπορεί να εξαρτάται από την πόλη σας, οπότε κάντε κάποια έρευνα εκ των προτέρων».

Η αποφυγή του συνωστισμού και του άγχους είναι ένας καλός τρόπος για να μειώσετε την έκθεσή σας σε μικρόβια, καθώς το ταξίδι στη μέση της ημέρας συνήθως επιτρέπει έναν πλήρη νυχτερινό ύπνο το βράδυ πριν ή μετά την πτήση σας.

Βάλτε σε προτεραιότητα την ξεκούρασή σας

Η κόπωση μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθώς και να μειώσει την αντοχή σας και να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή σας.

«Βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε επαρκώς πριν από την πτήση σας και, αν μπορείτε, , όταν είναι απαραίτητο προσπαθήστε να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού», δήλωσε ο Bawer. «Όταν επιστρέφετε στο σπίτι, δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί ξανά στο καθημερινό σας πρόγραμμα και περιβάλλον. Προσπαθήστε να μην επιστρέψετε στο σπίτι σας στις 11 το βράδυ ή τα μεσάνυχτα και στη συνέχεια να πρέπει να πάτε κατευθείαν στη δουλειά την επόμενη μέρα. Δώστε στον εαυτό σας μερικές ώρες ή, αν μπορείτε, τουλάχιστον μια ολόκληρη ημέρα για να ανακάμψετε και να τακτοποιήσετε απαραίτητες δουλειές στο σπίτι».

«Είμαι μεγάλος οπαδός αυτών των επίπεδων ταξιδιωτικών μαξιλαριών που στηρίζουν τον αυχένα σας, και έχω διαπιστώσει ότι το να παίρνετε μαζί σας ωτοασπίδες και μια μάσκα ματιών ή ένα φουλάρι για να μην βλέπετε τα φώτα είναι εξαιρετικά χρήσιμο για να ξεκουραστείτε λίγο παραπάνω» δήλωσε η Battistich.

Αποφύγετε το υπερφορτωμένο πρόγραμμα

Ακριβώς όπως θα πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στην ξεκούραση για να βοηθήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να μειώσετε το άγχος όπου είναι δυνατόν.

«Μην υπερπρογραμματίζετε το ταξίδι σας, ώστε να έχετε χρόνο να διασκεδάσετε και να δώσετε κάποια ευελιξία στο πρόγραμμα», συμβουλεύει η Bawer. «Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ασθένεια, ειδικά σε ένα νέο περιβάλλον».

Κάντε μία πιο ισορροπημένη διατροφή

«Ένα ισορροπημένο γεύμα πριν από το ταξίδι είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Bawer. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε τόσο υγιεινά κατά τη διάρκεια των διακοπών. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε φρούτα και λαχανικά σε όλα τα γεύματα για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα στο υψηλότερο επίπεδο. Συχνά δεν έχουμε χρόνο να φάμε, ειδικά όταν οι πτήσεις καθυστερούν ή αργούν, και είτε παραλείπουμε τα γεύματα είτε αρπάζουμε κάτι γρήγορο, το οποίο σπάνια είναι υγιεινό», σημειώνει η Bawer, η οποία έχει πάντα μαζί της υγιεινά σνακ και ένα επαναγεμιζόμενο μπουκάλι νερό για να διασφαλίζει ότι παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της.

Κάντε έρευνα για εμβόλια και φάρμακα

Εκτός από την έγκαιρη προμήθεια των απαραίτητων ταξιδιωτικών εμβολίων, ίσως θελήσετε να προμηθευτείτε εκ των προτέρων ειδικά φάρμακα.

«Βεβαιώνομαι ότι είμαι ενημερωμένη για τα εμβόλια πριν από το ταξίδι», δήλωσε η Wu. «Η γρίπη και ο COVID-19 είναι τόσο συνηθισμένα μεταξύ των ταξιδιωτών και ακόμη και ένα ήπιο κρούσμα μπορεί να καταστρέψει ένα ταξίδι. Επίσης, για τα διεθνή ταξίδια, υπάρχουν πρόσθετα εμβόλια που μπορεί να συνιστώνται ή να απαιτούνται,όπως για παράδειγμα η προφύλαξη από την ελονοσία. Προτείνω στους ταξιδιώτες να ελέγξουν την ιστοσελίδα του CDC (Κέντρα Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων) για ταξίδια ή να επισκεφθούν έναν ειδικό ταξιδιωτικής ιατρικής για συμβουλές».

«Εξετάστε το ενδεχόμενο να προμηθευτείτε μια συνταγή για φάρμακα κατά της διάρροιας, εάν ταξιδεύετε σε άλλη χώρα όπου η διάρροια των ταξιδιωτών μπορεί να αποτελεί πρόβλημα», συμβουλεύει ο Bawer. «Αν ταξιδεύετε σε άλλη χώρα, αποφύγετε να πίνετε το νερό της, αυτό περιλαμβάνει οτιδήποτε πλένεται με τοπικό νερό, όπως σαλάτα και φρούτα. Επικεντρωθείτε στην κατανάλωση τροφίμων που έχουν κέλυφος και δεν χρειάζονται πλύσιμο και πίνετε εμφιαλωμένο νερό. Επίσης, χρησιμοποιήστε το για να βουρτσίσετε τα δόντια σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την ανάπτυξη διάρροιας των ταξιδιωτών”. Το να έχετε μαζί σας ένα φάρμακο κατά της διάρροιας που χορηγείται χωρίς συνταγή, όπως το Imodium, είναι μια άλλη καλή ιδέα, ειδικά όταν ταξιδεύετε διεθνώς. «Αν δεν είμαι σίγουρη για συγκεκριμένα γεύματα, προσπαθώ να επιμένω σε φαγητά που έχουν μαγειρευτεί πλήρως, αποφεύγοντας ωμά και μισοψημένα φαγητά», πρόσθεσε η Viola.

Βάλτε σε προτεραιότητα την προστασία σας από τον ήλιο

Είτε βρίσκεστε στο σπίτι είτε σε διακοπές, θα πρέπει να εφαρμόζετε, και να επαναλαμβάνετε, καθημερινά ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30. Η τήρηση του προγράμματος αντηλιακής προστασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική ειδικά όταν περνάτε πολύ χρόνο έξω κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας. «Τα ηλιακά εγκαύματα και οι ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη είναι μερικές από τις πιο εύκολα προλήψιμες αιτίες καταστροφής των διακοπών», δήλωσε ο Battistich. «Μην ξεχνάτε το αντηλιακό και τα καπέλα, το οποίο όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο το καλύτερο».

Αγοράστε εντομοαπωθητικό

«Αν πρόκειται για ένα ταξίδι στην ύπαιθρο ή αν πάω σε τροπικές περιοχές, φροντίζω να πακετάρω εντομοαπωθητικό, τα κουνούπια, καθώς και άλλα έντομα που τσιμπάνε μπορούν να μεταδώσουν πολλές λοιμώξεις», είπε ο Wu

«Δεν είναι πάντα εύκολο να τα βρω αυτά τα πράγματα εν κινήσει, οπότε η προετοιμασία εκ των προτέρων θα εξαλείψει την πιθανότητα να βρεθώ απροετοίμαστος», πρόσθεσε ο Wu.

Προμηθευτείτε φάρμακα από το φαρμακείο

«Παίρνω επίσης μαζί μου φάρμακα χωρίς συνταγή, τα οποία θα έχω πρόχειρα σε περίπτωση που αρχίσω να αισθάνομαι αδιαθεσία», δήλωσε η Viola.

Συσκευάζει ακεταμινοφαίνη για τον πόνο ή τον πυρετό, ιβουπροφαίνη για τον πόνο, ένα αντιισταμινικό όπως το Benadryl και Pepto-Bismol σε περίπτωση στομαχικών διαταραχών.

«Το ταξιδιωτικό κιτ του γιατρού μου περιελάμβανε κάποια προληπτικά φάρμακα και κάποια φάρμακα διάσωσης έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Battistich, απαριθμώντας πολλά από τα ίδια φάρμακα, καθώς και φάρμακα κατά της ναυτίας.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η λήψη δισκίων Pepto-Bismol πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου διάρροιας των ταξιδιωτών, επίσης υποστηρίζω για τραύματα τσιρότα, αντιβιοτική κρέμα, και αν πηγαίνω σε ζεστό και υγρό κλίμα ή όταν κάνω πεζοπορία, φέρνω συχνά την αντιμυκητιασική μου κρέμα».

Πηγή: Ηuffpost

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σεργκέι Μινγκαζόφ, δημοσιογράφος που εργάζεται για τη ρωσική έκδοση του Forbes, συνελήφθη ως ύποπτος για διάδοση ψευδών ειδήσεων σχετικά με τον ρωσικό στρατό,...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...