ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιστήμονες ανακάλυψαν φάρμακα κατά της γήρανσης με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη και η συμβολή της στην ανάπτυξη φαρμάκων κατά της γήρανσης έχει ανοίξει το δρόμο για πρωτοποριακές ανακαλύψεις στη σύγχρονη ιατρική.

Τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου εντόπισαν- με τη βοήθεια της  τεχνητής νοημοσύνης, τρεις χημικές ουσίες που στοχεύουν ειδικά σε δυσλειτουργικά κύτταρα, τα οποία πιστεύεται ότι σχετίζονται με ορισμένους καρκίνους και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Και οι τρεις χημικές ουσίες βρίσκονται σε συμβατικά φυτικά φάρμακα.

Οι ερευνητές εκπαίδευσαν ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης ώστε να αναγνωρίζει τα βασικά χαρακτηριστικά των χημικών ουσιών με γεροντολυτική δράση, χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερες από 2.500 χημικές δομές που ανακαλύφθηκαν σε προηγούμενες μελέτες. Τα γερολυντικά φάρμακα έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν το θάνατο των γερασμένων κυττάρων και, με τη σειρά τους, να βελτιώνουν τη συνολική υγεία του ατόμου.

Ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης εντόπισε 21 υποψήφια φάρμακα κατά της γήρανσης. Στη συνέχεια, η ομάδα επικεντρώθηκε σε τρεις ενώσεις: ginkgetin, periplocin και oleandrin. Οι ουσίες αυτές εξάλειψαν τα δυσλειτουργικά κύτταρα χωρίς να προκαλέσουν βλάβη στα υγιή κύτταρα.

«Η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι απίστευτα αποτελεσματική στο να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε νέα υποψήφια φάρμακα, ιδίως σε πρώιμα στάδια της ανακάλυψης φαρμάκων και για ασθένειες με πολύπλοκη βιολογία ή λίγους γνωστούς μοριακούς στόχους», δήλωσε ο συν-συγγραφέας δρ Ντιέγκο Ογιαρζούν.

Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσει ραγδαία την ιατρική

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική και την επιστημονική έρευνα κατά της γήρανσης είναι σημαντικός. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να αναλύσει τεράστιους όγκους πολύπλοκων δεδομένων πολύ πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άνθρωπο, προσφέροντας τεράστια βοήθεια στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου υποστήριξε ότι η τεχνολογία μηχανικής μάθησης που εφάρμοσε, μείωσε δραματικά το κόστος της μελέτης για την ανεύρεση αποτελεσματικών γεροντολυτικών φαρμάκων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με τον Φατίχ Τερίμ να αποτελεί παρελθόν, ο πρώην βοηθός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, Χρήστος Κόντης, επιστρέφει στο Κορωπί για να σώσει… ότι σώζεται από...

ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία φαίνεται πως είναι η άγρια δολοφονία της 40χρονης γυναίκας, στη μέση του δρόμου στο Μενίδι. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές, το...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η χορτοφαγική διατροφή, vegetarian και vegan προσφέρει πολλά οφέλη για τη συνολική υγεία, καθώς μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

To Sustainable Island Mobility Plan (SIMP) αποτελεί την πρώτη ερευνητική πρωτοβουλία της ομάδας του CIVINET Greece-Cyprus πριν ακόμα ιδρυθεί το ίδιο το δίκτυο με την μορφή...

Copyright © 2020 Editorial.gr

Exit mobile version