Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κίνα: Χοίροι, κουνέλια και ψάρια πεθαίνουν από τον καύσωνα

Οι αναφορές για ζώα και καλλιέργειες που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα εγείρουν ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η Κίνα βίωσε το χειρότερο κύμα καύσωνα και ξηρασίας των τελευταίων δεκαετιών το περσινό καλοκαίρι, γεγονός που προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και διατάραξε τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και βιομηχανίας. Φέτος, η ακραία ζέστη έπληξε πολλές περιοχές της χώρας ακόμη νωρίτερα από πέρυσι.

Χοίροι, κουνέλια και ψάρια έχουν πεθάνει από τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ οι καλλιέργειες σιταριού στην κεντρική Κίνα έχουν πλημμυρίσει από τις ισχυρότερες βροχοπτώσεις της τελευταίας δεκαετίας. Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η ξηρασία θα μπορούσε να πλήξει τη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ, την κύρια περιοχή καλλιέργειας ρυζιού της Κίνας, τους επόμενους μήνες.

Το κύμα καύσωνα κλιμακώθηκε τις τελευταίες ημέρες, με αρκετές πόλεις στις επαρχίες Γιουνάν και Σιτσουάν να έχουν βιώσει θερμοκρασίες ρεκόρ άνω των 40 βαθμών Κελσίου. Μέχρι την Τετάρτη (31/5), 578 εθνικοί μετεωρολογικοί σταθμοί που βρίσκονται σε διάφορες πόλεις της χώρας κατέγραψαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην ιστορία για την εποχή, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας.

«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες, μπορεί να διαταράξουν την παραγωγή τροφίμων και να επιφέρουν περισσότερες αβεβαιότητες στην προμήθεια τροφίμων και πετρελαίου», έγραψε ο Σενγκ Τσία, επικεφαλής γεωργικός αναλυτής της Citic Securities.

Ο αναλυτής προειδοποίησε επίσης για αυξανόμενες απειλές στην επισιτιστική ασφάλεια λόγω του επικείμενου Ελ Νίνιο, ενός φυσικού φαινομένου στον Ειρηνικό Ωκεανό που φέρνει θερμότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες.

«Στην Κίνα, το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα οδηγήσει εύκολα σε αυξημένη κλιματική αβεβαιότητα στη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ, προκαλώντας πλημμύρες στο νότο, ξηρασία στο βορρά και κρύο καλοκαίρι στα βορειοανατολικά», δήλωσε ο Σενγκ.

Μετά το σοβαρό κύμα καύσωνα και την ξηρασία του περασμένου έτους, το Πεκίνο εστιάζει στην επισιτιστική ασφάλεια. Τον Μάρτιο, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η γεωργία αποτελεί το θεμέλιο της εθνικής ασφάλειας.

Τις τελευταίες ημέρες οι αναφορές για ζώα που πέθαναν από την υπερβολική ζέστη κυριαρχούν στις ειδήσεις. Σε μια φάρμα στην ανατολική επαρχία Γκουανγκσί, εκατοντάδες χοίροι πέθαναν αυτή την εβδομάδα μετά από ξαφνική διακοπή ρεύματος που προκάλεσε τη διακοπή λειτουργίας των ανεμιστήρων τη νύχτα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι χοίροι πέθαναν από ασφυξία εν μέσω υπερβολικής ζέστης και κακής κυκλοφορίας του αέρα, ανέφερε η Jimu News, μια κυβερνητική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, επικαλούμενη έναν υπάλληλο της φάρμας.

Στο κύμα καύσωνα αποδόθηκε και ο θάνατος μεγάλου αριθμού εκτρεφόμενων κυπρίνων που ζουν σε ορυζώνες στη νοτιοδυτική περιοχή Γκουανγκσί. Οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στην εφημερίδα «South of China Today» πως τα ψάρια «κάηκαν μέχρι θανάτου» καθώς η θερμοκρασία του νερού ανέβηκε λόγω του καύσωνα. Οι τιμές των κεφαλιών κουνελιών, ένα χαρακτηριστικό πιάτο στο Σιτσουάν, έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν θανάτους κουνελιών στις φάρμες, με αποτέλεσμα τη μείωση της προσφοράς.

Ζημιές στις καλλιέργειες

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες επηρέασαν επίσης τη μεγαλύτερη περιοχή καλλιέργειας σιταριού της χώρας. Ισχυρές βροχοπτώσεις πλημμύρισαν τις καλλιέργειες σιταριού της Χενάν, μιας κεντρικής επαρχίας που αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της κινεζικής παραγωγής, την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, λίγες ημέρες πριν από την εποχή της συγκομιδής. Η κατεστραμμένη σοδειά αντιστοιχούσε στο 20% των αποδόσεων ορισμένων αγροτών για ολόκληρο το έτος, σύμφωνα με την κρατική China Media Group.

Λέγεται ότι πρόκειται για τις χειρότερες βροχοπτώσεις που λαμβάνουν χώρα κοντά στην εποχή της συγκομιδής εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Και είναι πιθανό να έρθουν και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, «η ξηρασία και οι πλημμύρες μπορεί να εμφανιστούν ταυτόχρονα», με περισσότερα ακραία κλιματικά φαινόμενα, όπως έντονες βροχοπτώσεις και κύματα καύσωνα να πλήττουν τη χώρα, σύμφωνα με πρόσφατη επίσημη εκτίμηση.

Ο Σενγκ σημείωσε ότι ο καύσωνας και η έλλειψη βροχοπτώσεων στην δυτική περιοχή του Σιντζιάνγκ έχουν ήδη επηρεάσει τις καλλιέργειες καλαμποκιού και σιταριού. Τους επόμενους μήνες, οι βροχοπτώσεις στον ποταμό Γιανγκτσέ, ο οποίος διχοτομεί τη χώρα, ενδέχεται να μειωθούν σημαντικά. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξηρασία και να επηρεάσει τις καλλιέργειες ρυζιού της περιοχής.

ΠΗΓΗ: CNN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στόχος είναι η από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων λύσεων στον τομέα της τεχνολογίας μπαταριών υψηλής τάσης για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα (BEV). Τα αποτελέσματα...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική στον πρωθυπουργό άσκησε η Ελληνική Λύση με ανακοίνωσή της με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ολόκληρη η υφήλιος παρακολουθεί...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, για τις επετειακές εκδηλώσεις της Ομογένειας για την 25η Μαρτίου....

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό στον απόηχο της έντασης στη Μέση Ανατολή. Στη σημερινή συνεδρίαση συμμετείχε και...