ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην προστασία από τον διαβήτη, υποστηρίζει νέα μελέτη

Καναδοί ερευνητές ανακάλυψαν πως η βιταμίνη Κ και η γ-καρβοξυλίωση στα Β κύτταρα και τον δυνητικά προστατευτικό ρόλο τους στον διαβήτη, μετά από 15ετή έρευνα. Η ανακάλυψη των επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και του Ινστιτούτου Κλινικών Ερευνών του Μόντρεαλ (IRCM) αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατανόηση των μηχανισμών που διέπουν τον διαβήτη, μια ασθένεια που πλήττει έναν στους 11 ανθρώπους παγκοσμίως.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 11 Μαΐου στο «Cell Reports», εξηγεί, τουλάχιστον εν μέρει, πώς η βιταμίνη Κ βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη και πώς η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τον διαβήτη τύπου 2.

Η βιταμίνη Κ είναι ένα μικροθρεπτικό συστατικό γνωστό για το ρόλο του στην πήξη του αίματος, ιδίως στη γ-καρβοξυλίωση, μια ενζυμική αντίδραση απαραίτητη για αυτή τη διαδικασία. Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν υποψίες ότι η βιταμίνη Κ, και επομένως και η γ-καρβοξυλίωση, μπορεί να έχουν και άλλες λειτουργίες. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης Κ με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Ωστόσο, οι βιολογικοί μηχανισμοί με τους οποίους η βιταμίνη Κ προστατεύει από τον διαβήτη παρέμεναν μέχρι σήμερα ένα μυστήριο.

(Public Health Notes)

Στη μελέτη τους, ο καθηγητής ιατρικής του του Πανεπιστημίου του Μόντρεα Ματιέ Φερόν και η ομάδα του στο IRCM διαπίστωσαν αρχικά πως τα ένζυμα που εμπλέκονται στη γ-καρβοξυλίωση και επομένως στη χρήση της βιταμίνης Κ υπήρχαν σε μεγάλες ποσότητες στα Β κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την πολύτιμη ινσουλίνη που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

«Ο διαβήτης είναι γνωστό ότι προκαλείται από τη μείωση του αριθμού των Β κυττάρων ή από την αδυναμία τους να παράγουν αρκετή ινσουλίνη, εξ ου και το έντονο ενδιαφέρον μας για το νέο αυτό εύρημα», δήλωσε ο Φερόν. «Προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο κυτταρικός μηχανισμός με τον οποίο η βιταμίνη Κ διατηρεί τη λειτουργία των Β κυττάρων, ήταν απαραίτητο να προσδιοριστεί ποια πρωτεΐνη στόχευε η γ-καρβοξυλίωση σε αυτά τα κύτταρα», συμπλήρωσε ο ερευνητής.

«Καταφέραμε να εντοπίσουμε μια νέα γ-καρβοξυλιωμένη πρωτεΐνη που ονομάζεται ERGP», πρόσθεσε η Ζουλί Λακόμπ, η οποία διεξήγαγε τη μελέτη στο εργαστήριο του Φερόν. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η πρωτεΐνη αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων ασβεστίου στα Β κύτταρα, προκειμένου να αποτραπεί η διαταραχή της έκκρισης ινσουλίνης. Τέλος, δείξαμε ότι η βιταμίνη Κ μέσω της γ-καρβοξυλίωσης είναι απαραίτητη για να επιτελέσει η ERGP το ρόλο της», κατέληξε η ερευνήτρια.

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Θλίψη έχει προκαλέσει στον κόσμο του θεάτρου η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή το Μεγάλο Σάββατο, 04/05. Τη δυσάρεστη...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε νέες συλλήψεις διαδηλωτών κατά του πολέμου στη Γάζα προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης σε δύο ακόμα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πολιτείας. Είχε προηγηθεί αίτημα...

ΕΛΛΑΔΑ

Ριζική αλλαγή έχει σημειώσει ο καιρός σε πολλές περιοχές της χώρας από σήμερα το πρωί, Μεγάλο Σάββατο (4/5), ενώ σύμφωνα με την πρόγνωση του...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αμέσως μετά την άφιξή τους στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, τα εμβόλια κατά του Covid-19 άνοιξαν τον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Σύμφωνα...

Copyright © 2020 Editorial.gr

Exit mobile version