Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νέα έκθεση της Γερουσίας των ΗΠΑ κοινοποιεί περισσότερα στοιχεία για τη θεωρία της διαρροής του Κορονοϊόυ και τη συγκάλυψη του Πεκίνου

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν είχε ένα «σοβαρό περιστατικό βιολογικής ασφάλειας» το 2019, επειδή ήταν υποστελεχωμένο και στιγματισμένο από ανησυχίες για την ασφάλεια, σύμφωνα με νέα έκθεση της Γερουσίας για την προέλευση του Covid 19.

Η έκθεση 329 σελίδων για δύο χρόνια εργασίας αναφέρει επίσης ότι ο πρώτος θάνατος από Covid 19 στην Κίνα ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019, δύο μήνες νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε θεωρηθεί και ότι το Πεκίνο προσπάθησε να κρατήσει το κρούσμα μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα ευρήματα περιλάμβαναν περισσότερες έμμεσες ενδείξεις ότι ο ιός διέρρευσε από το εργαστήριο αλλά δεν περιείχε ένα «όπλο που καπνίζει».

«Η προσεκτική ανάγνωση των εκθέσεων του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ιολογίας WIV, που κάλυπταν περισσότερο από μια τριετία, έδωσε την εικόνα ενός προβληματικού θεσμού: υποχρηματοδοτούμενο, υπορυθμιζόμενο και υποστελεχωμένο», αναφέρεται στην έκθεση, της οποίας ηγήθηκε το μέλος της ιεραρχίας της Γερουσίας για τις υπηρεσίες πληροφοριών Μάρκο Ρούμπιο.

Η έκθεση παραδέχεται ότι δεν περιέχει κανένα «καυτό όπλο» – κάτι που έχει μεγαλύτερη σημασία όταν αξιολογείται το ζήτημα της προέλευσης.

Η έκθεση ανάγεται στον Ιούλιο του 2019, όταν ένας υπάλληλος του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν προειδοποίησε για τις «τρέχουσες ελλείψεις και τα θεμελιώδη προβλήματα στην κατασκευή, τη λειτουργία και τη συντήρηση» του εργαστηριακού συγκροτήματος και έδωσε εντολή στο προσωπικό να «δώσει προτεραιότητα στην επίλυση των επειγόντων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε».

Στη συνέχεια, στις 19 Σεπτεμβρίου 2019, το εργαστήριο της Γουχάν έκλεισε την ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τους ιούς στη μέση της νύχτας, σύμφωνα με την έκθεση. Έξι ημέρες αργότερα το WIV ενημέρωσε το αεροδρόμιο της Γουχάν για άσκηση σε περίπτωση εμφάνισης «νέου κορονοϊού». Λίγες ημέρες μετά από αυτό ένας κάτοικος της Γουχάν, γνωστός ως Σι, πέθανε από κάτι που ένας Κινέζος βιοστατιστικός πιστεύει ότι ήταν το Covid 19, αναφέρει η έκθεση.

Μέχρι τον Οκτώβριο το κινεζικό νομοθετικό σώμα εξέταζε ένα σχέδιο νόμου για τη βιοασφάλεια, σημειώνοντας ότι «επί του παρόντος η κατάσταση της βιοασφάλειας στη χώρα μας είναι δύσκολη” και απαριθμούσε ως απειλή τα «εργαστήρια που διαρρέουν βιολογικούς παράγοντες».

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 η κινεζική κυβέρνηση έκρυβε αρκετές τεκμηριωμένες περιπτώσεις του Covid-19.

Αξιωματούχοι του ΚΚΚ δημοσίευσαν μια έκθεση που προειδοποιούσε: «Μόλις ανοίξετε τους δοκιμαστικούς σωλήνες των καταστημάτων, είναι σαν να έχετε ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Αυτοί οι ιοί έρχονται χωρίς σκιά και φεύγουν χωρίς ίχνος».

Ένας αξιωματούχος του ΚΚΚ ταξίδεψε εκείνο το μήνα από το Πεκίνο στο Γουχάν με σημαντικές οδηγίες από τον Σι Τζινπίνγκ σχετικά με «την περίπλοκη και σοβαρή κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργασίες ασφαλείας», ανέφερε η έκθεση.

Το ΚΚΚ δεν ειδοποίησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την εμφάνιση ενός ιού «άγνωστης αιτιολογίας» μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, η ΛΔΚ είχε ξεκινήσει εκστρατεία για την ενίσχυση της βιοασφάλειας στο WIV και σε άλλα εργαστήρια σε όλη τη χώρα.

Οι Κινέζοι επιστήμονες κατέθεσαν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το εμβόλιο Covid 19 μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2020 και η έκθεση αναφέρει ότι η «ερευνητική μεθοδολογία» υποδηλώνει ότι ξεκίνησαν τις εργασίες για το εμβόλιο το αργότερο τον Νοέμβριο του 2019.

«Την ώρα που το Πεκίνο αρνιόταν την πιθανότητα το Covid 19 να προέρχεται από ένα εργαστήριο σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρεται στην έκθεση, «προειδοποιούσε τους δικούς του αξιωματούχους για τέτοιους κινδύνους και έθετε σε εφαρμογή νέα μέτρα για την πρόληψη εργαστηριακών ατυχημάτων».

Σε ομιλία του τον Φεβρουάριο προς το κινεζικό πολιτικό γραφείο, ο Σι έθεσε μια σύνδεση «μεταξύ της πολιτικής ασφάλειας του κομματικού κράτους, της δημόσιας υγείας και της καλύτερης ρύθμισης της βιοασφάλειας».

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας εξέδωσε πρόσθετους κανονισμούς για την αντιμετώπιση «ενός μακροχρόνιου μηχανισμού για την πρόληψη και τον έλεγχο των κινδύνων βιοασφάλειας».

«Εάν οι κεντρικές αρχές πίστευαν ότι η αρχική μόλυνση του ανθρώπου από τον SARS-CoV-2 πιθανότατα συνέβη στην αγορά θαλασσινών Χουανάν στη Γουχάν, είναι ασαφές γιατί αφιέρωσαν χρόνο για να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες βιοασφάλειας ακριβώς όταν η επιδημία Covid 19 βρισκόταν στο πιο οξύ της στάδιο στην Κίνα και κινητοποιούσαν επειγόντως μια απάντηση με όλα τα χέρια στο πάτωμα».

Κινέζοι αξιωματούχοι επέμειναν ότι η θεωρία της διαρροής στο εργαστήριο είναι ψέμα και αρνήθηκαν να παράσχουν πρόσβαση στις διεθνείς προσπάθειες για τον προσδιορισμό της προέλευσης ενός ιού που έχει σκοτώσει 7 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η έκθεση φαίνεται να ακολουθεί τη γραμμή άλλων συμπερασμάτων των μυστικών υπηρεσιών, περιέχει πιθανές αλλά όχι αποδείξιμες αποδείξεις ότι η θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο που κάποτε θεωρούνταν συνωμοσία από πολλούς είναι αληθινή.

Το Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο εποπτεύει τα εργαστήρια βιολογικής έρευνας στις ΗΠΑ, κατέληξε με «χαμηλή εμπιστοσύνη» τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους στο συμπέρασμα ότι ο ιός πιθανότατα προήλθε από ένα εργαστήριο στη Γουχάν. Το FBI κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα με μέτρια εμπιστοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στόχος είναι η από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων λύσεων στον τομέα της τεχνολογίας μπαταριών υψηλής τάσης για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα (BEV). Τα αποτελέσματα...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα εμβόλιο για τα χλαμύδια έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε πρώιμες κλινικές δοκιμές, ενισχύοντας τις προσδοκίες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της σεξουαλικά μεταδιδόμενης...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική στον πρωθυπουργό άσκησε η Ελληνική Λύση με ανακοίνωσή της με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ολόκληρη η υφήλιος παρακολουθεί...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, για τις επετειακές εκδηλώσεις της Ομογένειας για την 25η Μαρτίου....