Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εκσυγχρονίζεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Ενεργειακή αναβάθμιση με 5,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (εικόνες)

Ένα έργο πνοής για το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ένα «κόσμημα» για το Ηράκλειο και την Κρήτη, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, παίρνει το δρόμο της υλοποίησης, μετά την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η ανακοίνωση της χρηματοδότησης του έργου, με προϋπολογισμό σχεδόν 5,5 εκατομμύρια ευρώ, συμπίπτει με τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων και συνοδεύεται από την έκδηλη ικανοποίηση τόσο της πρυτανείας όσο και της διεύθυνσης του Μουσείου, καθώς σηματοδοτεί το πέρασμα της έκθεσης του ΜΦΙΚ σε μια νέα εποχή.

Με την ολοκλήρωση του έργου, μέχρι τα τέλη του 2025, το ΜΦΙΚ-ΠΚ θα μετατραπεί σε ένα πλήρως λειτουργικό και σύγχρονο μουσείο φυσικής ιστορίας, καθιστώντας το μεταξύ των πλέον σύγχρονων και τεχνολογικά προηγμένων μουσείων της Ευρώπης, προβάλλοντας τις διαδικασίες, την ποικιλότητα, τις ιδιαιτερότητες των περιοχών, καθώς και την ιστορία και το ρόλο του ανθρώπου.

Η έκθεση, εμπλουτισμένη με νέα εκθέματα, εποπτικό συνοδευτικό υλικό και καινοτόμα ψηφιακά μέσα, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πολυδύναμο χώρο επιστήμης και πολιτισμού με διεθνή ακτινοβολία με βασικό στόχο την προβολή της Βιοποικιλότητας της χώρας μας.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, καθηγητής Νίκος Πουλακάκης, μέσα στο καλοκαίρι θα ακολουθήσει η επικαιροποίηση της μελέτης για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Και μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον ίδιο, το αργότερο στις αρχές του 2024 θα ξεκινήσει η διπλή παρέμβαση, «της ενεργειακής κτιριακής αναβάθμισης και της ανακαίνισης του εσωτερικού με τον πιο σύγχρονο, διαδραστικό και βιωματικό τρόπο, ώστε ο επισκέπτης να είναι μέρος της αφήγησης και όχι απλός θεατής».

Το έργο εγκρίθηκε και εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και συγκεκριμένα στον άξονα (1.4) που αφορά την «Αειφόρο χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας».

Το υποέργο, συνολικού προϋπολογισμού 4.390.525,31€ (ή 5.444.251,38€   συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), αφορά την αναβάθμιση/εκσυγχρονισμό του ΜΦΙΚ-ΠΚ με 2 κύριες δράσεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα στο σύνολο του κτιρίου (~5500μ2) όπου εδράζεται ο εκθεσιακός χώρος του ΜΦΙΚ-ΠΚ στην παραλιακή ζώνη της πόλης του Ηρακλείου (επί της λεωφόρου Σοφοκλή Βενιζέλου):

1. Επιδεικτικές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων του ΜΦΙΚ-ΠΚ και

2. Εφαρμογή της μουσειολογικής μελέτης για την ολοκλήρωση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του εκθεσιακού χώρου του ΜΦΙΚΠΚ Βάσει της μουσειολογικής μελέτης και της μελέτης της ενεργειακής αναβάθμισης.

Το έργο αποτέλεσε βασικό στόχο του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), που λειτουργεί με γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αναγνώρισε από την πρώτη στιγμή τη σημασία του έργου για το μέλλον του τόπου.

Με ανακοίνωσή του, ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίηση των ανθρώπων του μουσείου και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν για την χρηματοδότηση του έργου, «βάζοντας τη χώρα στους πρωτοπόρους της Ευρώπης και ανοίγοντας δρόμους για την προβολή της Βιοποικιλότητας της χώρας μας και, κυρίως, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα (απώλεια βιοποικιλότητας, κλιματική κρίση), προσβλέποντας σε ένα δίκαιο και βιώσιμο κόσμο για όλους μας».

Ειδική αναφορά έκανε σ τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά, στον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Πέτρο Βαρελίδη και την ομάδα του ,στα μέλη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ιδιαίτερα της ομάδας Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων του Ταμείου Ανάκαμψης (κκ Ζήσης Ιωαννίδης, κα. Ανθή Αναγνωστοπούλου, κα. Αρτεμισία Γρύλλια, κα. Ιωάννα Νίκου). Ακόμη ευχαρίστησε τις πολιτικές αρχές της πόλης του Ηρακλείου, τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης και τα μέλη του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Κρήτης, τους μελετητές των υποέργων,  τους συναδέλφους του ΜΦΙΚ-ΠΚ που στήριξαν και στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια το έργο και τις δράσεις του ΜΦΙΚ και ιδιαιτέρως τον ομότιμο καθηγητή κ. Μωυσή Μυλωνά που είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του μουσείου.

Το μεγαλύτερο ευχαριστώ, κατέληξε ο κ. Πουλακάκης, ανήκει στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) που λειτουργεί με γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην πρόεδρό του, Δρ. Μαρία Π. Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια στη Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο, και στον Δρ. Ιωάννη Μητσόπουλο, Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης του ΟΦΥΠΕΚΑ, που μοιράστηκαν μαζί μας το όνειρο για την ολοκλήρωση του εκθεσιακού χώρου του ΜΦΙΚ-ΠΚ ως έργο εκτίμησης και προστασίας της Βιοποικιλότητας. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον συνάδελφο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΦΥΠΕΚΑ, κ. Κώστα Τριάντη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή, και έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, έθεσε στις άμεσες προτεραιότητες των εργασιών του την ένταξη και πραγματοποίηση του παραπάνω έργου, που αποτελούσε και αποτελεί όνειρο και φιλοδοξία πολλών ανθρώπων του ΜΦΙΚ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, της ΣΤΑ.ΣY. ΑΕ,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Χρησιμοποιώντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer, η γνωστή εξερευνήτρια Λέξι Άλφορντ κατέκτησε με κάθε επισημότητα το ρεκόρ του πρώτου ανθρώπου που έκανε...