Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ξεκινά κλινική δοκιμή του καθολικού mRNA εμβολίου κατά της γρίπης

Ξεκινά στις ΗΠΑ η πρώτη κλινική δοκιμή ενός πειραματικού καθολικού εμβολίου κατά της γρίπης, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID).

Η κλινική δοκιμή φάσης 1 θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και την ανοσολογική απόκριση που προκαλεί το εμβόλιο, το οποίο προς το παρόν είναι γνωστό ως 1ssF-3928 mRNA-LNP. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του NIAID, στη δοκιμή θα συμμετάσχουν 50 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 έως 49 ετών.

Οι επιστήμονες θα χωρίσουν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες. Κάθε εθελοντής θα λάβει διαφορετική δόση του πειραματικού εμβολίου (10, 25 και 50 μικρογραμμάρια) ώστε οι ερευνητές να μπορέσουν να προσδιορίσουν την βέλτιστη δοσολογία. Στη συνέχεια, οι ερευνητές θα εμβολιάσουν δέκα εθελοντές με τη βέλτιστη δόση.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα αξιολογηθούν για να ελεγχθεί η ανοσολογική απόκριση και η ασφάλεια του εμβολίου. Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τους εθελοντές ένα χρόνο μετά τον εμβολιασμό τους για να αξιολογήσουν την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προστασία που προσφέρει το εμβόλιο.

Γιατί υπάρχει ανάγκη για ένα καθολικό αντιγριπικό εμβόλιο

Η επικράτηση διαφορετικών στελεχών γρίπης κάθε χρόνο καθιστά αναγκαία την ανάπτυξη καθολικών αντιγριπικών εμβολίων.

«Κάθε χρόνο, πριν από την έναρξη του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης, οι επιστημονικοί εμπειρογνώμονες πρέπει να προβλέπουν ποια στελέχη είναι πιθανό να είναι πιο κοινά κατά τους επόμενους μήνες και στη συνέχεια να επιλέγουν τρία ή τέσσερα από αυτά τα στελέχη για να συμπεριληφθούν στο επόμενο εμβόλιο», αναφέρει το NIAID στην ανακοίνωσή του.

Αυτό καθιστά την ανάπτυξη εμβολίων μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι τα κυρίαρχα στελέχη του ιού μπορεί να μεταλλαχθούν, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Όλα αυτά τα ζητήματα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την ανάπτυξη ενός καθολικού εμβολίου κατά της γρίπης που θα προστατεύει από διάφορα στελέχη του ιού, ενώ παράλληλα θα ενισχύει την ανοσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτός ο νέος τύπος εμβολίου θα εξαλείψει επίσης την ανάγκη για ετήσιο εμβολιασμό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για τον “πολιορκητικό κριό” της MG, το οικονομικό και καθόλα αξιόλογο SUV που ακούει στο όνομα ZS, η πολυφωνία των εκδόσεων μακροσκοπικά, απλά αποτελεί...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΕΛΛΑΔΑ

Με αφορμή ένα ακόμη σοβαρό περιστατικό τραυματισμού ανηλίκου -έπειτα από προσπάθεια πυροδότησης βεγγαλικών που είχε στην κατοχή του σε περιοχή της Αττικής- «Το Χαμόγελο...