Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Covid-19: Αποφασίζει ο ΠΟΥ για τον αν θα λήξει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα παγκόσμιας υγείας θα συνεδριάσει σήμερα Πέμπτη 4 Μαΐου, για να αποφασίσει εάν η Covid-19 εξακολουθεί να αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένα καθεστώς που συμβάλλει στη διατήρηση της διεθνούς εστίασης στην πανδημία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization – WHO) έδωσε για πρώτη φορά τα υψηλότερα επίπεδα συναγερμού στις 30 Ιανουαρίου 2020 και από τότε η επιτροπή συνεδριάζει κάθε τρεις μήνες για το θέμα με την Covid-19.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, άρχισαν πρόσφατα να αίρουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο εσωτερικό τους. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι ελπίζει να τερματιστεί η διεθνής κατάσταση έκτακτης ανάγκης φέτος. Δεν υπάρχει όμως, ακόμη συναίνεση σχετικά με το τι θα αποφανθεί η επιτροπή, δήλωσαν στο Reuters σύμβουλοι του ΠΟΥ και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες.

«Είναι πιθανό να λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά είναι πολύ σημαντικό να συμφωνήσουμε ότι ο Covid παραμένει μια σύνθετη πρόκληση για τη δημόσια υγεία”, δήλωσε η καθηγήτρια Marion Koopmans, Ολλανδή ιολόγος που συμμετέχει στην ομάδα του ΠΟΥ. Αρνήθηκε ωστόσο να κάνει περαιτέρω εικασίες ενόψει των συζητήσεων, οι οποίες είναι εμπιστευτικές.

Μια πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι η άρση του χαρακτηρισμού «έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας παγκόσμιου ενδιαφέροντος» ή PHEIC (Public Health Emergency of International Concern), θα μπορούσε να επηρεάσει τις διεθνείς προσπάθειες χρηματοδότησης ή συνεργασίας. Μια άλλη δήλωσε ότι η απρόβλεπτη φύση του ιού καθιστά δύσκολη την απόφαση σε αυτό το στάδιο.

«Δεν έχουμε ξεπεράσει την πανδημία, αλλά έχουμε φτάσει σε ένα διαφορετικό στάδιο», δήλωσε ο καθηγητής Salim Abdool Karim, εμπειρογνώμονας της Covid, ο οποίος στο παρελθόν συμβούλευσε την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής σχετικά με την αντιμετώπισή της πανδημίας. Ο καθηγητής Karim, ο οποίος δεν συμμετέχει στην επιτροπή του ΠΟΥ, δήλωσε ότι αν αρθεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διατηρήσουν τα προγράμματα δοκιμών, εμβολιασμού και θεραπείας.

Άλλοι είπαν ότι ήρθε η ώρα να μεταβούμε στο να ζούμε με την Covid ως μια συνεχή απειλή για την υγεία, όπως ο HIV ή η φυματίωση. «Όλες οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πρέπει να τελειώνουν», δήλωσε ο Lawrence Gostin, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Georgetown των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος ακολουθεί την τακτική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Περιμένω από τον ΠΟΥ να τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας παγκόσμιου ενδιαφέροντος».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συγγενείς των θυμάτων στο Μάτι και εγκαυματίες που παλεύουν ακόμα με τα σωματικά και ψυχικά τους τραύματα, μίλησαν στο ΕΡΤNEWS και την Κατερίνα Φάκα....

LIFESTYLE

“Φτάνει που ξέρω πως υπάρχει κι ας μην είναι εδώ” αναφώνησε, αμέσως μόλις συνάντησε το τηλεοπτικό κοινό του STAR, ο Ετεοκλής Παύλου! Μοναχική έναρξη...

ΕΛΛΑΔΑ

Τη διερεύνηση του ενδεχομένου να μπορεί να ασκηθεί αυτεπάγγελτη έφεση ως προς 15 κατηγορούμενους που αθωωθήκαν για το Μάτι, ζητεί με σημερινή παραγγελία της...

ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν είχε διοργανωθεί από την Εφορεία κάποια δράση ή ξενάγηση, ούτε έχει δοθεί σχετική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού», ενημερώνει με ανακοίνωσή της η...