Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο Ντέιβιντ Ατένμπορο ανακάλυψε γιγάντιο κρανίο Πλειόσαυρου

Ο 96χρονος περιβαλλοντολόγος, σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, εξερευνούσε την ιστορία του Πλειόσαυρου, ενός «Τυραννόσαυρου Ρεξ» των ωκεανών που τρομοκρατούσε τις ιουρασικές ακτές πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο ανακάλυψε το κρανίο ενός τεράστιου θαλάσσιου τέρατος, που ζούσε την ίδια εποχή με τους δεινόσαυρους, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ενός νέου ντοκιμαντέρ του BBC.

Το πλάσμα είχε ένα τεράστιο σαγόνι ύψους 1,8 μέτρων γεμάτο από τεράστια δόντια που έμοιαζαν με στιλέτα και ο σερ Ντέιβιντ αποκάλυψε ότι το κρανίο που βρήκαν είναι «σχεδόν άθικτο» μετά από τόσα χρόνια.

Οι ειδικοί στα απολιθώματα πιστεύουν ότι αυτός ο πλειόσαυρος είναι ένα εντελώς νέο είδος και εργάζονται σε μια μυστική τοποθεσία για να προσπαθήσουν να ανασκάψουν το κρανίο και να αποκαλύψουν τι μυστικά μπορεί να κρύβει.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τον σερ Ντέιβιντ καθώς ξεθάβει το κρανίο του τεράστιου προϊστορικού θαλάσσιου ερπετού που έζησε πριν από περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια.

Οι πλειόσαυροι ήταν μια μορφή πλεσιόσαυρου, μια ομάδα γιγάντιων υδρόβιων ερπετών που κυριαρχούσαν στις θάλασσες.

Προηγούμενες ανακαλύψεις οδήγησαν τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι είχαν κοντό λαιμό και τεράστια, κροκοδειλοειδή κεφάλια που περιείχαν απίστευτα ισχυρά σαγόνια και ένα σύνολο τεράστιων, κοφτερών δοντιών.

Χρησιμοποιώντας τέσσερα άκρα που έμοιαζαν με κουπιά για να κινούν το ογκώδες σώμα τους μέσα στο νερό, μπορούσαν εύκολα να κυνηγήσουν θηράματα, συμπεριλαμβανομένων άλλων πλειόσαυρων.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα από τα πιο άγρια αρπακτικά της Ιουρασικής Περιόδου που έγιναν ποτέ γνωστά.

Μαζί με μια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων και παλαιοντολόγων, ο Σερ Ντέιβιντ ελπίζει να ξεκλειδώσει στοιχεία για αυτό το κορυφαίο αρπακτικό, από την κατανόηση της εμφάνισης και της συμπεριφοράς του μέχρι την αποκάλυψη των στρατηγικών που χρησιμοποιούσε για να κυνηγάει και να σκοτώνει τη λεία του.

Η εκπομπή θα χρησιμοποιήσει επίσης πρωτοποριακά οπτικά εφέ για να ζωντανέψει το θαλάσσιο τέρας, αναδεικνύοντας το εκπληκτικό του μέγεθος και την τεράστια δύναμή του.

Ο ραδιοτηλεοπτικός και φυσιοδίφης μίλησε για το πόσο ενθουσιασμένη ήταν η ομάδα που βρήκε το κρανίο σε τόσο καλή κατάσταση.

Είπε χαρακτηριστικά: «Το κρανίο ήταν πολύ καλά διατηρημένο σε πολύ καλή κατάσταση». «Απογοητευτικά, τα κρανία, τα οποία μπορούν να μας πουν τα περισσότερα για ένα ζώο, συνθλίβονται πολύ εύκολα πριν από την απολίθωση, αλλά αυτό εδώ είναι σχεδόν άθικτο και υπόσχεται να αποκαλύψει όλων των ειδών τις νέες λεπτομέρειες για αυτούς τους τρομακτικούς κυνηγούς που κυνηγούσαν τους ιχθυόσαυρους».

Οι ιχθυόσαυροι δεν ήταν δεινόσαυροι, αλλά μια ξεχωριστή ομάδα πλασμάτων που ζούσαν στο νερό.

Τα κρανία πλειόσαυρων έχουν βρεθεί και στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου ενός άλλου στην ακτή του Ντόρσετ το 2009, αλλά ήταν σε πολλά κομμάτια.

Με την πάροδο του χρόνου οι ειδικοί κατάφεραν να το καθαρίσουν και να το συναρμολογήσουν, ώστε να μπορέσει να εκτεθεί.

Η εκπομπή, που προς το παρόν ονομάζεται «Άτενμπορο και το γιγάντιο θαλάσσιο τέρας», ετοιμάζεται για το BBC One και το iPlayer και αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα φέτος.

Πηγή: BBC

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λεωφορεία των...

ΕΛΛΑΔΑ

Η πεζοπορία μίας τουρίστριας σε φαράγγι της Κρήτης, ήταν απρόβλεπτη καθώς τραυματίστηκε και χρειάστηκε να συνδράμουν οι αρχές για την διάσωσή της. Όλα συνέβησαν...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών είναι «ανησυχητικά», σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας...

ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε έναν Λοχαγό του Στρατού για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της πρώην συζύγου του πέρασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (24/4) αστυνομικοί στη Χαλκίδα....