Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αρκτική: Οι επιστήμονες αγωνίζονται ενάντια στο χρόνο για να διατηρήσουν τη «μνήμη» του πάγου

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων βρίσκεται αυτές τις μέρες στο παγόβουνο Holtedahlfonna στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική, για να συλλέξει πυρήνες πάγου που κρύβουν μέσα τους ανεκτίμητα αρχεία για την αρχαία ιστορία του πλανήτη μας. Η ομάδα έφτασε την 1η Απριλίου στο Σβάλμπαρντ και εγκαταστάθηκε σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Ο λόγος για τον οποίο επέλεξε το συγκεκριμένο σημείο για να πραγματοποιήσει τις γεωτρήσεις, είναι γιατί το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ θερμαίνεται τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη.

«Στόχος μας είναι να κατανοήσουμε τον ρόλο του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική Ενίσχυση και τον αντίκτυπό της στην ατμόσφαιρα, ιδίως στις χημικές διεργασίες του βρωμίου και του υδραργύρου», δήλωσε ο Αντρέα Σπολαόρ, παγετωνολόγος και γεωχημικός στο Ινστιτούτο Πολικών Επιστημών του CNR και επικεφαλής της αποστολής στο Σβάλμπαρντ.

Ένας πυρήνας πάγου θα διατηρηθεί για αιώνες στο Ice Memory Sanctuary, ένα ειδικό σπήλαιο που θα κατασκευαστεί στον γαλλο-ιταλικό σταθμό Concordia, τον μοναδικό διεθνή σταθμό στο Ανταρκτικό Οροπέδιο, μέχρι το 2025. Το  έργο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ice Memory Foundation.

Έτσι, οι μελλοντικές γενιές επιστημόνων θα έχουν πρόσβαση στον υψηλής ποιότητας πυρήνα πάγου για να μελετήσουν το κλίμα και να προβλέψουν τις μελλοντικές αλλαγές, πολύ μετά την εξαφάνιση του παγετώνα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

(Ice Memory Foundation)

Οι επιστήμονες θα τρυπήσουν δύο πυρήνες πάγου μήκους 125 μέτρων για να μελετήσουν την κλιματική ιστορία των τελευταίων 300 ετών. Ο ένας προορίζεται για τους σημερινούς επιστήμονες, ο άλλος για τις μελλοντικές γενιές. Η αποστολή πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος για την καλύτερη κατανόηση την «Αρκτικής Ενίσχυσης». Πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά το οποίο η αύξηση της θερμοκρασίας στις πολικές περιοχές είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με την αύξηση της θερμοκρασίας σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη. Ωστόσο, οι ερευνητές εκτιμούν πως η πρόσφατη επιτάχυνση της αύξησης της θερμοκρασίας έχει ήδη επηρεάσει την ακρίβεια των κλιματικών και περιβαλλοντικών σημάτων.

Εκτός από τη συγκεκριμένη αποστολή που κόστισε 1,1 εκατομμύρια ευρώ, το Ice Memory Foundation έχει πραγματοποιήσει και άλλες στις Άνδεις και τις Άλπεις.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Εορτή του Αγίου Γεωργίου σήμερα και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, τιμάται η μνήμη του. Η ημερομηνία μνήμης του, είναι κινητή, αλλά συνήθως εορτάζεται...

ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον τέσσερις συναγωγές στο Μανχάταν έγιναν στόχοι απειλών για τοποθετήσεις βομβών χθες Σάββατο, πάντως καμιά δεν κρίθηκε σοβαρή από την αστυνομική διεύθυνση Νέας Υόρκης...

ΕΛΛΑΔΑ

Με το έθιμο του ρουκετοπόλεμου μετέφεραν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης στο Βροντάδο της Χίου. Σύμφωνα με την παράδοση, τα αντίπαλα συνεργεία των δύο...

ΕΛΛΑΔΑ

Για ακόμα μια χρονιά η Ανάσταση στον δρόμο έξω από τον Ιερό Ναό της Αναλήψεως στη Λαγουμιτζή στο Νέο Κόσμο τηρήθηκε το «έθιμο» με...