Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το γενετικά τροποποιημένο ρύζι θα μπορούσε να καλλιεργηθεί στον Άρη, υποστηρίζουν επιστήμονες

Το αρειανό χώμα ίσως έχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καλλιέργεια ρυζιού, μιας από τις σημαντικότερες τροφές της ανθρωπότητας, υποστηρίζει ομάδα επιστημόνων . Ωστόσο, το συγκεκριμένο φυτό θα πρέπει να επιβιώσει μέσα σε υπερχλωρικό άλας, μια χημική ουσία που ανιχνευθεί στην επιφάνεια του Άρη και ίσως είναι τοξική για τα φυτά.

«Θέλουμε να στείλουμε ανθρώπους στον Άρη, αλλά δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τα πάντα εκεί. Αυτό κοστίζει πολύ», δήλωσε ο Abhilash Ramachandran, πλανητικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Άρκανσο και επικεφαλής της μελέτης. «Η καλλιέργεια ρυζιού εκεί θα ήταν ιδανική, επειδή το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να ξεφλουδίσεις τον φλοιό και να τον βράσεις».

Ο Ramachandran και οι συνάδελφοί του καλλιέργησαν φυτά ρυζιού σε ένα προσομοιωτή αρειανού εδάφους από βασάλτη. Επίσης, καλλιέργησαν ρύζι σε γλάστρα που περιείχε κανονικό χώμα καθώς και σε ένα μείγμα και των δυο. Όλες οι γλάστρες ποτίζονταν μία ή δύο φορές την ημέρα.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα φυτά ρυζιού κατάφεραν να αναπτυχθούν στο συνθετικό χώμα του Άρη. Ωστόσο, ανέπτυξαν ελαφρύτερους βλαστούς και πιο ισχνές ρίζες από τα φυτά που φύτρωσαν στο υβριδικό χώμα. Όταν οι ερευνητές αντικατέστησαν το 25% του αρειανού χώματος με υβριδικό, τα φυτά αναπτύχθηκαν καλύτερα.

Οι ερευνητές δοκίμασαν επίσης να καλλιεργήσουν ρύζι σε χώμα στο οποίο είχε προστεθεί υπερχλωρικό άλας. Προμηθεύτηκαν μια ποικιλία άγριου ρυζιού και δύο ποικιλίες οι οποίες είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να είναι ανθεκτικές σε στρεσογόνα περιβάλλοντα και τις καλλιέργησαν σε χώμα που μοιάζει με του Άρη χωρίς όμως να προσθέσουν υπερχλωρικό άλας.

Κανένα φυτό ρυζιού δεν αναπτύχθηκε στο χώμα που περιείχε 3 γραμμάρια υπερχλωρικού άλατος ανά κιλό. Όταν όμως οι ερευνητές μείωσαν την ποσότητα του άλατος στο 1 γραμμάριο ανά χιλιόγραμμο, μία από τις ποικιλίες ανέπτυξε και βλαστό και ρίζα, ενώ η άγρια ποικιλία κατάφερε να αναπτύξει μια ρίζα.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι επεμβαίνοντας στο τροποποιημένο γονίδιο SnRK1a του φυτού, οι άνθρωποι μπορεί να καταφέρουν τελικά να αναπτύξουν μια ποικιλία ρυζιού κατάλληλη για τον Άρη.

ΠΗΓΗ: Science News

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...