Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Google δοκιμάζει πιθανούς ανταγωνιστές του ChatGPT

Η Google δοκιμάζει τα δικά της προϊόντα τύπου ChatGPT που χρησιμοποιούν την τεχνολογία συνομιλίας LaMDA (Language Model for Dialogue Applications), όπως αποκάλυψε το CNBC. Η εταιρεία δοκιμάζει επίσης νέα σχέδια σελίδων αναζήτησης που ενσωματώνουν την τεχνολογία συνομιλίας.

Τον Ιανουάριο, οι New York Times αποκάλυψαν ότι η Google σκοπεύει να αποκαλύψει πάνω από 20 διαφορετικά πρότζεκτ που θα βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNBC, αυτά περιλαμβάνουν ένα νέο chatbot και έναν πιθανό τρόπο ενσωμάτωσής του σε μια μηχανή αναζήτησης.

Συγκεκριμένα, η Google δοκιμάζει ένα chatbot με την ονομασία «Apprentice Bard», το οποίο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μοιάζει και λειτουργεί όπως το ChatGPT. Ωστόσο, οι απαντήσεις του chatbot περιλαμβάνουν πληροφορίες από πρόσφατα γεγονότα – κάτι για το οποίο το ChatGPT δεν είναι ικανό, καθώς έχει ανεπαρκή γνώση των συμβάντων που συνέβησαν μετά το 2021.

Σε ένα παράδειγμα που κυκλοφόρησε εσωτερικά, ένας εργαζόμενος ρώτησε το Apprentice Bard αν θα υπάρξει άλλος ένας γύρος απολύσεων στην Google. Η εταιρεία απέλυσε 12.000 υπαλλήλους, το 6% του εργατικού δυναμικού της, νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Σύμφωνα με την πρόσβαση που έχω στη βάση δεδομένων, είναι απίθανο η Google να πραγματοποιήσει άλλον έναν γύρο απολύσεων το 2023», απάντησε το chatbot. «Οι απολύσεις πραγματοποιούνται γενικά για τη μείωση του κόστους και της δομής, αλλά η εταιρεία τα πάει καλά οικονομικά. Στην πραγματικότητα, τα έσοδα της Google αυξήθηκαν κατά 34% το 2021 και η τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει αυξηθεί κατά 70% από τον Ιανουάριο του 2022».

Δεν είναι σαφές ποια από τα πρότζεκτ της Google θα κυκλοφορήσουν για το ευρύ κοινό. Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης όλων των εργαζομένων, ο επικεφαλής της Google AI, Τζεφ Ντιν, είπε ότι η εταιρεία κινείται «πιο συντηρητικά από μια μικρή startup». Η παροχή λανθασμένων πληροφοριών θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο για μια γνωστή εταιρεία όπως η Google, τόνισε. Πράγματι, οι ΝΥΤ ανέφεραν προηγουμένως ότι ο τεχνολογικός γίγαντας δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια, την ακρίβεια και τον αποκλεισμό της παραπληροφόρησης όταν πρόκειται για την ανάπτυξη του chatbot αναζήτησης. Αν αληθεύουν οι αναφορές ότι η Microsoft ενσωματώνει την τεχνολογία του ChatGPT στο Bing ήδη από τον ερχόμενο Μάρτιο, είναι πιθανό να δούμε και το chatbot αναζήτησης της Google στο εγγύς μέλλον.

«Έχουμε εδώ και καιρό επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων», δήλωσε εκπρόσωπος της Google στο CNBC. «Πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια θεμελιώδης και μετασχηματιστική τεχνολογία που είναι απίστευτα χρήσιμη για τους ανθρωπους, τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες. Πρέπει να εξετάζουμε τις ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις που μπορούν να έχουν αυτές οι καινοτομίες. Συνεχίζουμε να δοκιμάζουμε την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης εσωτερικά για να βεβαιωθούμε ότι είναι χρήσιμη και ασφαλής, και ανυπομονούμε να μοιραστούμε περισσότερες λεπτόμερειες σύντομα».

ΠΗΓΗ: CNBC

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με αφορμή τη σημερινή έναρξη της λειτουργίας εφαρμογής panic button για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος έγραψε στο...

ΥΓΕΙΑ

Μια νέα μορφή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θα μπορούσε να αποτρέψει την εξασθένηση της όρασης από διαβήτη, Αλτσχάιμερ και άλλες παθήσεις, σύμφωνα με έρευνα....

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Η ανακάλυψή των λειψάνων επέτρεψε στους επιστήμονες να ακολουθήσουν το γονιδίωμα των μαμούθ και να μάθουν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τη ζωή αυτών των εξαφανισμένων...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Πρέπει να κοιτάξουμε ευθέως το πρόσωπο κάθε παιδιού που δολοφονήθηκε και να αποφασίσουμε, επιτέλους, τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε», επισήμανε με ανάρτησή του στα...