Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στους κόκκους του αρχαίου σιταριού ψάχνουν οι επιστήμονες το κλειδί για τη διατροφή της ανθρωπότητας

Το κλειδί για τη διατροφή της ανθρωπότητας σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα θα μπορούσε να είναι το αρχαίο σιτάρι 300 ετών σε ένα μουσείο.

Αυτή είναι μια από τις ελπίδες των επιστημόνων που μελετούν 12.000 δείγματα σιταριού και των συγγενών του που φυλάσσονται στα αρχεία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο της Αγγλίας.

Τα πιο πολλά υποσχόμενα δείγματα θα έχουν την αλληλουχία του γονιδιώματος τους σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα γενετικά μυστικά των πιο ανθεκτικών ποικιλιών σιταριού.

Η κλιματική αλλαγή, τα παράσιτα και οι ασθένειες βάζουν τις καλλιέργειες υπό πίεση.

Το αρχαίο σιτάρι είναι αποθηκευμένο σε εκατοντάδες παλιούς χάρτινους φακέλους, τακτοποιημένους σειρά-σειρά, στα θησαυροφυλάκια του μουσείου. Κάθε φάκελος περιέχει αποξηραμένα φύλλα, μίσχους ή στάχυα, και μερικές φορές και τα τρία.

«Η συλλογή εκτείνεται πίσω στο 1700, συμπεριλαμβανομένου ενός δείγματος που συλλέχτηκε στο πρώτο ταξίδι του Captain Cook στην Αυστραλία», λέει η Larissa Welton. μέλος της ομάδας που ψηφιοποιεί το αρχείο, ώστε να είναι προσβάσιμο στο διαδίκτυο.

Η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αντίκτυπο, με τους επιστήμονες να υπολογίζουν ότι μια αύξηση κατά 1°C στην παγκόσμια θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει μείωση έως και 6,4% στην παραγωγή σιταριού που μπορούμε να καλλιεργήσουμε σε όλο τον κόσμο .

Τα παράσιτα και οι ασθένειες προκαλούν επίσης μεγάλες προκλήσεις, μειώνοντας την εκτιμώμενη ετήσια απόδοση κατά περίπου το ένα πέμπτο κάθε χρόνο.

Οι σύγχρονες καλλιέργειες σιταριού κινδυνεύουν. Η Πράσινη Επανάσταση των δεκαετιών του 1950 και του 1960 οδήγησε τους αγρότες να καλλιεργήσουν τις ποικιλίες που παρήγαγαν τα περισσότερα σιτηρά. Αλλά αυτή η επιδίωξη παραγωγής των υψηλότερων αποδόσεων σήμαινε ότι άλλες ποικιλίες παραμερίστηκαν (συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργειών που μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις ακραίες καταστάσεις) και η ποικιλομορφία του σιταριού μειώθηκε.

«Θέλουμε να μπορούμε να δούμε ποια από τα πράγματα που έχουμε χάσει μπορούμε να συλλάβουμε και να επαναφέρουμε σε σύγχρονες ποικιλίες», εξηγεί ο Δρ Μάθιου Κλαρκ, γενετιστής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Και αυτό είναι σημαντικό: ο κόσμος θα χρειάζεται περισσότερο σιτάρι καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός, περίπου 60 τοις εκατό περισσότερο έως το 2050. Έτσι οι επιστήμονες πρέπει να βρουν ποικιλίες σιταριού που να μπορούν να αναπτυχθούν σε μέρη όπου επί του παρόντος δεν μπορούν να καλλιεργηθούν, καθώς και καλλιέργειες που να μπορούν να αντέξουν μια αλλαγή του περιβάλλοντος.

  • Ερευνητές στο Οργανισμό John Innes Center στο Νόριτς κυνηγούν επίσης αρχαίο σιτάρι.

Το αρχείο τους, που ονομάζεται Watkins Local Collection, χρονολογείται πριν από 100 χρόνια και περιέχει ποικιλίες από όλο τον κόσμο. Το σιτάρι αποθηκεύεται στους 4°C, ώστε οι σπόροι να είναι ακόμα βιώσιμοι, που σημαίνει ότι μπορούν να φυτευτούν και να καλλιεργηθούν.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να αναζητήσουμε νέες και χρήσιμες γενετικές παραλλαγές. Για παράδειγμα, αντοχή σε ασθένειες, αντοχή στο στρες, αυξημένη απόδοση, αυξημένη αποτελεσματικότητα χρήσης λιπασμάτων», εξηγεί ο Dr. Simon Griffiths. Η ομάδα του John Innes παίρνει αρχαίο σιτάρι και το διασταυρώνει με το σύγχρονο σιτάρι και έχει σημειώσει είχε κάποια επιτυχία.

«Υπάρχει μια πολύ σημαντική ασθένεια του σιταριού που είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που ονομάζεται κίτρινη σκουριά, η οποία γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ελεγχθεί», λέει ο Δρ Γκρίφιθς.«Σε αυτή τη συλλογή παλαιών σιταριών, υπάρχουν αντιστάσεις σε αυτή την ασθένεια, αντιστάσεις που αναπτύσσονται από τους καλλιεργητές αυτή τη στιγμή για να εξαλειφθεί αυτή η πραγματικά σημαντική απειλή για την παραγωγή σιταριού», συνέχισε.

Η ομάδα ενδιαφέρεται επίσης να βρει πιο θρεπτικές ποικιλίες σιταριού.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι κοιτάζοντας πίσω στο παρελθόν και ανακαλύπτοντας εκ νέου χαμένες ποικιλίες, θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...