Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το εμβόλιο mRNA για τον καρκίνο της Moderna μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου σε ασθενείς με μελάνωμα κατά 44%

Ένα συνδυαστικό πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου που χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με τα εμβόλια κατά της Covid-19, μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου σε ασθενείς με μελάνωμα κατά 44% σε κλινικές δοκιμές.

Το μελάνωμα είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Σχεδόν οι μισές από τις νέες περιπτώσεις μελανώματος διαγιγνώσκονται σε ασθενείς ηλικίας 55 έως 74 ετών. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών.

Οι φαρμακευτικοί κολοσσοί Merck και Moderna που ανέπτυξαν το εν λόγω εμβόλιο χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα «θεαματικά» και ένα «τεράστιο βήμα προς τα μπροστά. Το νέο εμβόλιο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για ασθενείς υψηλού κινδύνου με μελάνωμα, αξιοποιεί την τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιεί κομμάτια γενετικού κώδικα από τους όγκους των ασθενών για να μάθει στον οργανισμό να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα. Πρόκειται για ένα εξατομικευμένο φάρμακο που χορηγείται σε άτομα μετά από χειρουργική επέμβαση για να αποτρέψει την επιστροφή του όγκου.

Στην τελευταία φάση 2 της κλινικής δοκιμής, 157 ασθενείς έλαβαν το εμβόλιο σε συνδυασμό με το φάρμακο Keytruda της Merck. Όλοι είχαν διαγνωσθεί με μελάνωμα σταδίου 3 ή 4 και έλαβαν τη θεραπεία μετά από χειρουργική αφαίρεση των όγκων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δυο εταιρειών, ο συνδυασμός του εμβολίου και του φαρμάκου Keytruda μείωσε κατά 44% την πιθανότητα επανεμφάνισης μελανώματος, σε σχέση με την αποκλειστική λήψη του Keytruda.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην ανοσοθεραπεία», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ελιάφ Μπαρ, επικεφαλής της Merck για την παγκόσμια κλινική ανάπτυξη.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί DNA που λαμβάνεται από τον όγκο κάθε ασθενούς. Αυτό το γενετικό κομμάτι εισάγεται στη συνέχεια στο αγγελιοφόρο RNA – το μόριο που μεταφέρει τις οδηγίες ενός κυττάρου για την παραγωγή πρωτεϊνών. Μόλις εισέλθει στο σώμα, το mRNA παραδίδει αυτό το κομμάτι κώδικα στα ανθρώπινα κύτταρα, διδάσκοντάς τα να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτίθενται. Το εμβόλιο χορηγείται σε εννέα δόσεις οι οποίες απέχουν μεταξύ τους τρεις εβδομάδες, μαζί με μία αγωγή Keytruda η οποία επίσης λαμβάνεται κάθε τρεις εβδομάδες.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρόεδρος της Modernaο Στίβεν Χογκ, είχε δηλώσει  ενθουσιασμένος για το μέλλον και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το mRNA ως νέα θεραπευτική μέθοδος για τη διαχείριση του καρκίνου.

Άλλες δοκιμές του εμβολίου για τον καρκίνο έδειξαν ότι δεν είναι αποτελεσματικό σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου. Ενθαρρυντικά ήταν όμως τα αποτελέσματα για τον καρκίνο του κεφαλιού και του τραχήλου.

Το 2010, ο FDA ενέκρινε το sipuleucel-T, ένα εμβόλιο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Όμως η θεραπεία, η οποία είναι διαθέσιμη σε ασθενείς με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο, δεν φαίνεται να οδηγεί σε συρρίκνωση των όγκων. Μελέτες εξετάζουν τώρα αν το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άτομα με καρκίνο του προστάτη σε προγενέστερα στάδια.

Η Merck και η Moderna θα μοιραστούν το κόστος παραγωγής και το εμπορικό κόστος, καθώς και τα κέρδη εάν τελικά το εμβόλιο κυκλοφορήσει στην αγορά. Μετά τη σχετική ανακοίνωση των δυο εταιριών η μετοχή της Moderna ανέβηκε κατά 16%. Στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης συμφωνίας, η Merck θα καταβάλει 250 εκατ. δολάρια στη Moderna για τα κοινά δικαιώματα του εμβολίου κατά του καρκίνου.

ΠΗΓΗ: Daily Mail

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, της ΣΤΑ.ΣY. ΑΕ,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Χρησιμοποιώντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer, η γνωστή εξερευνήτρια Λέξι Άλφορντ κατέκτησε με κάθε επισημότητα το ρεκόρ του πρώτου ανθρώπου που έκανε...