Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα σκυλιά έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή μας – Ξέρουν πότε χρειαζόμαστε στοργή

Τα σκυλιά, είτε είναι ειδικά εκπαιδευμένα για θεραπεία είτε είναι μόνο παιχνιδιάρικοι συγκάτοικοι, έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων, επειδή αντιλαμβάνονται πότε χρειαζόμαστε στοργή.

Μόλις 10 λεπτά με τη συντροφιά ενός σκύλου μπορούν να μειώσουν τον πόνο των ασθενών, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα στον τομέα, την οποία επικαλείται η Colleen Dell, καθηγήτρια συντονιστής στο Πανεπιστήμιο του Saskatchewan στον Καναδά.

Η έρευνα επικεντρώθηκε γύρω από τα οφέλη που φέρνει ένα τετράποδο στη ζωή των ανθρώπων που θρηνούν μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου.

Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι δεν μπορούν εύκολα να εκφραστούν για τις δυσκολίες που περνούν όταν περνούν μια δυστυχία. Και ο πόνος μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου εκδηλώνεται διαφορετικά για τον καθένα μας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι ούτε άλλοι ξέρουν πώς να βοηθήσουν έναν πάσχοντα, σημειώνει το CNN.

Σε τέτοιες καταστάσεις, τα σκυλιά μπορούν να παρέμβουν και να προσφέρουν υποστήριξη και αγάπη, λέει η Colleen Dell.

Κατά κανόνα, μετά από ένα ατυχές γεγονός, η οικογένεια και οι φίλοι πρέπει να είναι παρόντες για να αγκαλιάσουν και να ακούσουν χωρίς να μιλάνε πολύ. Αλλά η αποστολή φαίνεται τέλεια και για ένα κουτάβι που, ευτυχώς, δεν κρίνει ούτε έχει άλλες προσδοκίες.

Και όταν ένας ιδιοκτήτης σκύλου έχει αναπτύξει μια στενή σχέση με τον τετράποδο φίλο του, τότε αυτός μπορεί συχνά να αισθανθεί τα ανθρώπινα συναισθήματά του.

Συγκεκριμένα, το ζώο ξέρει πότε είναι η ώρα να αγκαλιάσει τον ιδιοκτήτη του. Πολλοί άνθρωποι που έχουν χάσει ένα αγαπημένο τους πρόσωπο έχουν ομολογήσει ότι όταν επιστρέφουν σε ένα άδειο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα τους κυριεύει η θλίψη. Εδώ, ένας σκύλος μπορεί να κάνει τη διαφορά.

«Το να σηκωθείς από το κρεβάτι και να κάνεις μια βόλτα με τετράτροχο όταν πονάς είναι απίστευτα δύσκολο. Τα σκυλιά ξέρουν πολύ καλά πώς να ζουν στο παρόν και αυτό βοηθά και εμάς. Μας βοηθά να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε το παρελθόν – και όχι πολύ για το μέλλον. Το μόνο που ζητούν είναι να βγουν τώρα έξω για μια βόλτα και να παίξουν».

Ωστόσο, εάν περνάμε έναν πόνο και θα θέλαμε κάποιον αμίλητο να είναι το ελπιδοφόρο μας στήριγμα σε αυτές τις στιγμές, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να σκεφτούμε πριν πάρουμε μια απόφαση.

Η Dell επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να σκεφτούμε πώς θα ταίριαζε ο τετράποδος φίλος στη ζωή μας και πώς θα ήταν η ύπαρξή μας με μια νέα παρουσία στο σπίτι.

«Η σχέση που έχουμε με ένα ζώο είναι πολύ διαφορετική από αυτή που έχουμε με τους ανθρώπους. Υπάρχουν πολλά καλά στοιχεία, αλλά υπάρχουν και μειονεκτήματα».

«Η υιοθέτηση ενός σκύλου μπορεί να μετατραπεί σε μια κατάσταση win-win, αλλά βοηθάει να σκεφτούμε  καλά και να βρούμε τη λύση που μας ταιριάζει πριν φέρουμε ένα κουτάβι στο σπίτι μας», επισημαίνει η Colleen Dell.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, να κάνει λόγο για «εθνικό στόχο που επιδιώχθηκε με πολλές προσπάθειες και από μεγάλους ηγέτες της χώρας εδώ...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοφανές σκηνικό ξυλοδαρμού έξω απο την αίθουσα της Ολομέλειας. Μετά από έναν έντονο διαπληκτισμό, ο πρώην «Σπαρτιάτης» και νύν ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος ξυλοκόπησε τον...