Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ποια είναι τα μυστικά των «SuperAgers»;

Κάποιοι άνθρωποι, αν και έχουν περάσει τα 80, διαθέτουν εξαιρετική μνήμη και παραμένουν δραστήριοι. Αυτοί είναι διεθνώς γνωστοί ως «σούπερ ηλικιωμένοι» (SuperAgers). 

Η 85χρονη Κάρολ Σίγκλερ είναι μια γνωσιακή «SuperAger», η οποία διαθέτει θαυμάσια μνήμη. Ανήκει σε μια μικρή ομάδα ηλικιωμένων που συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα SuperAging του Πανεπιστημίου Northwestern, το οποίο μελετά ηλικιωμένους με εξαιρετική δυνατή γνωστική ικανότητα, εδώ και 14 χρόνια.

Παρά τον εθελοντισμό, τη γυμναστική, τη συναναστροφή με φίλους και οικογένεια, το διάβασμα και τα σταυρόλεξα, η Σίγκλερ νιώθει ανία.

«Αισθάνομαι σαν μια Corvette που χρησιμοποιείται ως καρότσι για ψώνια», δήλωσε στο CNN η Σίγκλερ, η οποία ζει σε ένα προάστιο του Σικάγο.

Τι είναι οι SuperAgers

Για να είναι κάποιος SuperAger, όρος που επινόησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern, πρέπει να είναι άνω των 80 ετών και να έχει υποβληθεί σε εκτεταμένες γνωστικές εξετάσεις. Θα πρέπει επίσης να διατηρεί μνήμη στα επίπεδα των 50άρηδων και 60άρηδων.

«Οι SuperAgers απαιτείται να έχουν εξαιρετική επεισοδιακή μνήμη – την ικανότητα ανάκλησης καθημερινών γεγονότων και προηγούμενων προσωπικών εμπειριών – αλλά στη συνέχεια πρέπει απλώς να έχουν τουλάχιστον μέτριες επιδόσεις στα άλλα γνωστικά τεστ», δήλωσε η γνωσιακή νευροεπιστήμονας Έμιλι Ρογκάλσκι, καθηγήτρια ψυχιατρικής και επιστημών συμπεριφοράς στην Ιατρική Σχολή Feinberg.

Όπως αναφέρει το CNN, περίπου το 10% των ατόμων που υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα πληρούν αυτά τα κριτήρια.

«Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι όταν συγκρίνουμε τους SuperAgers με μεσήλικες, διαπιστώνουμε ότι έχουν παρόμοια επίπεδα νοημοσύνης, οπότε οι διαφορές που βλέπουμε δεν οφείλονται μόνο στη νοημοσύνη», πρόσθεσε.

Μόλις γίνουν δεκτοί, οι συμμετέχοντες υποβάλλονται σε τρισδιάστατες σαρώσεις εγκεφάλου. Τα γνωστικά τεστ και οι σαρώσεις εγκεφάλου επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο περίπου. Η ανάλυση των δεδομένων με την πάροδο των ετών έχει δώσει συναρπαστικά αποτελέσματα.

Μεγαλύτεροι νευρώνες χωρίς πρωτεΐνη Ταυ (Τau)

Ο εγκέφαλος των περισσότερων ανθρώπων συρρικνώνεται καθώς μεγαλώνουν. Στους SuperAgers, ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι ο φλοιός, που είναι υπεύθυνος για τη σκέψη, τη λήψη αποφάσεων και τη μνήμη, παραμένει πολύ πιο παχύς και συρρικνώνεται πιο αργά από ό,τι στους μεσήλικες. Ο εγκέφαλος ενός SuperAger, που συνήθως δωρίζεται στο ερευνητικό πρόγραμμα μετά το θάνατό του, έχει επίσης μεγαλύτερα, υγιέστερα κύτταρα στον ενδορινικό φλοιό.

«Πρόκειται για το σημείο εκκίνησης της νόσου Αλτσχάιμερ», δήλωσε η Ταμάρ Γκέφεν, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής και νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Ο ενδορινικός φλοιός συνδέεται άμεσα με ένα άλλο βασικό κέντρο μνήμης, τον ιππόκαμπο, και «είναι απαραίτητος για τη μνήμη και τη μάθηση», δήλωσε η Γκέφεν, επικεφαλής συγγραφέας μιας πρόσφατης μελέτης που συνέκρινε τους εγκεφάλους αποθανόντων SuperAgers με εκείνους ηλικιωμένων, νεότερων, καθώς και ανθρώπων που διαγνώστηκαν με πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι εγκέφαλοι των SuperAger είχαν τρεις φορές λιγότερες συσσωματώσεις Ταυ, ή ανώμαλους σχηματισμούς πρωτεΐνης μέσα στα νευρικά κύτταρα, από τους εγκεφάλους των γνωστικά υγιών ατόμων στην ομάδα ελέγχου, όπως διαπιστώθηκε στη μελέτη. Οι συσσωματώσεις Ταυ αποτελούν χαρακτηριστικό σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Πιστεύουμε ότι οι μεγαλύτεροι νευρώνες στον ενδορινικό φλοιό υποδηλώνουν ότι είναι πιο υγιείς δομικά και μπορούν ίσως να αντέξουν το σχηματισμό νευροϊνιδιακών συσσωματωμάτων Ταυ», πρότεινε η Γκέφεν.

Η συγγραφέας της μελέτης διαπίστωσε επίσης ότι οι εγκέφαλοι των SuperAgers είχαν πολύ περισσότερους νευρώνες φον Εκόνομο (von economo), έναν σπάνιο τύπο εγκεφαλικών κυττάρων, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει βρεθεί στους ανθρώπους, τους μεγάλους πιθήκους, τους ελέφαντες, τις φάλαινες, τα δελφίνια και τα ωδικά πουλιά. Οι νευρώνες φον Εκόνομο που μοιάζουν με τιρμπουσόν, πιστεύεται ότι επιτρέπουν την ταχεία επικοινωνία σε ολόκληρο τον εγκέφαλο.

«Ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιώσουμε αν οι SuperAgers γεννιούνται με μεγαλύτερους νευρώνες θα ήταν να μετρήσουμε αυτούς τους νευρώνες από τη γέννηση μέχρι το θάνατο του ατόμου. Αυτό προφανώς δεν είναι δυνατό», δήλωσε η Γκέφεν.

Παίζει ρόλο το περιβάλλον;

Οι SuperAgers διαθέτουν παρόμοια χαρακτηριστικά, δήλωσε η Ρογκάλσκι. Αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν σωματικά δραστήριοι. Τείνουν να έχουν θετική σκέψη. Γυμνάζουν τον εγκέφαλό τους καθημερινά, διαβάζοντας ή μαθαίνοντας κάτι νέο και μάλιστα, πολλοί συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι τα 80 τους χρόνια. Οι SuperAgers είναι επίσης πολύ κοινωνικοί και συχνά προσφέρουν εθελοντική εργασία στην κοινότητα.

«Όταν συγκρίνουμε τους SuperAgers με συνομήλικούς τους, βλέπουμε ότι τείνουν να διατηρούν πιο υγιείς σχέσεις με τους άλλους», σημείωσε η Ρογκάλσκι.

«Αυτή η κοινωνική σύνδεση μπορεί να είναι ένα χαρακτηριστικό των SuperAgers που τους ξεχωρίζει από εκείνους που εξακολουθούν να είναι καλά, αλλά είναι αυτό που θα λέγαμε μέσος ή κανονικός ηλικιωμένος», πρόσθεσε.

Η Κάρολ Σίγκλερ διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά των SuperAgers. Μεγάλωσε στα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης και έμαθε μόνη της να διαβάζει και να παίζει πιάνο.

«Έχω σπουδαία μνήμη. Πάντα είχα», δήλωσε.

Αποφοίτησε από το λύκειο στα 16 της και μπήκε αμέσως στο πανεπιστήμιο. Πήρε την άδεια πιλότου σε ηλικία 23 ετών και αργότερα ξεκίνησε μια οικογενειακή επιχείρηση στο υπόγειό της, η οποία έφτασε να έχει 100 υπαλλήλους. Στα 82 της χρόνια κέρδισε το αμερικανικό τουρνουά σταυρόλεξων για την ηλικιακή της ομάδα, στο οποίο, όπως είπε, συμμετείχε «για πλάκα».

Όταν είδε μια διαφήμιση για το πρόγραμμα SuperAgers στην τηλεόραση, σκέφτηκε ότι θα ήταν διασκεδαστικό να δηλώσει συμμετοχή. Αν και χάρηκε πολύ που επιλέχθηκε, δήλωσε ότι αισθάνεται τυχερή.

«Κάποιος με τις ίδιες ικανότητες ή ταλέντα με έναν SuperAger που ζει σε ένα μέρος όπου δεν μπορεί να τις αξιοποιήσει, ίσως να μην μάθει ποτέ ότι τις έχει», είπε. «Και αυτό είναι πραγματικά ντροπή».

ΠΗΓΗ: CNN

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, της ΣΤΑ.ΣY. ΑΕ,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Χρησιμοποιώντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer, η γνωστή εξερευνήτρια Λέξι Άλφορντ κατέκτησε με κάθε επισημότητα το ρεκόρ του πρώτου ανθρώπου που έκανε...