Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Κίνα στέλνει αστροναύτες στο «Ουράνιο Παλάτι» σε ιστορική διαστημική αποστολή

Η Κίνα έστειλε διαστημικό σκάφος με τρεις αστροναύτες στον διαστημικό της σταθμό για την πρώτη περιστροφή πληρώματος σε τροχιά στην κινεζική διαστημική ιστορία, ξεκινώντας τη λειτουργία του δεύτερου κατοικημένου σταθμού στη χαμηλή τροχιά της Γης, μετά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που διευθύνει η NASA.

Το διαστημόπλοιο Shenzhou-15, ή «Θεϊκό πλοίο», και οι τρεις επιβάτες του εκτοξεύθηκαν με έναν πύραυλο Long March-2F από το Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρου Jiuquan στις 15:08 GMT την Τρίτη, εν μέσω παγετώνων στην έρημο Γκόμπι στη βορειοδυτική Κίνα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Το Shenzhou-15 ήταν η τελευταία από τις 11 αποστολές, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων τριών με πληρώματα. Οι αποστολές ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2021 για τη συγκέντρωση του «Ουράνιου Παλατιού», όπως είναι γνωστός στα κινέζικα ο σταθμός πολλαπλών μονάδων.

Η τριάδα θα αντικαταστήσει το πλήρωμα Shenzhou-14, το οποίο έφτασε στις αρχές Ιουνίου. Τα πρώην μέλη του πληρώματος αναμένεται να επιστρέψουν στη Γη στις αρχές Δεκεμβρίου, μετά από μια εβδομαδιαία παράδοση που θα καθιερώσει επίσης την ικανότητα του σταθμού να κρατά προσωρινά έξι αστροναύτες, άλλο ένα ρεκόρ για το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα.

Ο σταθμός έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον μια δεκαετία και οι μόνιμοι αστροναύτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν περισσότερα από 1.000 επιστημονικά πειράματα, από τη μελέτη της προσαρμογής των φυτών στο διάστημα έως τη συμπεριφορά των υγρών στη μικροβαρύτητα.

Το «Heavenly Palace» ήταν το αποκορύφωμα σχεδόν δύο δεκαετιών επανδρωμένων κινεζικών αποστολών στο διάστημα. Η επανδρωμένη διαστημική πτήση της Κίνας ξεκίνησε το 2003, όταν ένας πρώην πιλότος μαχητικών, ο Yang Liwei, στάλθηκε σε τροχιά με μια μικρή κάψουλα σε χρώμα μπρούτζου, το Shenzhou-5, και έγινε ο πρώτος άνθρωπος της Κίνας στο διάστημα και ένας στιγμιαίος ήρωας που καταξιώθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα του.

Η αποστολή Shenzhou-15, η οποία προσβλέπει το πλήρωμα της να ζει και να εργάζεται στον διαστημικό σταθμό για έξι μήνες, πρόσφερε επίσης στο έθνος μια σπάνια στιγμή γιορτής, σε μια εποχή εκτεταμένης δυσαρέσκειας για τις ασφυκτικές πολιτικές της Κίνας για μηδενικό COVID-19, καθώς η οικονομία της πατάει το φρένο εν μέσω εσωτερικών και εξωτερικών αβεβαιοτήτων.

Πηγή: Reuters

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όλο και περισσότερο χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη οι εργαζόμενοι σε διεθνές επίπεδο σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Microsoft σε συνεργασία με το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Όμιλος Σφακιανάκη ανακοινώνει ότι το ηλεκτρικό SUV, Atto 3, είναι τώρα διαθέσιμο στην εξαιρετικά ελκυστική τιμή των 26.525 ευρώ, ετοιμοπαράδοτο, με δωρεάν service...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για όσους δεν το ξέρουν, η συγκεκριμένη “πορεία” από τη γκάμα μιας εταιρείας σε εκείνη κάποιας άλλης, δεν είναι κάτι νέο. Συμβαίνει εδώ και...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αλώβητη έχει μείνει προς το παρόν η χώρα μας σε ό,τι αφορά την εκδήλωση κρουσμάτων της Γρίπης των Πτηνών, η οποία αν και τη...