Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Κίνα στέλνει αστροναύτες στο «Ουράνιο Παλάτι» σε ιστορική διαστημική αποστολή

Η Κίνα έστειλε διαστημικό σκάφος με τρεις αστροναύτες στον διαστημικό της σταθμό για την πρώτη περιστροφή πληρώματος σε τροχιά στην κινεζική διαστημική ιστορία, ξεκινώντας τη λειτουργία του δεύτερου κατοικημένου σταθμού στη χαμηλή τροχιά της Γης, μετά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που διευθύνει η NASA.

Το διαστημόπλοιο Shenzhou-15, ή «Θεϊκό πλοίο», και οι τρεις επιβάτες του εκτοξεύθηκαν με έναν πύραυλο Long March-2F από το Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρου Jiuquan στις 15:08 GMT την Τρίτη, εν μέσω παγετώνων στην έρημο Γκόμπι στη βορειοδυτική Κίνα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Το Shenzhou-15 ήταν η τελευταία από τις 11 αποστολές, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων τριών με πληρώματα. Οι αποστολές ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2021 για τη συγκέντρωση του «Ουράνιου Παλατιού», όπως είναι γνωστός στα κινέζικα ο σταθμός πολλαπλών μονάδων.

Η τριάδα θα αντικαταστήσει το πλήρωμα Shenzhou-14, το οποίο έφτασε στις αρχές Ιουνίου. Τα πρώην μέλη του πληρώματος αναμένεται να επιστρέψουν στη Γη στις αρχές Δεκεμβρίου, μετά από μια εβδομαδιαία παράδοση που θα καθιερώσει επίσης την ικανότητα του σταθμού να κρατά προσωρινά έξι αστροναύτες, άλλο ένα ρεκόρ για το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα.

Ο σταθμός έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον μια δεκαετία και οι μόνιμοι αστροναύτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν περισσότερα από 1.000 επιστημονικά πειράματα, από τη μελέτη της προσαρμογής των φυτών στο διάστημα έως τη συμπεριφορά των υγρών στη μικροβαρύτητα.

Το «Heavenly Palace» ήταν το αποκορύφωμα σχεδόν δύο δεκαετιών επανδρωμένων κινεζικών αποστολών στο διάστημα. Η επανδρωμένη διαστημική πτήση της Κίνας ξεκίνησε το 2003, όταν ένας πρώην πιλότος μαχητικών, ο Yang Liwei, στάλθηκε σε τροχιά με μια μικρή κάψουλα σε χρώμα μπρούτζου, το Shenzhou-5, και έγινε ο πρώτος άνθρωπος της Κίνας στο διάστημα και ένας στιγμιαίος ήρωας που καταξιώθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα του.

Η αποστολή Shenzhou-15, η οποία προσβλέπει το πλήρωμα της να ζει και να εργάζεται στον διαστημικό σταθμό για έξι μήνες, πρόσφερε επίσης στο έθνος μια σπάνια στιγμή γιορτής, σε μια εποχή εκτεταμένης δυσαρέσκειας για τις ασφυκτικές πολιτικές της Κίνας για μηδενικό COVID-19, καθώς η οικονομία της πατάει το φρένο εν μέσω εσωτερικών και εξωτερικών αβεβαιοτήτων.

Πηγή: Reuters

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η φρεγάτα πολλαπλών χρήσεων «Admiral Golovko» θα πρέπει σύντομα να γίνει μέρος του ρωσικού στόλου. Αυτό, όπως λένε στο Sputnik Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, διασφαλίζει...

ΔΙΕΘΝΗ

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έσπευσε να προσφέρει βοήθεια παίζει παντού στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, ανέφερε ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η επιστήμη έχει δείξει ότι ο καφές έχει οφέλη για την υγεία καθώς είναι πηγή αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις φλεγμονές και η κατανάλωσή του...

ΕΛΛΑΔΑ

Η ομάδα Up Stories σε συνεργασία με το Meteo.gr κατέγραψαν από το πρωί της Δευτέρας εκπληκτικές εικόνες από τα βόρεια προάστια και το κέντρο...