ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το τηλεσκόπιο James Webb εντόπισε μερικούς από τους πιο μακρινούς γαλαξίες που έχουν παρατηρηθεί ποτέ

Αστρονόμοι εντόπισαν δύο από τους μακρινότερους γαλαξίες που έχουν παρατηρηθεί ποτέ, με τη βοήθεια του νέου διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb (JWST). Αν οι αρχικές εκτιμήσεις τους είναι σωστές, οι γαλαξίες αυτοί φαίνονται όπως ακριβώς ήταν 350 έως 450 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Μαζί με άλλα ευρήματα του JWST, οι παρατηρήσεις αυτές δείχνουν ότι οι γαλαξίες σχηματίστηκαν και εξελίχθηκαν νωρίτερα στην ιστορία του Σύμπαντος απ’ ό,τι οι αστρονόμοι ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν μέχρι τώρα.

«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί που σχηματίστηκαν τόσο νωρίς», δήλωσε η Τζέιχαν Καρταλτέπε, αστρονόμος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη.

Όπως και πολλοί από τους μακρινούς γαλαξίες που έχει εντοπίσει το τηλεσκόπιο, οι δύο μακρινότεροι φαίνονται μικροί και φωτεινοί, γεγονός που υποδηλώνει ότι πρόκειται για συμπαγή αντικείμενα σε σχήμα δίσκου. Τα δυο αυτά χαρακτηριστικά υποδηλώνουν ότι οι πρώιμοι γαλαξίες είχαν ήδη αναπτύξει καλά οργανωμένες δομές από πολλά αστέρια, αντί να είναι παραμορφωμένοι και αχνοί, όπως έδειχναν προηγούμενες μελέτες με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

(NASA, ESA, CSA, Tommaso Treu UCLA, Zolt G. Levay, STScI)

Το διαστημικό τηλεσκόπιο JWST μελετά το Σύμπαν σε υπέρυθρα μήκη κύματος, οπότε μπορεί να ανιχνεύσει φως από μακρινούς γαλαξίες που έχει μετατοπιστεί από το ορατό μέχρι το υπέρυθρο.

Οι αστρονόμοι υπολογίζουν την απόσταση των γαλαξιών με μια απόσταση που συνδέεται με την απόσταση και είναι γνωστή ως ερυθρομετατόπιση. Όσο μεγαλύτερη είναι η μετατόπιση προς το ερυθρό, τόσο πιο μακρινός είναι ένας γαλαξίας. Ο ένας από τους δυο μακρινούς γαλαξίες έχει ερυθρομετατόπιση 10,4 ή 10,6, ενώ ο δεύτερος έχει 12,2 ή 12,4. Ο τελευταίος καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ενός γαλαξία με ερυθρομετατόπιση γύρω στο 11, που είχε εντοπίσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Πολλοί άλλοι μακρινοί γαλαξίες που έχει εντοπίσει το τηλεσκόπιο James Webb εξακολουθούν να περνούν από τη διαδικασία αξιολόγησης από ομοτίμους. Κάποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το νέο ρεκόρ του 12,4, ενώ τουλάχιστον ένας έχει ήδη επιβεβαιωθεί φασματοσκοπικά στο 9,76.

«Αν και είναι νωρίς ακόμα» έγραψαν οι συγγραφείς, «τα αρχικά ευρήματα παρέχουν μια συναρπαστική ματιά στα πιθανά μυστικά που κρύβει το πρώιμο σύμπαν και τα οποία οι παρατηρήσεις μας μπορούν να ξεκλειδώσουν».

ΠΗΓΗ: Nature

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Συνέντευξη στην εκπομπή «Ελένη» και τη Φωτεινή Λασπά έδωσε η Μαρία Κορινθίου. Η ηθοποιός μίλησε για τον διαλογισμό και αποκάλυψε πόσο «βαριά» της έπεσε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το προβάδισμα στο πρωτάθλημα κατασκευαστών κατέκτησε η Hyundai Motorsport διευρύνοντας παράλληλα το προβάδισμα της και στο πρωτάθλημα οδηγών μετά την ολοκλήρωση του Ράλι Πορτογαλίας...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εποικοδομητική χαρακτήρισαν τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς έστειλαν το μήνυμα...

ΕΛΛΑΔΑ

Τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνουν σήμερα, Δευτέρα 13 Μαΐου την έναρξη της αποστολής των πρώτων ενημερωτικών SMS στις δικαιούχος του Εθνικού Προγράμματος...

Copyright © 2020 Editorial.gr

Exit mobile version