Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τι συμβουλεύουν οι Νομπελίστες Φυσικής τους νέους ερευνητές

«Δουλέψτε σκληρά, μάθετε στην πράξη και κάντε κάτι που αγαπάτε».

Αυτές είναι κάποιες μόνο από τις συμβουλές που μοιράστηκαν οι Νομπελίστες Φυσικής του 2017 με τους νέους ερευνητές, σε βίντεο που δημοσίευσε ο επίσημος λογαριασμός των βραβείων Νόμπελ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι Ράινερ Γουάις, Μπάρι Μπάρις και Κιπ Θορν τιμήθηκαν το 2017 με το Νόμπελ Φυσικής επειδή άνοιξαν μια νέα εποχή στην αστρονομία, επιβεβαιώνοντας μια απίστευτη πρόβλεψη του Αϊνστάιν: την ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων που δημιουργούνται από τις μαύρες τρύπες, μια επανάσταση που φέρνει τη γνώση μας για το σύμπαν μέχρι την καρδιά του Μπιγκ Μπανγκ.

«Ετοιμαστείτε για σκληρή δουλειά!»

«Να είστε έτοιμοι και να αδημονείτε για πολύ σκληρή δουλειά», συμβουλεύει τους νέους επιστήμονες ο Κιπ Θορν.

«Αυτό που δεν πρέπει να έχετε, είναι η ανάγκη για άμεση ικανοποίηση», προσθέτει ο Μπάρι Μπάρις. «Αν είστε προσανατολισμένοι σε αυτό, δεν μπορείτε να κάνετε τη δουλειά που χρειάζεται για την αληθινή επιστήμη».

«Να δουλεύετε σε κάτι που μπορεί να φαίνεται ταπεινό και ασήμαντο», αναφέρει με τη σειρά του ο Ράινερ Γουάις. «Δεν εννοώ να σφουγγαρίζετε τα πατώματα στο εργαστήριο, αυτό θα το κάνετε έτσι κι αλλιώς! Μπορεί να δουλεύετε στην ανάλυση δεδομένων, ή να βοηθάτε κάποιον στο να χρησιμοποιεί μια συσκευή. Γνωρίστε ανθρώπους και δουλέψτε μαζί τους!»

Εκμάθηση στην πράξη

«Πιστεύω ακράδαντα στο σύστημα πρακτικής μαθητείας», υπογραμμίζει ο Ράινερ Γουάις. «Το λέω κανά και ξανά στους σπουδαστές. Εάν σας ενδιαφέρει η επιστήμη, πηγαίνετε αν θέλετε στο κολλέγιο, αλλά μην ανησυχείτε τόσο πολύ για τα μαθήματα… Οσμιστείτε τριγύρω. Κυνηγήστε… Πηγαίνετε να πάρετε μυρωδιά από τα εργαστήρια, από όλα τα μέρη. Μιλήστε σε μεταπτυχιακούς φοιτητές. Μιλήστε με ανθρώπους που εργάζονται πάνω σε αληθινά προβλήματα. Και δείτε αν υπάρχει ίσως κάποιο πρόβλημα για το οποίο θα μπορούσατε να δουλέψετε μαζί τους. Και να κάνετε πολλές ερωτήσεις, για να μάθετε όσα χρειάζεστε, αλλά όχι τόσες ώστε να τους σπάσετε τα νεύρα!»

«Να κάνετε κάτι που αγαπάτε!»

«Να έχετε όνειρα και να τα κυνηγάτε!» είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορεί να δώσει ο Μπάρι Μπάρις. «Θέλει σκληρή δουλειά, και δεν μπορείτε πάντα να τα φτάσετε. Εμείς δουλέυαμε για 20 χρόνια σε κάτι και θα μπορούσαμε να μην έχουμε φτάσει ποτέ τα όνειρά μας… Θα το μετάνιωνα; Όχι, γιατί ήταν διασκεδαστικό σε όλη την πορεία. Το να κυνηγάς κάτι, όταν έχεις πραγματικούς στόχους, ακόμα και αν δεν τους φτάσεις ποτέ, έχει πολλά είδη ικανοποίησης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού».

Και ο Κιπ Θορν υπερθεματίζει: «Η συμβουλή που έδωσα στην εγγονή μου, όταν είπε πως ήθελε να γίνει φυσικός, ήταν ότι πρέπει να βρει μια κατεύθυνση την οποία να λατρεύει. Αυτήν την συμβουλή την είχα πάρει από τον δικό μου παππού όταν ήμουν 4 – 5 χρονών. Μου είχε πει: “Κιπ, θα πετύχεις στη ζωή σου αν βρεις μια δουλειά που θα είναι σαν παιχνίδι”».

Λίγα λόγια για τη Διεθνή Ημέρα Σπουδαστών

Η Διεθνής Ημέρα Σπουδαστών, που ενέπνευσε τους Νομπελίστες να μοιραστούν τις συμβουλές τους με τους επίδοξους επιστήμονες, εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου, σε ανάμνηση των φοιτητών που έπεσαν θύματα των Ναζί στην Τσεχοσλοβακία το 1939.

Στις 17 Νοεμβρίου του 1939 τα κατοχικά στρατεύματα εισέβαλαν στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου της Πράγας. Σκότωσαν επί τόπου 9 φοιτητές, ενώ 1200 άλλοι εστάλησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Διεθνής Ημέρα Σπουδαστών συμπίπτει εξάλλου και με τη δική μας εξέγερση του Πολυτεχνείου και συμβολίζει τον αγώνα των φοιτητών όλου του κόσμου για Δημοκρατία και δημοκρατική εκπαίδευση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...