Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η σωματική άσκηση μπορεί να αντιστρέψει τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, διαπιστώνει νέα αμερικανική μελέτη

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν στις ΗΠΑ μελέτησαν μεγάλα σύνολα γενετικών μοτίβων της νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο και στη συνέχεια εντόπισαν θεραπείες που θα μπορούσαν θεωρητικά να αντιστρέψουν αυτά τα μοτίβα.

Από τις 250 πιθανές εναλλακτικές θεραπείες που μελέτησαν οι ερευνητές, η σωματική άσκηση αποδείχθηκε ως η πιο πρακτική και ευεργετική.

«Η άσκηση ανέστρεψε τα πρότυπα έκφρασης εκατοντάδων γονιδίων της νόσου σε πολλαπλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων του κυτταρικού σκελετού, της ανάπτυξης των αιμοφόρων αγγείων, του μιτοχονδρίου και των γονιδίων που σχετίζονται με τη διέγερση της ιντερφερόνης», έγραψαν οι επιστήμονες στο σχετικό άρθρο τους το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Scientific Reports» στις 13 Οκτωβρίου 2022.

Ωστόσο, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι η πλειονότητα των κλινικών δοκιμών πραγματοποιήθηκε σε τρωκτικά.

«Η δυνητική ικανότητα της άσκησης να αντιστρέψει τα γενετικά μοτίβα της νόσου ήταν εντυπωσιακή», σημείωσαν οι συγγραφείς στη μελέτη.

Η ερευνητική ομάδα δήλωσε επίσης ότι όταν η σωματική άσκηση συνδυάζεται με την φλουοξετίνη, ένα αντικαταθλιπτικό με εκλεκτικό αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), έδειξε θετικά αποτελέσματα αντιστρέφοντας 549 γονίδια της νόσου.

Εντοπίζοντας τι θα μπορούσε να επιδεινώσει τη νόσο Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ο συνηθέστερος τύπος άνοιας που προσβάλλει τους ηλικιωμένους. Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται κυρίως στην ηλικία των 60 ετών. Η νόσος καταστρέφει σιγά σιγά τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης και, τελικά, την ικανότητα εκτέλεσης των απλούστερων εργασιών.

Η μέθοδος βαθμολόγησης και κατάταξης επίσης βοήθησε την ερευνητική ομάδα να εντοπίσει τι θα μπορούσε να επιδεινώσει τη νόσο. Τα δύο μεγαλύτερα σύνολα δεδομένων προέρχονταν από ανθρώπινο ιστό του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) και συνδέονταν με το αλκοόλ, υποδεικνύοντας ότι η κατάχρησή του μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι οι εξεταζόμενες θεραπείες θα πρέπει να θεωρούνται προς το παρόν θεωρητικές, καθώς οι μελέτες των διάφορων θεραπειών διέφεραν σε μεγάλο βαθμό ως προς το φύλο, το είδος, τη διάρκεια, κ.λπ. Ενώ η έρευνα δείχνει ότι η σωματική άσκηση βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης και της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ, θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους για να διαπιστωθεί πώς αυτό όντως ισχύει, τονίζουν οι ερευνητές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...