Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια φυσική ένωση που βρίσκεται στα δέντρα θα μπορούσε να είναι το νέο όπλο στη μάχη κατά των υπερβακτηρίων

Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως. Ο όρος αναφέρεται στην αντοχή που αναπτύσσουν οι μικροοργανισμοί στις αντιμικροβιακές ουσίες, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο ή και καθόλου ευαίσθητοι σε αυτές. Τα ανθεκτικά μικρόβια δεν καταστρέφονται από τα αντιβιοτικά, καθιστώντας δύσκολη τη θεραπεία των λοιμώξεων. Για αυτό και υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την ανάπτυξη νέων αντιμικροβιακών φαρμάκων.

Επιστήμονες στα Πανεπιστημία Πόρτσμουθ (Βρετανία) και Naresuan και Pibulsongkram Rajabhat στην Ταϊλάνδη, διερεύνησαν κατά πόσον η υδροκινίνη, η οποία βρίσκεται στο φλοιό ορισμένων δέντρων, θα μπορούσε να καταστείλει τυχόν βακτηριακά στελέχη. Η υδροκινίνη είναι αποτελεσματική κατά της ελονοσίας στους ανθρώπους, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς η ανθεκτικότητά της στα φάρμακα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Tropical Medicine and Infectious Disease», υποδηλώνουν ότι οι αντιμικροβιακές ιδιότητες της οργανικής ένωσης την καθιστούν πιθανή υποψήφια για μελλοντική κλινική έρευνα.

«Χρησιμοποιώντας πειράματα θανάτωσης βακτηρίων, διαπιστώσαμε ότι η υδροκινίνη ήταν σε θέση να σκοτώσει αρκετούς μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του κοινού πολυανθεκτικού βακτηρίου pseudomonas aeruginosa (ψευδομονάδα)», δήλωσε ο Δρ. Ρόμπερτ Μπάλντοκ Ανώτερος Λέκτορας Βιοϊατρικής Επιστήμης στη Σχολή Φαρμακευτικής και Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ.

«Ανακαλύψαμε επίσης ότι ένας από τους κύριους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν αυτά τα βακτήρια για να ξεφύγουν από τη φονική δράση του φαρμάκου ρυθμίστηκε με τη θεραπεία, υποδεικνύοντας μια ισχυρή απόκριση από τα βακτήρια», πρόσθεσε.

Τα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια εμφανίζονται σε περισσότερες από 2,8 εκατομμύρια λοιμώξεις και ευθύνονται για 35.000 θανάτους ετησίως. Τα κοινά ανθεκτικά στα αντιβιοτικά υπερβακτήρια προκαλούν ασθένειες όπως σηψαιμία, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και πνευμονία. Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος από το βακτήριο P. aeruginosa συνδέονται με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ 30% και 50%.

Η μελέτη συνιστά περαιτέρω διερεύνηση των ιδιοτήτων της αντιμικροβιακής αντοχής και των παρενεργειών της υδροκινίνης.

«Η μελλοντική μας έρευνα στοχεύει στην αποκάλυψη του μοριακού στόχου της υδροκινίνης. Αυτό θα βοηθήσει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ένωση δρα κατά των παθογόνων βακτηρίων και πώς θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί σε κλινικό περιβάλλον», είπε ο Δρ. Jirapas Jongjitwimol, ερευνητής στο Τμήμα Ιατρικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Naresuan.

ΠΗΓΗ: Eurekalert

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μετά τις A-Class και B-Class, η Mercedes-Benz συνεχίζει την ανανέωση των κόμπακτ μοντέλων της με την GLA, το C-SUV που έχει αποδειχτεί μεγάλη εμπορική...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα ένα μητρικό σκάφος εξωγήινης προέλευσης να στέλνει μικρούς ανιχνευτές για να εξερευνήσουν τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της...

ΥΓΕΙΑ

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η συχνότητα εμφάνισης της παιδικής παχυσαρκίας παρουσιάζει αυξητική τάση. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αναφορά για την Παχυσαρκία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας...

ΕΘΝΙΚΑ

Παρά την αποκλιμάκωση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη συναινετική διάθεση που επιδεικνύει η Άγκυρα σε όλα τα πεδία μετά τους φονικούς...