Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

“Martian House”: Αυτό το σπίτι σχεδιάστηκε για ζωή στον Άρη

Πώς νομίζετε ότι θα πρέπει να είναι η ζωή μας στον Άρη; Αυτή η ερώτηση τέθηκε πρόσφατα σε περισσότερους από 200 ανθρώπους στην Αγγλία. Την απάντηση δίνει ένα σπίτι που βρίσκεται στο Μπρίστολ, στη Βρετανία. Πρόκειται για μια διώροφη κατοικία που είναι εξοπλισμένη με κουζινάκι, υδροπονικό κήπο και μια «αρειανή» τουαλέτα.

Το «Αρειανό Σπίτι» (Martian House) όπως ονομάστηκε, θα ανοίξει για το κοινό την επόμενη εβδομάδα και θα φιλοξενήσει μια σειρά από ομιλίες και εργαστήρια για τη βιώσιμη διαβίωση. Σε αντίθεση με τις φουτουριστικές μακέτες αποικιών στον Άρη, το «Αρειανό Σπίτι» έχει σχεδιαστεί για να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν λιγότερο για τον πραγματικό αποικισμό του διαστήματος και περισσότερο για τη ζωή με λιγοστούς πόρους σε ένα περιβάλλον που δεν καθοδηγείται από τον καταναλωτισμό.

Οι καλλιτέχνιδες Ella Good και Nicki Kent που βρίσκονται πίσω από την ιδέα του σπιτιού, ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τον Άρη για να επανεξετάσουν κάθε πτυχή της ζωής μας στη Γη. Τον σχεδιασμό του, ανέλαβαν δύο βρετανικά αρχιτεκτονικά γραφεία το Pearce+ και το Hugh Broughton Architects, το οποίο έχει σχεδιάσει ερευνητικούς σταθμούς στην Ανταρκτική. Οι αρχιτέκτονες συμβουλεύτηκαν επιστήμονες του διαστήματος σχετικά με τις κλιματικές συνθήκες στον Άρη για να τις λάβουν υπόψη στο σχεδιασμό του σπιτιού.

Πραγματοποίησαν επίσης μια σειρά εργαστηρίων στο Μπρίστολ, όπου οι πολίτες μπορούσαν να ονειρευτούν τα ιδανικά χαρακτηριστικά του σπιτιού τους στο διάστημα, όπως μια ανοιχτή κουζίνα ή μια θέα στο αρειανό τοπίο. Το πιο συνηθισμένο αίτημα, ωστόσο, ήταν τα ζωντανά φυτά.

(Luke O’Donovan)

«Είναι ένα ζωντανό πράγμα – πρέπει να το φροντίζεις και μπορείς και να το φας», δήλωσε ο διευθυντής του Hugh Broughton Architects, Hugh Broughton.

«Το να φροντίζεις κάτι είναι πολύ θεραπευτικό, ειδικά σε ένα ξένο περιβάλλον», πρόσθεσε.

Στον αμερικανικό σταθμό του Νότιου Πόλου στην Ανταρκτική που έχουν σχεδιάσει οι αρχιτέκτονες του γραφείου Hugh Broughton, οι ερευνητές έχουν τη δυνατότητα να καθίσουν στον υδροπονικό κήπο, να περιποιηθούν τα φυτά ή ακόμη και να διαβάσουν ένα βιβλίο, για μισή ώρα.

Φυσικά, τα φυτά κατέχουν ξεχωριστή θέση στον δεύτερο όροφο του Αρειανού Σπιτιού όπου βρίσκονται ένα κουζινάκι και ένα υδροπονικό «σαλόνι» που βρίσκεται μέσα σε μια φουσκωτή δομή με διπλό κέλυφος υπό πίεση, επενδεδυμένη με χρυσό φύλλο αλουμινίου. Η χρυσή επίστρωση αντανακλά τις ηλιακές ακτίνες και μειώνει την αύξηση της θερμότητας στην επιφάνεια. Η θερμοκρασία στον Άρη είναι χαμηλή, αλλά σύμφωνα με τον Broughton, ο εξοπλισμός που απαιτείται για τον φωτισμό και τον εξαερισμό θα δημιουργήσει αρκετή θερμότητα στο εσωτερικό.

(Luke O’Donovan)

Στον Άρη, οι εσωτερικοί τοίχοι θα γεμίσουν με αρειανό ρεγκόλιθο, ένα ηφαιστειακό πέτρωμα που είναι άμεσα διαθέσιμο στον πλανήτη. Η έκδοση του Μπρίστολ, ωστόσο, είναι γεμάτη με αέρα. Εν τω μεταξύ, το ισόγειο στεγάζει δωμάτια-κάψουλες και μια τουαλέτα με θερμαινόμενο κάθισμα, φωτιζόμενη λεκάνη και σύστημα εξαερισμού, επειδή δεν μπορείς απλά να ανοίξεις το παράθυρο σε έναν πλανήτη με τόσο λίγο οξυγόνο. Στον Άρη, το μισό σπίτι θα χτιζόταν υπόγεια, μέσα στους άδειους σωλήνες λάβας του Κόκκινου Πλανήτη. Στο Μπρίστολ, βρίσκεται σε ένα κοντέινερ πάνω σε σανίδες.

Το σπίτι σχεδιάστηκε για να αντέχει στο σκληρό κλίμα του Άρη (μέση θερμοκρασία -80 βαθμοί και υψηλή κοσμική ακτινοβολία), αλλά δεν θα είναι ανθεκτικό για τον Άρη, σύμφωνα με τα κριτήρια της NASA.

«Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν τεχνικά κενά, αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος», εξήγησε ο Broughton. «Ο στόχος του είναι να αναπαραστήσει, όσο το δυνατόν καλύτερα, πώς θα ήταν ένα σπίτι στον Άρη και να προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με τη δική μας ζωή στη Γη».

ΠΗΓΗ: Fast Company

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...