Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρευνα: Η έκθεση στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα ψυχικών διαταραχών

Η έκθεση στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα ψυχικών διαταραχών που απαιτούν επείγουσα περίθαλψη. Αυτό αναφέρει πρόσφατη μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου του Albany, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα σχετικά με τον καιρό στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και τις επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, για να αξιολογήσει πώς τα καιρικά χαρακτηριστικά του καλοκαιριού επηρεάζουν τα άτομα με ψυχικές διαταραχές.

Η έρευνα αυτή ήταν η πρώτη που αξιολόγησε τις συνδυασμένες επιδράσεις πολλαπλών μετεωρολογικών παραγόντων σε όλες τις κατηγορίες ψυχικών διαταραχών που ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Γνωρίζουμε ότι ο καιρός επηρεάζει τη διάθεσή μας. Κάποιοι άνθρωποι έχουν περισσότερη ενέργεια μια ζεστή, φωτεινή μέρα, άλλοι όμως μπορεί να είναι ευερέθιστοι. Στα άτομα με ψυχικές διαταραχές, οι πολλαπλές καιρικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα που ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία», τόνισε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Xinlei Deng στο Τμήμα Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας του πανεπιστημίου.

«Εξετάζοντας τις τοπικές καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με πληροφορίες σχετικά με τις επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά, διαπιστώσαμε σαφείς τάσεις που συνδέουν την ζέστη, την υγρασία και την έκθεση στον ήλιο, με αυξημένες εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω ψυχικών διαταραχών. Η κατανόηση αυτών των συσχετίσεων μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους περίθαλψης να διαμορφώσουν στρατηγικές για την προστασία της ευημερίας των ασθενών», εξήγησε ο ερευνητής.

Οι επιστήμονες μελέτησαν δύο εξάμηνες περιόδους, εστιάζοντας στους θερμότερους μήνες: Μάιος-Οκτώβριος, το 2017 και το 2018. Αξιοποίησε μετεωρολογικά δεδομένα από το NYS Mesonet–ένα δίκτυο 126 μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί το πανεπιστήμιο σε κάθε κομητεία και δήμο της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Οι σταθμοί αυτοί καταγράφουν τις ατμοσφαιρικές και εδαφικές συνθήκες κάθε 5 λεπτά. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα σχετικά με τη θερμοκρασία, την ηλιακή ακτινοβολία, τη σχετική υγρασία, τον δείκτη θερμότητας και τη βροχόπτωση.

(Environment International)

Κατά τη διάρκεια των περιόδων της μελέτης, καταγράφηκαν 547.540 επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά που αποδόθηκαν σε ψυχικές διαταραχές. Οι πληροφορίες σχετικά με τις διαγνώσεις και τα δημογραφικά στοιχεία των ασθενών ελήφθησαν από το New York Statewide Planning and Research Cooperative System, μια υποχρεωτική βάση δεδομένων για τα εξιτήρια των νοσοκομείων που καλύπτει περίπου το 95% των νοσοκομείων της πολιτείας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας, ηλιακής ακτινοβολίας και σχετικής υγρασίας, αποτελούσε τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων ψυχικής διαταραχής. Οι επιδράσεις ήταν ισχυρότερες κατά τους καλοκαιρινούς μεταβατικούς μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Στους πληθυσμούς που επηρεάστηκαν πιο έντονα περιλαμβάνονταν: άνδρες, ισπανόφωνοι και Αφροαμερικανοί, ηλικίας 46-65 ετών.

«Καθώς η ακραία ζέστη γίνεται όλο και πιο έντονη και συχνή λόγω της κλιματικής αλλαγής, μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτές οι αλλαγές θα έχουν δυσμενείς φυσιολογικές επιπτώσεις στους ανθρώπους», δήλωσε η Shao Lin, κύρια συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του UAlbany.

«Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτές τις αλλαγές και τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι πολλαπλοί, ταυτόχρονοι καιρικοί στρεσογόνοι παράγοντες, μπορεί να επιτείνουν τον κίνδυνο για την υγεία. Οι προσπάθειες για να βελτιωθεί η στοχευμένη φροντίδα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους συνδυασμένους παράγοντες», τόνισε.

Δεδομένου ότι τα συμπτώματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες μπορεί να χρειαστούν χρόνο για να εκδηλωθούν, η ομάδα μέτρησε τον χρόνο μεταξύ της έναρξης μιας συγκεκριμένης καιρικής κατάστασης και της ημερομηνίας εισαγωγής του ατόμου στο νοσοκομείο για να υπολογίσει αυτό το χρονικό διάστημα. Διαπίστωσε ότι η υψηλή θερμοκρασία από μόνη της παρουσίαζε τον πιο άμεσο βραχυπρόθεσμο κίνδυνο, ενώ ο δείκτης ζέστης αύξανε τον κίνδυνο σε διάστημα δύο εβδομάδων.

«Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τους τρόπους με τους οποίους ο καιρός επηρεάζει την ψυχική υγεία, το να βάλουμε ένα πιο ακριβές σημείο στο χρόνο εμφάνισης των συμπτωμάτων είναι κρίσιμο. Η κατανόηση των επιπτώσεων του διαστήματος αυτού θα μπορούσε να βοηθήσει τους νοσηλευτές να γνωρίζουν πότε πρέπει να προετοιμαστούν για να υποδεχτούν μεγαλύτερο αριθμό ασθενών μετά από παρατεταμένες ακραίες καιρικές συνθήκες», δήλωσε ο Deng.

Οι οργανισμοί δημόσιας υγείας θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα ευρήματα για να δημιουργήσουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για την πρόληψη των βίαιων περιστατικών που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Environment International».

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια δημόσια καλλιτεχνική εγκατάσταση στη Νέα Υόρκη, προσκαλεί τους παρευρισκόμενους να συμμετάσχουν σε μια ιδιαίτερη παρέα με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις απειλές...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Toyota απέδειξε -για άλλη μια φορά- πως δεν θεωρείται τυχαία ως μια εκ των κορυφαίων στον κόσμο, όταν το 2016 παρουσίασε την πρώτη...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο 65χρονος αεροδυναμιστής, ο πιο επιτυχημένος σχεδιαστής της ιστορίας της F1, ολοκλήρωσε το σχεδιασμό της RB17 σε συνεργασία με τον τομέα Advanced Technologies της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το ID.3 GTX αποτελεί την πιο δυναμική έκδοση του μοντέλου της Volkswagen το οποίο φέρει έναν ηλεκτροκινητήρα που έχει τοποθετηθεί στον πίσω άξονα και...